fbpx
18.2 C
Бэлць
luni, iunie 24, 2024

/VIDEO/ Au venit banii, dar nu sunt de ajuns. Guvernul a transferat finanțe pentru Centrele de refugiați

Citește și:

Guvernul a soluționat parțial problema financiară cu care se confruntă centrele de plasament de pe Teritoriul Republicii Moldova destinate refugiaților din Ucraina. Executivul a alocat ieri 6,5  milioane de lei pentru acoperirea costurilor de funcționare a centrelor. Acești bani acoperă, însă, doar cheltuielile acumulate în perioada februarie – aprilie 2023.

Pentru municipiul Bălți, autoritățile centrale au alocat doar 1 milion 336 de mii de lei, din cei 5 milioane de lei pe care îi datorează. Acești bani, potrivit primarului de Bălți vor ajunge doar pentru a achita datoriile la serviciile comunale.

NICOLAI GRIGORIȘIN, primar de Bălți: „Astăzi, nouă de două ori au vrut să ne stingă electricitatea. Noi am promis ca în cel mai scurt timp să acoperim datoriile. Acești bani au fost alocați, iar o parte din ei vor merge pentru achitarea serviciilor comunale pentru întreținerea, alimentația refugiaților.”

În aceași situație s-a pomenit și centrul pentru refugiați din comuna Ștefănești, raionul Florești, pentru care Guvernul a alocat puțin peste 190 de mii de lei. Potrivit administrației publice locale, care a oferit spațiu pentru dislocarea acestui centru de plasament temporar, dacă în cel mai scurt timp datoria de 15 000 de lei acumulată pentru consumul de apă nu va fi stinsă, toată localitatea va rămâne fără apă potabilă.

LUDMILA ZDRAGUȘ, primarul comunei Ștefănești: „Centrul are restanță la rețeaua de apeduct 15 mii de lei, care este un obstacol pentru gestionarul apeductului din comunitate, pentru că nu are cu ce achita lumina. Riscăm să rămânem fără apă, din cauza restanțelor, inclusiv din cauza restanțelor de la centru. Totodată nu este achitată evacuarea deșeurilor și asta tot nu este bine. Întreprinderea Municipală se adresează la noi, deoarece centru este amplasat pe teritoriul primăriei.”

Oamenii din Ștefănești spun că dacă va fi nevoie, vor strânge mână de la mână și vor achita datoria centrului față de furnizorul de apă.

„Trebuie să-i impună, legea este pentru toți. Trebuie să aibă responsabilitate. – dar în caz că sting apa la totul satul, dumneavoastră ce vă faceți? – Vom căra de la fântâni, dacă nu va fi. Asta îi necinstit, nu trebuie să se facă aceste probleme.”

„Cred că o să pună mână de la mănă toți și o să achite. Eu una tot voi pune vreo 300 de lei, pentru că eu sunt nevoită pentru că vreau apa aceea să o folosesc. Eu o folosesc.”

Pentru consiliul raional Drochia, Guvernul a alocat la Ședința Comisiei pentru Situații Excepționale din 28 iunie, 189,9 de mii de lei, pentru centrul din Glodeni – 335,4 de mii de lei, pentru cel din Râșcani – 113, 3 mii de lei, iar pentru Dondușeni – 295,6 mii de lei.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Nou curriculum școlar. Părinții se arată mulțumiți

Prevederile noului curriculum școlar sunt apreciate de părinți, care cred că acestea vor ajuta la atingerea unui nou nivel...

Un bărbat de 31 de ani s-a înecat în lacul dea Valea Trandafirilor: A fost căutat toată noaptea de scafandrieri

O persoană și-a pierdut viața în urma nerespectării regulilor de comportament în timpul scăldatului. În seara zilei de 22 iunie...
  sursa: cursbnm.md