fbpx
20.8 C
Бэлць
marți, iunie 18, 2024

/VIDEO/ Asociația obștească „DEMOS” asigură siguranță, un trai decent și protecție persoanelor din nordul țării aflate în dificultate

Citește și:

Asociația Obștească „DEMOS” din raionul Edineț este pilonul principal în nordul țării care contribuie la asigurarea siguranței, unor condiții de viață demne, a protecției și autonomiei persoanelor afectate de războiul din Ucraina, dar și a persoanelor vulnerabile din regiune.

LILIANA SAMCOV, fondatoare a A.O. DEMOS, coordonatoare de programe: „Prin proiectul „Asistență, Educație, Integrare”, facilităm siguranța și condițiile demne de viață, protecția și încrederea în sine, obținerea veniturilor durabile. Oferim asistență celor mai vulnerabile categorii de populație, atât refugiați din Ucraina cât și populației vulnerabile locală. Beneficiarii proiectului sunt peste 800 de persoane care au solicitat intervențiile noastre și au obținut rezultate, care le-au facilitat schimbări atât la nivel psiho-emoțional cât și fizic.”

În cadrul asociației activează o echipă multidisciplinară de specialiști care se implică în rezolvarea problemelor beneficiarilor.

VIORICA ORAC, psiholog: „În cadrul acestei organizații am menirea să ajut oamenii care au anumite dificultăți psiho-emoționale pentru ași găsi liniștea sufletească, pentru ași găsi un echilibru emoțional, îi ajut să-și formeze abilitați de ași gestiona propriile emoții. Activăm cu refugiați, activăm cu populație vulnerabilă din Republica Moldova, sunt beneficiari atât femei cât și bărbați, mai recent adolescenți, copii care iarăși au diferite dificultăți.”

DIANA ICHIM, consilier vocațional: „Rolul principal este de a asista beneficiarii din programele din care le avem și pe care le implementăm în integrarea socială și profesională. Intervenim cu mai multe acțiuni, cu mai multe intervenții, una din ele este informarea. despre oportunitățile de angajare, identificarea intereselor profesionale, a capacităților fiecăruia și desigur că stabilirea unui traseu profesional pentru a atinge rezultate în domeniul care ne dorim și anume în integrarea lor profesională.”

În ultimele 10 luni, Asociația Obștească DEMOS, a oferit asistență juridică pentru 210 refugiați în obținerea protecției temporare.

VITOR MOROZ, jurist: „Consilierea juridică joacă un rol important în cadrul asistenței beneficiarilor centrului, deoarece ei aici sunt consiliați gratuit în privința ce ține de legislația în vigoare în privința apărării drepturilor și obligațiilor sale. În cadrul crizei refugiaților cu care s-au întâmpinat în Republica Moldova, beneficiarii refugiați urmează a fi consiliați, ca să-și cunoască drepturile și obligațiile în alt stat, în țară străină.”

DEMOS gestionează și un Centru de plasament temporar pentru persoane strămutate, iar beneficiarii centrului sunt recunoscători de ajutorul oferit, dar și de deschiderea angajaților de aici.

ALEXANDRA, refugiată: „Personalul acestui centru sunt foarte inteligenți, toleranți, comunicabili, specialiști cu o calificare înaltă. Eu sunt foarte mulțumită, având ocazia, vreau să mulțumesc atât Republicii Moldova, cetățenilor și îndeosebi personalului acestui centru.”

TATIANA, refugiată: „Moldova este o țară foarte bună, îmi place foarte mult, copilului meu îi place aici, eu lucrez în restaurant ajutător de bucătar, la fel este un comportament foarte bun, salariul ne achită. Aici sunt specialiști buni în acest centru, conducerea este foarte bună și se comportă cu noi foarte bine, probleme nu sunt și condițiile sunt foarte bune.”

Datorită susținerii echipei Demos, unele persoane refugiate și-au găsit un loc de muncă și și-au câștigat independența financiară.

DINA, administratoare restaurant: „Marina este un lucrător foarte bun, în perioada de când lucrează ea și-a atins scopurile, se dezvoltă, noi vedem progres, respectiv este în creștere și salariul, este o fetiță foarte bună și nu putem spune nimic de rău despre ea, doar pozitiv.”

MARINA JAȘCOVA, refugiată: „Pentru ca noi să ne putem întreține, pentru că în familia noastră bunica este invalid și 3 copii minori și sunt tutore pentru ei și noi nu avem de la cine cere ajutor, ei nu au mamă, sunt orfani, de aceea ca să ne putem întreține, aceasta este foarte important. Toți mă susțin, mă ajută, mă ajută și conducerea de aici și dorește ca eu să progresez, cât va fi necesar să mă aflu aici, atât voi fi.”

RODICA, frizer: „La noi a venit Anastasia la practică și ne bucurăm foarte mult că sunt asemenea proiecte care ajută oamenii, oamenii tineri să obțină o profesie și să aibă posibilitatea ca să obțină și instrumente, dar și să învețe, ea se descurcă foarte bine, fetiță tânără care are un scop bine determinat ca să învețe profesia și totul ce vorbim ea se străduie să învețe și să implementeze.”

Grație unor proiecte și profesionalismului echipei DEMOS, mai multe persoane au avut posibilitatea să învețe o nouă meserie sau să-și procure materialele necesare pentru deschiderea unei mici afaceri.

DIANA PREAȘCA, asistent social: „O componentă importantă în activitatea noastră este și formarea profesională a tinerilor, unde împreună cu tinerii identificăm furnizorii unde să meargă să-și facă studiile sau practica. Pentru beneficiar achităm cursul de formare profesională, pe parcursul studiilor beneficiarul beneficiază de o bursă pentru ași putea asigura cheltuielile de transport și ceea ce ține pentru practică.”

Timp de 10 luni, peste 800 de refugiați și persoane social vulnerabile din nordul Moldovei, au primit asistență din partea Asociației Obștești DEMOS.

Proiectul „Asistență, Educație, Integrare” este realizat de Asociația Obștească „DEMOS” ca parte a acțiunii „Răspuns Umanitar Integrat pentru Ucrainenii Afectați de Conflict și Cetățenii din Țările Terțe din Ucraina, Polonia, România și Moldova”, implementat de Alianța de ONG-uri Active în Domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familie (APSCF) cu suportul Ministerului Federal de Externe al Germaniei prin intermediul Diakonie Katastrophenhilfe, precum și din sursele Kindernothilfe.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ „Asistăm la încercări de a rescrie istoria”. Victimele Holocaustului, comemorate la Edineț

O expoziție dedicată victimelor Holocaustului a fost organizată la Edineț. Fotografii, documente și alte artefacte care au ilustrat ororile...

Ungaria și Slovacia nu se mai opun numirii lui Mark Rutte la șefia NATO. România rămâne ultima țară care se mai opune

Ungaria a renunțat la opoziția față de numirea lui Mark Rutte pe postul de secretar general al NATO, relatează...
  sursa: cursbnm.md