fbpx
17.7 C
Бэлць
vineri, iunie 14, 2024

/VIDEO/ Au fost la biserică și au împărțit pomeni. Locuitorii din satul Elizaveta îi cinstesc pe Sfinții 40 de Mucenici

Citește și:

Au fost la biserică și au împărțit pomeni. Locuitorii din Elizaveta din municipiul Bălți, i-au cinstit pe Sfinții 40 de Mucenici. Ei spun că în această zi nu se muncește, se ține post și se pomenesc răposații.

„Am venit astăzi cu fetița fiindcă este bine de a veni la biserică, având un așa un locaș frumos la noi în sat, este bine de a veni de a ne ruga pentru sănătate, pentru pace, asta e în primul rând. Azi se aduce sfinți, împreună cu bomboane, biscuiți, se dă de pomană, de sufletul celor decedați.”

„40 de Sfinți să se roage pentru noi, să fie pace în lume, să fie liniște și noi să ne iertăm toate păcatele, să ne ducem la sfânta înviere a Domnului, să fim cei mai curați, mai blânzi.”

„Noi ne ducem la nepoți, la alte rude apropiate și ei vin la noi, ne întâlnim, sărbătorim, ca în toți anii.” 

Cei 40 de Mucenici au fost soldați creștini și au trăit pe timpurile împăratului Licinius, ei au fost supuși torturilor și la porunca împăratului au fost uciși.

SERGHEI MAIDANSCHII, paroh al bisericii Sfânta Treime din satul Elizaveta, municipiul Bălți: „În această zi creștinii desigur că dau de pomană acești colăcei, acești sfințișori, pe care noi în popor îi numim sfinți sau mucenici, se dau de pomană creștinilor, în cinstea sufletelor celor răposați ale persoanelor noastre dragi.”

Vera Costin spune că ține această tradiție de când era mică. Pe atunci părinții ei tot se duceau la biserică: „Mergem la biserică în primul rând, mergem la biserică, se face rânduiala la biserică, pe urmă ne întoarcem acasă, primim oaspeți, chemăm vecinii și pomenim această zi, Sfinții cei 40 de Mucenici ne bucurăm că am ajuns în această sfântă zi, cu toții sănătoși.”

Anastasia Plăcintă spune că pentru familia ei, această sărbătoare e un prilej de a se vedea cu rudele și persoanele dragi: „Primul oaspete la noi, părintele a venit azi cu lucrătorii, și mai așteptăm după dânșii cineva, cine ar dori, ne-a lua în vedere, or să vie finii, nepoții, nepoții îi aștept să vie, după asta, sunt femei prin mahala nu pot merge, nu au putut pregăti ceva și le ducem câte o bucățică și lor, câte un sfințișor.”

În popor se spune că dacă pe 22 martie va ploua, atunci și de Paști va fi la fel, iar dacă tună, vara va fi prielnică pentru toate culturile.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Premierul Dorin Recean și reprezentanții autorităților publice din Soroca au discutat despre dezvoltarea raionului

Prim-ministrul Dorin Recean s-a întâlnit cu reprezentanții autorităților publice și ai serviciilor desconcentrate din raionul Soroca. Au fost discutate...

/VIDEO/ „Acceptă-mă” – Bate un gol pentru viață

Au jucat fotbal pentru o cauză nobilă. În municipiul Bălți s-a desfășurat cea de-a doua ediție a „Cupei Companiilor:...
  sursa: cursbnm.md