fbpx
24.7 C
Бэлць
sâmbătă, mai 25, 2024

/VIDEO/ Asistenții medicali, alături de pacienți la bine și greu. Cum a evoluat medicina în ultimii 40 de ani

Citește și:

DINA ARSENII, asistent medical, secția ATI: „Copilăria mea a fost într-o familie de țărani, cu mulți copii. Pe vremea ceea mi-a insuflat profesia de medicină sora noastră de sector. Într-o bună zi eram mai mărișoară, doamna a venit cu vaccinarea, mă uitam ce are ea în și când a deschis sterilizatorul cu siringi să-mi facă vaccina ea s-a mirat că eu nu m-am speriat.”

De mai bine de 40 de ani, Dina Arsenii se dedică meseriei sale. A început să lucreze pe vremea când era deficiență de medicamente, seringi și echipamente medicale, dar tot a rămas dedicată meseriei pe care a îmbrățișat-o.

DINA ARSENII, asistent medical, secția ATI: „Din 1982, de când s-a deschis reanimarea, secția de ATI, în orașul Bălți, la Spitalul Nr.1, activez în această secție de 42 de ani. Am început-o cu seringi de sticlă, care erau prelucrate cu soluție triplă, le sterilizam de trei ori în zi. Nu erau condițiile care sunt acum. Șaisprezece ani am lucrat în Terapie Intensivă, pe urmă am trecut tot în secția asta ca anestezistă la servicii de urgență și servicii de plan. În funcția mea intră să îndeplinesc tot ce indică medicul. Începusem cu aparatură foarte puțină. Era un laringoscop pe toată secția, acum avem o ușurință foarte mare. N-am cuvinte să vă spun cât este de bine. A venit Europa la noi acasă.”

La Spitalul Clinic Bălți activează 510 asistenți sociali. Fiecare dintre aceștia își doresc să ajute cât mai mulți pacienți.

ALIONA COJBIRNA, asistentă medicală: „A fost un vis din copilărie să aleg această profesie. Îmi plac oamenii, îmi place să ajut oamenii. Îmi place să le îmbunătățesc calitatea vieții prin susținere și prin îngrijire medicală.”

DOINIȚA IACOB, asistentă medicală: „Cred că din copilărie am înțeles că asta-mi va fi vocație pe viitor. Ceea ce fac, fac cu drag, mai ales când primesc satisfacție de la munca zilnică, bucuria din ochii mamei și de la strigătul nou născutului.”

CORINA VLADIMIROV, asistentă medicală: „Aveam păpuși și luam de la mămica ace de cusut și mereu le făceam injecții la păpuși. Din acel moment mi-am dat seama că voi fi asistent medical. Am ajuns la ziua de azi și nu mi-a părut rău niciodată că am ales această profesie.”

ELIZAVETA SAFRONII, asistentă medicală: „Meseria de asistentă medicală am ales-o cu dorința de a ajuta lumea, a ajuta un pacient. Să văd suferințele și să le simt asupra mea. Ca să fie bine oamenilor, sănătate să fie.”

Anual, pe 12 mai, este marcată Ziua Internațională a Asistentului Medical. Data coincide cu ziua de naștere a asistentei medicale, Florence Nightingale, cea care a pus bazele moderne ale asistenței medicale.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

1 COMENTARIU

  1. Povestea asistenților medicali din țară: Alături de pacienți la bine și greu - Ultimele ştiri din Moldova

    […] A început să lucreze pe vremea când era deficiență de medicamente, seringi și echipamente medicale, dar tot a rămas dedicată meseriei pe care a îmbrățișat-o, transmite Ultimelestiri.md cu referire la tvn.md. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Lupte intense pe frontul din Ucraina. Rușii au anunțat că au cucerit încă un sat

Armata rusă a revendicat sâmbătă cucerirea unui alt sat din estul Ucrainei, situat în apropierea localităţii Ocheretîne, unde a...

Important, pentru consumatorii de apă potabilă din Florești: Sunt posibile sistări de livrare a apei

SA "Servicii Comunale Florești" informează că în legătură cu situația de avarie la Stația de pompare a apei Gura...
  sursa: cursbnm.md