fbpx
21.1 C
Бэлць
luni, septembrie 25, 2023

/VIDEO/ „Au întinerit cu zece ani”. Seniorii din nordul țării au participat la Bunica și Bunelul Fest

Citește și:

Au întinerit cu zece ani. O spun seniorii din nordul țării care au participat la „Bunica și Bunelul Fest 2022”. Bunicii s-au distrat pe măsură și au încercat să transmită tinerei generații toată experiența acumulată de-a lungul anilor. Iar nepoții acestora s-au distrat la maxim împreună cu animatorii și pe topogane. Oaspeții festivalului s-au bucurat din plin de muzică, dans și bucate tradiționale.

„Nu se uită bătrânii noștri, tineretul e normal să se includă în așa festivaluri, îi foarte frumos. Portul moldovenesc, expozițiile.

„Practic tineretul a plecat, dar oricum a mai rămas tineri care văd ce promovează și ce lasă buneii și bunelele și tradiția continuă pentru cei care mai rămân la noi în țară”.

Meșterii populari au venit la festival cu bucate, diverse expoziții și instrumente muzicale.

CONSTANTIN NEGRESCU, locuitor s. Albinețul Vechi, r. Fălești: „Eu am venit cu niște naiuri, confecționate de mine, din 2012 și am venit să le prezint la oameni, să știe ce fel de instrument este acesta. Eu particip la acest concurs și sunt deja și bunic și străbunic și mă simt bine, mă fac mai tânăr”.

ALLA ȚARANU, primar satului Albinețul Vechi, r. Fălești: „Este un festival binevenit și este o activitate foarte bună pentru că ne consolidează, ne face să fim mai tineri și mai cu energie. La festival am venit astăzi să prezentăm din tradițiile satului nostru. Prezentăm copturile și mâncărurile tradiționale din Albinețul Vechi”.

Festivalul a avut loc în Parcul Central din orașul Fălești. Prin acest festival, organizatorii și-au propus să promoveze un mod activ și sănătos de viață printre persoanele în etate.

NATALIA POSTOLACHI, director executiv CASMED: „Festivalul de fapt este pentru oameni și despre oameni și el este menit să unească și să contribuie la consolidarea societății, la coeziunea socială și la transferul de informații dintre generații. Suntem deja la a cincea ediție, cumva avem deja mâna bătută, dar diferit anul acesta ce avem față de anii precedenți este faptul că festivalul s-a organizat timp de o săptămână”. 

IOAN STOIAN, invitat din România: „Am sesizat cât de bine țineți la tradiții, faptul că duceți mai departe tradițiile și respectați, și omagiați pe cei care sunt la vârsta înțelepciunii și a experienței de viață pe care ne-o pot da tuturor celor mai tineri”. 

SERGIU FÎNTÎNA, președintele raionul Fălești: „Este, după mine, un festival de importanță națională, fiind că anume prin asemenea evenimente se promovează tradițiile și valorile noastre. Noi știm că bunicii sunt cei care transmit tradițiile pe care le avem noi. Totodată, noi ne-am luat angajamentul, ca în anii ce urmează să organizăm acest festival pentru întreaga țară”.

Festivalul Bunica & Bunelul Fest a fost la a cincea ediție.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Un mijloc de transport în valoare de 700 000 de lei a fost sechestrat de ARBI. Ce alte bunuri au fost indisponibilizate, săptămâna trecută

Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA a emis o ordonanță de sechestru, în baza delegației Serviciului...

Şeful mafiei siciliene Matteo Denaro a murit

Celebrul şef al mafiei siciliene Matteo Messina Denaro, capturat în ianuarie după trei decenii de când a fugit, a...
  sursa: cursbnm.md