fbpx
13.7 C
Бэлць
miercuri, mai 22, 2024

/VIDEO/ Au spus NU CORUPȚIEI – prin artă. Tinerii din Bălți au prezentat spectacolul „$€AI” în două școli din raionul Fălești

Citește și:

Peste 100 de elevi din raionul Fălești au învățat ce înseamnă corupția de la semenii lor. Modalitatea prin care li s-a comunicat informația a fost una mai puțin obișnuită. Tinerii au promovat mesaje anticorupție prin intermediul teatrului social. Piesa „$€AI” care descrie corupția în mai multe domenii sociale le-a fost pe placul spectatorilor.

Spectacolul „$€AI” a fost prezentat în premieră elevilor, în două școli din raionul Fălești, de către un grup de tineri voluntari care au jucat piesa scrisă și montată de Pavel Lupăcescu, actor și regizor la Teatrul Vasile Alecsandri din Bălți.

VALERIA REVENCU, actriță: „Mesajul corupției este un mesaj foarte important, care trebuie să ajungă la cât mai mulți oameni, deoarece este o problemă actuală a societății, am fost cumva tentată de a transmite acest mesaj, deoarece societatea trebuie să crească și să nu degradeze.”

STELA GUZUN, actriță: „Ne bucurăm foarte mult împreună cu toți participanții, că mesajul a ajuns la elevi.”

Elevii au fost impresionați de prezentare și spun că astfel de activități sunt efectuate foarte rar în școli.

„Până acum nu ni sa făcut așa activități, să ne arate așa cu mesaje directe despre corupție și cred că a fost o lecție foarte importantă.”

„Foarte interesant, informativ pentru tineretul de astăzi, spectacolul dat ne-ar putea aduce la niște gânduri interesante, să ne începem a ne schimba de la noi și pe urmă să începem a schimba lumea din jur.”

„Mi-au plăcut actorii, au jucat destul de bine, a fost primul teatru social așa că m-a impresionat destul de bine. Mesajul, eu l-am înțeles că nu trebuie să împărțim corupția, trebuie să se oprească la noi, nici să nu o primim și nici să nu o împărtășim.”

Piesa „$€AI” a fost montată în cadrul unui proiect implementat de Asociația Nord Press Club, în cadrul programului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, co-finanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). În Regiunea de Nord, partener al proiectului este Asociația „Pro Cooperare Regională”. Teatrul social are scopul de a preveni actele de corupție în toate domeniile din țară.

INGA SAVCA, coordonator de proiect: „Acest spectacol este destinat pentru a cultiva valorile democratice, pentru a educa tinerii. În spiritul, echilibrului social al echității, al egalității de șanse și al egalității din toate punctele de vedere, corupția este un fenomen major în societatea noastră și nu doar într-un singur domeniu, efectiv corupția poate fi identificată în toate ariile de activitate umană.”

Piesa va fi prezentată în 10 instituții de învățământ, iar versiunea video a spectacolului va fi distribuită în mai multe școli din nordul țării.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Atenție dacă ați cumpărat așa ciuperci. ANSA retrage din comerț un lot marca Lux Menu

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunțat astăzi retragerea din comerț a unui lot de ciuperci conservate marca...

/FOTO/ Cinci spitale raionale din țară dotate cu panouri fotovoltaice. Două sunt din nordul țării

Astăzi, la Spitalul raional Orhei, a avut loc inaugurarea panourilor fotovoltaice pentru cinci instituții medico-sanitare publice din țară. De...
  sursa: cursbnm.md