fbpx
24.4 C
Бэлць
sâmbătă, mai 25, 2024

/VIDEO/ Asociațiile blocurilor locative pot primi bani pentru eficientizarea energetică a clădirilor

Citește și:

Proprietarii de apartamente pot beneficia de bani prin Fondul pentru Eficiență Energetică în sectorul rezidențial la renovare energetică a locuințelor. În cadrul programului, asociațiile de proprietari pot obține granturi de până la 70% din investiția eligibilă, iar locatarii vor trebui să vină cu o contribuție de doar 30%. Costul lucrărilor va fi achitat treptat prin factură.

SNC ION MUNTEAN, director la CNED: „Consumatorii, pe lângă faptul că urmează să reducă facturile la energie, urmează să aibă și un confort termic în locuință, în apartamente, la fel crește valoarea, valoarea efectivă a proprietății apartamentului. Și desigur că există și un impact pozitiv asupra mediului prin faptul că se vor reduce și emisiile de gaze cu efect de seră urmare a reducerii consumului de energie.”

Directorii de asociații care au în gestiune blocuri locative în municipiul Bălți, spun că inițiativa este foarte bună, însă va fi greu de implementat, pentru că mulți locatari nu vor să achite nimic din buzunarul lor.

„Propunerea este bună, dar este o problemă cu oamenii. Chestia e că oamenii financiar nu pot. Mult depinde de oameni, în principiu toți doresc să fie casa frumoasă, izolată termic, fațadă frumoasă. Oamenii doresc să fie mai ieftin, dar ei doresc ca cineva să facă, iată cineva să investească dar cine anume nu știu, ei așa doresc, în asta e problema.”

„Inițiativa este normală, dar dacă ar fi de acord tot colectivul, toți locuitorii casei unde locuim să fie de acord, dar dacă în casă locuiesc câțiva bătrâni care nici nu poți vorbi cu ei și nu ai cu cine să cazi de acord, atunci…”      

Moștenirea uniunii sovietice trebuie izolată termic pentru că sunt foarte mari pierderi la încălzire și oamenii simt foarte mult aceste neajunsuri ale caselor. Eu o să studiez mai detaliat documentația tehnică și o să luăm o decizie prin vot cu locatarii.”

Programul de finanțare a Fondului pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial a fost aprobat de Guvern pe 10 aprilie 2024. Acesta va oferi aproape 1,4 miliarde de lei în perioada 2024-2027, iar reabilitarea energetică a primelor blocuri rezidențiale va începe la toamnă.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Festivalul Bășcuțelor a adunat sute de vizitatori la Țîra: Bucatele tradiționale și de artizanat nu au fost lipsite

Satul Țîra din raionul Florești a fost în weekend gazda celei de-a patra ediții a Festivalului Bășcuțelor Evenimentul a reunit...

Lupte intense pe frontul din Ucraina. Rușii au anunțat că au cucerit încă un sat

Armata rusă a revendicat sâmbătă cucerirea unui alt sat din estul Ucrainei, situat în apropierea localităţii Ocheretîne, unde a...
  sursa: cursbnm.md