DORIN RUSU, jurnalist TV Nord: „Am discutat cu mai mulți părinți din Bălți ai căror copii au primit aparate auditive de la stat în 2019 și 2020, în cadrul Programului Național privind protezarea auditivă. Unii ne-au spus că mult așteptatele proteze, care sunt indispensabile copiilor pentru a învăța să vorbească sau să se descurce la școală și în societate, se prăfuiesc în dulapuri pentru că nu le pot folosi. Despre ce aparate este vorba, de la cine au fost achiziționate pe bani publici, dar și ce spun autoritățile? Aflați din ancheta ce urmează.”
„Le scot și iaca așa noi le păstrăm, uitați-vă, noi cu ele nu ne folosim. – De cât timp le țineți așa? Le ținem din 2020, așa iaca în cutiuță, pus aici frumușel.”
Iana Pitsul din orașul Bălți este mama unui copil cu deficiențe de auz. În 2019, pe când avea 12 ani, băiatul, împreună cu mama sa, au mers la Centrul Republican de Audiologie, Protezare auditivă şi Reabilitare medico-pedagogică, subdiviziune a clinicii „Emilian Coţaga” din Chișinău, instituție de stat care are medici ORL-audioligi pentru copii, de unde a primit de la stat un aparat auditiv, de model Oticon, pe care, însă, aproape că nu l-a folosit.
IANA PITSUL, locuitoarea orașului Bălți: „El, deodată, vă spun sincer că vroia să le poartă, avea așa un, nu știu cum, să scula, singur îl îmbrăca, dar o bucată de timp a refuzat să-l pună în urechi, măcar că eu îi spuneam, Eugen, hai, poate mergem să facem alte olivii. Și dacă eu am văzut că el a refuzat, ca mamă, n-am insistat să le punem în urechi. Înțelegeam că ceva nu e bine. Când m-am dus eu la Chișinău, fără Eugen, și am vrut să-mi lămurească, să-mi spuie, să-mi dea un sfat, poate ca medic. Cei de la Emil Coțaga, am fost foarte tare indignată, mi-au spus așa, că noi v-am dat vouă aparate fiți buni și le purtați și nu căutați altele. Au zis că noi nu v-am dat un Mercedes, noi v-am dat un Zaporojit și vă rog frumos să le purtați.”
În situație similară s-a pomenit și Luiza Morozova din orașul Bălți, mama a doi copii, care suferă de surditate, o fiică de 14 ani și un băiat de 12 ani, care în 2020 au beneficiat și ei de aparate auditive Oticon, de la stat.
LUIZA MOROZOVA, locuitoarea orașului Bălți: „Fiica a purtat vreo 5-6 zile, aparatul Oticon care a fost dat pe gratis la secția audiologie din Chișinău, băiatul mai puțin, 3-4 zile avea dureri de cap și le-a refuzat, fiul mi-a explicat mai clar fiindcă el vorbește și mai bine. Mamă, eu nu pot să port aceste aparate, pentru că aceste aparate noi care ni s-au oferit la Chișinău, vorbesc ca un robot.”
Când au primit aparatele, acestea au venit însoțite de un certificat, cu condiția că, o dată la trei luni, beneficiarul va merge cu aparatul la sediul firmei, de la care statul a cumpărat aceste aparate, pentru un control profilactic. În document mai este indicat că, în cazul în care beneficiarul va repara aparatul în altă parte, acest lucru va duce la anularea garanție.
Sus, pe antetul certificatului de garanție citim denumirea MedTeh. La o simplă căutare pe Internet ajungem pe site-ul: medteh.md, deținut de firma Distribuitor Prim Distribuitor Prim este o companie fondată în 2005, cu aproape nouă luni înainte ca statul să-și asume prin hotărâre de Guvern să asigurare cu aparate auditive persoanele cu deficiențe de auz, atât copii, cât și maturi.
Firma este unicul distribuitor al aparatelor de model Oticon din Republica Moldova. Din informația de pe site-ul companiei aflăm că aceste proteze auditive sunt produse în Danemarca, iar societatea comercială Distribuitor Prim, cunoscută publicului și ca Centrul danez de aparate auditive„MedTeh”, se ocupă și de reglarea aparatelor.
Din datele publicate pe site-ul Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, aflăm că statul a virat în conturile Distribuitor Prim, în 2019, peste jumătate de milion de lei pentru a cumpăra 260 de aparate auditive pentru copii, iar în 2020 suma a depășit 1 milion de lei și s-au achiziționat atunci 520 de aparate auditive pentru copii. Deducem, astfel, că doar în acești doi ani aparatele daneze Oticon au ajuns la sute de copii din întreaga țara.
Mai mult decât atât, potrivit datelor publicate pe site-ul Agenției Achiziții Publice, din 2016 până în 2024, Distribuitor Prim a câștigat zece contracte cu statul care prevedeau procurarea aparatelor auditive atât pentru copii, cât și pentru maturi, în sumă totală de peste 8,6 milioane lei, cea mai mare sumă fiind încasată în 2020. Atunci firma a câștigat trei licitații în valoare totală de peste 7 milioane de lei.
Administratoarea companiei, Violetta Mojila a refuzat să ofere un interviu jurnaliștilor TV Nord. În afara camerei de filmat a recunoscut că aparatele, cumpărate de stat, nu sunt dintre cele mai bune.
VIOLETTA MOJILA, administratoarea companiei „Medteh”: „Noi suntem liderii de pe piață, aparatele noastre auditive sunt cele mai bune din ce există pe piața din Moldova, dar din păcate, conducerea înțelegeți, nu cumpără aparate, adică prioritatea nu este calitatea aparatelor, prioritatea este un preț mai mic.”
Diana Chirtoaca, medic în cadrul Centrul Republican de Audiologie, Protezare auditivă şi Reabilitare medico-pedagogică din cadrul clinicii „Emilian Coţaga” din Chișinău a cărei nume se regăsește și pe certificatele de garanție a aparatelor Oticon, repartizate copiilor în 2019 și 2020, spune că protezele auditive sunt verificate înainte de a fi oferite beneficiarilor, iar dacă se defectează, ele sunt înlocuite.
DIANA CHIRTOACA, medic al Centrului Republican de Audiologie: „Noi nu am avut plângeri din partea mamelor și a copiilor, ceea ce ține de aparate, nici de la această firmă, nici de la altele, am avut plângeri atunci când aparatele sunt defectate, fiecare plângere se analizează în parte de către noi și avem foarte mulți copii care conform legii noi trebuie să le dăm 2 proteze la cinci ani, dar având proteze defectate și când firma care le livrează spune că da ele sunt defectate, noi putem să le schimbăm și mai devreme, mai ales cu susținerea Ministerului Sănătății, care ne permite printr-o dispoziție specială, efectuarea acestui moment.”
Același lucru ni-l spune și șefa Centrul Republican de Audiologie, Protezare auditivă şi Reabilitare medico-pedagogică, Angelica Chiaburu. Aceasta are doar păreri bune despre aparatele cumpărate de stat și distribuite copiilor cu deficiențe de auz din țară.
ANGELICA CHIABURU, șefa Centrului Republican de Audiologie: „Cât de calitative sunt și pot apărea pe parcurs unele probleme și ce probleme apar dacă le cunoașteți? Vreau să zic că, într-adevăr, sunt calitative. Vreau să spun că participând la diferite forumuri internaționale științifico-practice, evident că discutăm cu colegii din alte țări și toți au rămas plăcut surprinși despre informația care noi o dăm că la noi în Republica Moldova se lucrează cu proteze auditive, că avem acest program benefic, care are o continuitate, care din 2006 până în prezent el are continuare. Că anual caietul de sarcini este modificat doar spre îmbunătățirea calității acestor proteze auditive.”
Medicul ORL din cadrul Spitalului Clinic Bălți, Ludmila Cobileanschi, aduce în prim-plan încă o problema. Protezele auditive ar trebui verificate și reglate periodic de către un specialist, care, în cazul aparatelor Oticon, conform certificatului de garanție primit de beneficiari, putea fi făcut doar la sediul distribuitorului din Chișinău, firma neavând reprezentanță la Bălți și nici în alte orașe din țară.
LIUDMILA COBILEANSCHI, audiolog la Spitalul Clinic Bălți: „De la noi se cere numai ca să eliberăm conform audiometriei, dar când îi spui la pacient: „Dumneavoastră mă scuzați, dar trebuie să mergeți la Chișinău să vă efectueze oliva individuală.” nu prea este, nici mie nu mi-e plăcut, pentru pacient cu atât mai mult. Ar fi de dorit, atunci când se efectuează licitațiile, să se ia în vedere și acest fapt că pacienții noștri nu pot toți să se deplaseze la Chișinău și să câștige acele firme care pot să efectueze toate acestea ce se cere aici în Bălți.”
Iar Natalia Babici, prim-vicepreședinta Asociației Surzilor din Chișinău, susține că, în cazul copiilor, aparatele trebuie schimbate mai des, nu o dată la cinci ani, așa cum prevede Regulamentul cu privire la protezarea auditivă a persoanelor cu deficiență de auz, aprobat de Ministerul Sănătății.
NATALIA BABICI, prim vicepreședinte al Asociației Surzilor: „Vă rog să vă gândiți care e modificarea organismului în aceste perioade, pentru copii care el trece. El poate să crească într-un an ca să se poată aplica acest aparat.Trebuie modificat, deoarece organismul se modifică. Și la adulți, exact așa. La adulți, încă și mai repede ca la copii, chiar dacă au avut auzul, poate să dispară pe parcurs. În dependență de vârstă, în dependență de starea fizică, de sănătate. Nu toate aparatele care sunt procurate din banii bugetului de stat. Sunt îndestulate în sens că ajung la toți. Asta e un neajuns.”
Am discutat la acest subiect și cu ministra Sănătății, Ala Nemerenco, care cunoaște problema și susține că se vor identifica soluții, fără să ne ofere mai multe detalii.
ALA NEMERENCO, Ministra Sănătății: „Într-adevăr este o problemă, dar nu ține de calitatea presupun a echipamentului, dar ține de faptul că aceste echipamente trebuiesc ajustate permanent, în special când este vorba de copii și cu aceasta din păcate se ocupă doar Centrul de Audiologie care au specialiști audiologi, noi nu putem să avem specialiști în fiecare raion, în acest domeniu o să încercăm să găsim careva soluții pentru oameni, fiindcă ne dăm seama că este destul de complicat să vii de la nordul sau sudul republicii pentru a ajusta un aparat de acest gen.”
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.