fbpx
38.9 C
Бэлць
miercuri, iulie 17, 2024

/VIDEO/ Autoritățile din Bălți, acuzate de nerespectarea legii. „Noi vrem să comemorăm victimele deportate”

Citește și:

„Încercăm să comemorăm memoria victimelor care au fost deportate Autoritățile publice nicidecum nu doresc ca noi să ne exprimăm poziția noastră.”

Autoritățile din Bălți sunt acuzate de către Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Republica Moldova că nu respectă legea. Aceștia se plâng că primăria nu le-a oferit intervalul de timp solicitat pentru comemorarea victimelor stalinismului care va avea loc pe 6 iulie.  

NICOLAE UNCUȚA, președintele Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Republica Moldova: „Pentru autoritățile publice aici lege europeană nu poate să supraviețuiască. Noi am solicitat între 7.30 – 12.00, ei au între 7.30 – 18.00. Solicităm desfășurarea activităților planificate, astfel încât să nu fie impedimente în desfășurarea activităților oficiale organizate de Primăria municipiului Bălți și Biserica Ortodoxă din Moldova. Domnilor, înseamnă că noi putem să venim până la ora 7.00 dimineața și după ora 18.00, este un ridicol.”

Oamenii spun că vor să-și comemoreze rudele și părinții.

PENTELIE NISTOR, reprezentantul Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Republica Moldova: „Tatăl meu a fost deportat ca politic. I-au dat trei ani jumătate, l-au dus la polul nord, am uitat unde acolo la momentul dat și a stat trei ani jumătate de la și până la, fiindcă a întârziat la muncă o oră jumătate, da a mers 13 kilometri prin omăt, așa.”

VERA ALBU, reprezentanta Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Republica Moldova: „Am venit să ne cerem drepturile, eu de exemplu de la bun început aici, noi am lucrat, noi am construit, noi vrem să venim și să ne amintim de durerea celor care au fost duși în Siberia, care au fost uciși, care pe loc împușcați, au fost chinuiți mulți ani la rând, noi vrem să îi memorizăm pe dânșii.”

Primarul de Bălți a refuzat să vorbească cu jurnaliștii TV Nord, spunând să ne adresăm la serviciul de presă.

ALEXANDR PETKOV, primarul municipiului Bălți: „Eu am spus la serviciul de presă, adresați-vă și atunci după asta vorbim. – Dar direct la dumneavoastră nu e posibil? – E posibil când am orele de primire, la serviciul de presă, eu v-am întrebat despre ce o să vorbim noi? – Păi vă explic situația. – Eu vă rog să părăsiți biroul. – Bine nicio problemă. – La revedere.”

Serviciul de presă al primăriei a specificat pentru TV Nord că pe 1 iulie se va desfășura o ședință de lucru cu invitarea solicitanților.

IRINA SMIRNOVA, purtătoarea de cuvânt a primăriei Bălți: „Pe data de 01.07.2024 la ora 15.00, în biroul 334 în Primăria Municipiului Bălți va fi convocată o ședință de lucru cu invitarea solicitanților, care au depus deja cereri pentru a participa la acest eveniment. Și deja acolo vor fi rezolvate toate cererile.”

Menționăm că în fiecare an pe 6 iulie în Republica Moldova este marcată Ziua Comemorării Victimelor Stalinismului.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Un bărbat din raionul Dondușeni s-a înecat în bazinul din propria gospodărie

Un bărbat de 36 de ani și-a pierdut viața, după ce s-a înecat în bazinul din propria ogradă. Tragedia...

A obținut poze intime ale unui cuplu și i-a șantajat cu răspândirea lor

Procuratura raionului Ialoveni anunță trimiterea în judecată a unei cauze penale de învinuire a unui deținut de 27 de...
  sursa: cursbnm.md