fbpx
24.3 C
Бэлць
marți, mai 21, 2024

/VIDEO/ Astăzi gospodinele coc păscuța pentru Paști

Citește și:

De Joia Mare se coace păscuța, cu care credincioșii vor merge la sfințit, în Noapte Învierii. Olga Ciobanu a adunat cele mai alese ingrediente pentru a face o pască dulce, așa cum e tradiția în familia ei. Femeia a frământat de cu dimineață și a lăsat aluatul la odihnit, pentru ca să fie pufos și ușor de lucrat.

 OLGA CIOBANU, locuitoare s. Plop, Dondușeni: „Făină, lapte, ouă, zahăr și zahăr vanilat. Este un aluat foarte bun, vedeți se lucrează bine, a dospit bine. Nu uitați că am pus și drojdie. Luăm în fiecare tavă , având în vedere că noi facem mai multe păscuțe, în fiecare tavă punem câte un blat din aluat. Ca și cum ar fi fundul la păscuță. Pe urmă o să mai împletesc împrejur și o să-i fac o coroniță la fiecare și o cruciță la mijloc și brânza.”

Chiar dacă astăzi se pregătesc cele mai importante bucate de pe masa de Paști, gospodina ține post aspru.

„În Joia Mare, după tradiții, se face păscuța și se fac ouăle roșii. Asta este obligatoriu azi. Mâine la biserică se scoate aerul. Mâine este o zi, în care de când am venit în casă la socrii mei, nu mănânc nimic, nici apă nu beau. Acesta este cel mai mare post pe care îl putem ține pe parcursul anului, până se scoate aerul.”

Brânza dulce de vaci o amestecă cu ou și umple păscuța pe îndestulate.

„Facem crucița din păscuță, iată așa o punem, o chitim ca să fie cu trebuie. După care o să o umplem cu brânză. Punem brânza, ca să fie pe de plin pasca dulce, cu brânză și a mai rămas un singur lucru pe care îl facem, înainte de a o da în cuptor, o ungem cu ou bătut, ca să aibă și un aspect mai frumos.”

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Zelenski propune țărilor NATO vecine cu Ucraina să intercepteze rachetele rusești deasupra teritoriului ucrainean

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le cere partenerilor occidentali să se implice mai direct în război, ajutând la interceptarea rachetelor...

/VIDEO/ Unde joacă moldovenii. La Edineț a fost organizată prima ediție a festivalului de dans „Datina Neamului”

La prima ediție a festivalului au participat 9 colective de dansatori. https://youtu.be/pyaX3DBqYVY ANDRIAN CHIRIAC, coregraf: „Ne propunem ca la anul viitor,...
  sursa: cursbnm.md