fbpx
29.2 C
Бэлць
joi, iulie 18, 2024

/VIDEO/ „Asistăm la încercări de a rescrie istoria”. Victimele Holocaustului, comemorate la Edineț

Citește și:

O expoziție dedicată victimelor Holocaustului a fost organizată la Edineț. Fotografii, documente și alte artefacte care au ilustrat ororile prin care au trecut comunitățile evreiești au putut fi văzute de către vizitatori. Expoziția a fost vizitată și de către Ambasadorul Cehiei în Republica Moldova.

Stanislav Kázecký, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Cehe în RM: „A fost făcut un lucru foarte bun și mă bucur că noi putem să facem expoziții nu doar în orașe mari cum Chișinău sau Bălți, dar avem posibilitatea să organizăm niște expoziții și facem contacte și cu alte orașe din Republica Moldova. Eu cred că trebuie să păstrăm istoria, pentru ca să recunoaștem tragediile care au fost în trecut, suntem foarte aproape de război acum.”

Vizitatorii spun că este important să ne amintim de victimele Holocaustului și să luptăm împotriva tuturor formelor de discriminare.

„În ultimul timp asistăm la încercări de a rescrie istoria, așa că chestiile acestea sunt foarte importante, din păcate încearcă să minimizeze holocaustul în general, eu cred că niciodată până la sfârșit nu vom cunoaște tragediile și toată drama care s-a petrecut atunci.”

„Locuitorii din Moldova chiar au nevoie să păstrăm istoria, să cunoaștem istoria noastră, trecutul nostru, deoarece pe pământurile noastre au trăit, au locuit evrei care s-au înrudit, au pus suflet și ei în țara noastră și noi nu putem să nu le păstrăm memoria și au trecut prin atâtea greutăți și prin atâtea chinuri groaznice.”

„Cu regret am trecut și prin război mondial cu toate pierderile pe care le-am avut și prin holocaust, ținem minte și despre holocaustul ce ține de poporul ebraic.”

Expoziția a fost organizată în cadrul Muzeul din Edineț.

GALINA MOSORIC, directoarea Muzeului Ținutului Edineț: „Suntem unul din acele muzee, care avem special o secție deschisă a deportărilor care este făcută în formă de vagon așa cum au fost trimise persoanele din Republica Moldova și nu numai în Siberia, Kazahstan. Vizitând această secție foarte multe persoane din raion își regăsesc buneii, părinții.”

În cadrul vizitei de lucru, Ambasadorul a avut o discuție și cu administrația publică locală, în cadrul căreia s-a discutat despre parcursul european al Republicii Moldova, dar și mai multe colaborări.

CONSTANTIN COJOCARU, primar mun. Edineț: „Este o încercare de a găsi formule de colaborare atât la nivel comunitar, cât și la nivel național. Eu reprezint și Asociația Primarilor din Republica Moldova, am încercat să căutăm și formule de colaborare la nivelul asociației, la fel am discutat cu domnul ambasador, pentru că recunoaștem anterior, nu este prima dată, a mai fost la Edineț, ce am putea face pe domeniul parteneriatelor în drumul Republicii Moldova de asociere la Uniunea Europeană, pentru că vom avea nevoie de expertiză europeană.”

Cele mai mari tabere pentru evrei de pe teritoriul Basarabiei au fost în Vertuijeni cu 23.000 de oameni, tabăra din Secureni cu 20.000 de oameni și tabăra din Edineț cu 13.000 de oameni.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Problemele antreprenorilor în materie de transformare digitală. Programele oferite de ODA

În contextul unei economii globale tot mai dependente de tehnologie, întreprinderile mici și mijlocii din nordul țării se confruntă...

Încă un candidat independent la prezidențiale. Jurnalista Natalia Morari și-a anunțat intenția

Jurnalista Natalia Morari și-a anunțat intenția de a candida independent la alegerile prezidențiale din 20 octombrie. „Nu am urmărit...
  sursa: cursbnm.md