fbpx
19.5 C
Бэлць
miercuri, iunie 19, 2024

/VIDEO/ Așezământ social pentru copii, în ograda bisericii de la Hîrtop. Lucrările au început încă în 2016

Citește și:

De mai bine de șapte ani, în ograda Bisericii Nașterea Maicii Domnului din satul Hîrtop, raionul Florești, se înalță un așezământ social, unde copiii aflați la limita disperării vor putea să se bucure de căldura unei familii. Preotul Sergiu Boldirescu, este cel care, împreună cu oamenii de bună credință, muncește ca acest vis să devină realitate cât mai curând.

 SERGIU BOLDIRESCU, preot, s. Hîrtop, rnl. Florești: „Biserica, am spus-o și în alte contexte, este instituția, care trebuie să răspundă la nevoile oamenilor. De ce oamenii în ziua de azi vin la biserică doar când se cunună, se botează sau se înmormântează, de ce? Pentru că noi le-am prezentat așa biserica. În anul 2016, după mai multe vizite în România și Ucraina, am văzut foarte multe așezăminte pe lângă mănăstiri și biserici, care mi-au adus în suflet o mângâiere.”

SERGIU BOLDIRESCU, preot, s.Hîrtop, rnl. Florești: „Nu-i ușor să pui pe masă în fața a 100 de oameni un document prin care te angajezi să faci ceva. Așezământul Social „Samariteanul Milostiv”, casa pentru copii orfani va fi un așezământ pentru copii și zi și noapte. Va fi un centru unde copiii vor crește, noi vom face incluziune cu copii din comunitate, e și normal acest lucru, nu doar din comunitate. În planul nostru, copii de la așezământ vor beneficia, în primul rând, de un trai decent, în al doilea rând, vor frecventa școala din localitate, în al treilea rând, avem cercurile, aici la biserică unde se vor întâlni ei cu copiii din comunitate. Prin învățământul online, copiii vor putea face lecții cu orice profesor de engleză, de germană, de spaniolă.”

Așezământul social nu doar că va ajuta copiii să-și găsească rostul în viață încadrându-i în comunitate, dar îi va determina pe membrii acestei comunități să îi  accepte necondiționat.

SERGIU BOLDIRESCU, preot, s.Hîrtop, rnl. Florești: „Înainte de a porni acest așezământ eu am făcut o mic cercetare, că o mămică și-a uitat copilul și a înghețat afară, altă mămică și-a aruncat copilul în veceu, altă mămică și-a lăsat copilul în vie, noi suntem și vom fi instituția care vom încerca să prevenim toate acestea. Și nu doar atât, aici nu am pomenit de copii care sunt supuși avortului. O tânără de 15 ani se pomenește în situația că este însărcinată, cu ea se lucrează, se face consiliere și i se spune: nu trebuie să întreprinzi absolut nimic, nu trebuie să avortezi copilul, că asta înseamnă omor, nu trebuie să te ascunzi, că noi o să te ajutăm, nu trebuie să-l arunci nicăieri, tu naște-l și adulă nouă, noi o să-l creștem și dacă vreodată o să vrei să vii să-l vezi, să-l ajuți, poftim, este al tău.”

Preotul recunoaște că lucrările de construcție decurg anevoios.

SERGIU BOLDIRESCU, preot, s.Hîrtop, rnl. Florești: „Noi de câțiva ani suntem singuri în acest proiect, pe lângă donațiile pe care le acumulăm, dar să știți că ele sunt un procent foarte mic, mai încercăm aici la biserică să mai facem eforturi considerabile, care impun uneori niște activități fizice peste limita puterilor noastre. Ne mai împrumutăm și cu bani, dacă este nevoie, maia apelăm la agenții economici. Ceea ce construim, facem în așa fel, ca 100 de ani înainte să nu fie nevoie de reparație, toate lucrările noastre se fac în piatră curată, piatră de Cosăuți, se fac lucrări manuale, pe lângă faptul că va fi un așezământ social, va fi și o clădire istorică.” 

Potrivit proiectului, așezământul social urma să fie dat în exploatare până la sfârșitul anului 2022.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ „Asistăm la încercări de a rescrie istoria”. Victimele Holocaustului, comemorate la Edineț

O expoziție dedicată victimelor Holocaustului a fost organizată la Edineț. Fotografii, documente și alte artefacte care au ilustrat ororile...

Ungaria și Slovacia nu se mai opun numirii lui Mark Rutte la șefia NATO. România rămâne ultima țară care se mai opune

Ungaria a renunțat la opoziția față de numirea lui Mark Rutte pe postul de secretar general al NATO, relatează...
  sursa: cursbnm.md