fbpx
6 C
Бэлць
vineri, aprilie 19, 2024

/VIDEO/ Apa este un lux pentru ei. Treburile casnice, un calvar pentru locuitorii din Tomești

Citește și:

Dacă pentru mulți moldoveni apa la robinet demult nu mai este un lux, o bună parte dintre locuitori țării noastre cară și azi găleți cu apă de la zeci de metri distanță. Lipsa accesului la apă, mai ales în zonele rurale, fac femeile mai vulnerabile. Îngrijirea familiei, pregătirea mesei, spălarea hainelor se transformă într-un adevărat calvar pentru majoritatea dintre ele.

Adriana Costaș este una dinte sutele de femei din satul Tomești, raionul Glodeni care aduce zilnic apa de la fântână pentru necesitățile casei. Povara ei s-a înzecit de când soțul și-a fracturat piciorul, iar grija pentru cei trei copii și animalele din curte a rămas în mare parte pe umerii ei.

ADRIANA COSTAȘ, locuitoare a satului Tomești: „M-am bucurat mai deunăzi că a plouat, am pus câteva butoaie, s-a adunat și încălzim.  De spălat o folosim, că de mâncare aducem de la fântână. Avem și vacă și trebuie să aducem cu mâna apa. Și lumina s-a scumpit și mai punem un pic fierbătorul ca să încălzim apa, dar doar un pic ca să se încălzească ca apa de vară ca să nu ne înghețe mâinile”.

Adriana spune că nu poate să-și amenajeze baia pentru că nu dispune de apă curentă.

ADRIANA COSTAȘ, locuitoare a satului Tomești: „Am început și o baie să face, dar de doi, trei ani nu o putem găti. Acum chiar am zis că cam am terminat, am tras țevile, dar deja apă nu avem”. 

În aceeași situație este și Valentina Oțel. Femeia spune că speră că măcar la bătrânețe să aibă apă la robinet, pentru că starea de sănătate nu-i permite să care apa de la fântâna care e la zeci de metri distanță.

VALENTINA OȚEL, locuitoare a satului Tomești: „Dacă nu am apă și așa spăl tot timpul… În unul spăl în altul clătesc, spăl așa, ce să fac. De mult timp așteptăm, s-au pornit să facă, dar văd că s-au oprit. – De câți ani vă promit că o să aveți apă? – De vreo șapte ani ne tot zic că o să ne pună, dar dacă nu e posibilitate, nu-i. Mergem aici”.

Oamenii din Tomești spun că s-au bucurat nespus de mult când după zeci de ani de așteptare li s-a spus că în localitate se construiește un apeduct, doar că totul decurge anevoios.

„Văd că au săpat și m-am gândit că pun apă de la centrală să fie ca la toată lumea, pură și bună. Dar văd că încet să mișcă nu știu de ce”.

„Ne gândim că să fie filtrată, mai curată de băut măcar, deja de spălat. Este rea apa asta de mâncare, pui ceainicul și peste doua zile îl speli”

NATALIA CIBOTARI, bibliotecară s. Tomești: „Acuma așteptăm să vină ordin la primărie pentru a acumula banii de la locatari, după care va fi dat bon de plată familiei care a depus cererea, o să achite și pe urmă o să fie conectați. Fiecare gospodărie va achita 3200 de lei în baza cererii depuse”. 

Pentru construcția apeductului care urmează să aprovizioneze inclusiv satul Tomești cu apă din râul Prut s-au cheltuit 39 de milioane  de lei din Fondul Național pentru Dezvoltare Regionala prin intermediul ADR Nord și alte 10 milioane fiind contribuția comunelor Balatina și Cuhnești din raionul Glodeni. Iar pentru ca apa să ajungă în localitățile în care oamenii duc lipsă de apă potabilă autoritățile mai au nevoie de 50 de milioane de lei.

ION COJOCARI, Președintele raionul Glodeni: „Noi am da apă dar nu avem cui, atunci când vom conecta consumatorii finali acest apeduct va deveni operațional. Și totodată ne gândim să extindem și avem si documentația de proiect deja gata cu toate costurile necesare care sunt necesare pentru a merge în faza a doua a acestui proiect și sperăm că vor fi conectate și alte localități. În primă fază cred eu că oamenii vor avea apă în 2023”. 

Potrivit Strategiei de alimentare cu apă și canalizare, până în 2028, accesul la apă sigură şi sanitaţie adecvată trebuie asigurat pentru toate localităţile şi populaţia Republicii Moldova, contribuind astfel la îmbunătăţirea sănătăţii, demnităţii şi calităţii vieţii şi la dezvoltarea economică a ţării.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Un conațional bănuit în organizarea migrației ilegale, reținut în flagrant

Polițiștii de frontieră din cadrul SPF Otaci împreună cu ofițerii de investigații a DR Nord au destructurat un grup...

/VIDEO/ La Viișoara, Edineț, a fost inaugurat un Centru de Consultanță în Afaceri

La Viișoara, Edineț, a fost inaugurat un Centru de Consultanță în Afaceri pentru cei care vor să-și inițieze o...
  sursa: cursbnm.md