fbpx
14.2 C
Бэлць
marți, aprilie 16, 2024

/VIDEO/ Baba Dochia și-a scuturat cojoacele. Ce tradiții mai păstrează în această zi gospodarii

Citește și:

Creștinii ortodocși de stil vechi o sărbătoresc pe cuvioasa muceniță Eudochia. Tradiția populară spune că de astăzi, 14 martie, a început primăvara. Nu în zadar în această noapte Baba Dochia și-a scuturat cojoacele.

„Dacă Dumnezeu ca în această zi să fie omăt, iată dimineață și-a scuturat cojoacele. Se spune că se scutură înainte de 14 și după 14 timp de 10 zile. Ea poate le-a scuturat acum pe toate. Roada o să fie, anul acesta va fi an bogat dacă a fost oleacă de viscol, ploaie. Domnul are grijă.”

„Înainte sărbătoreau această zi. Baba Dochia este parte femeiască și este răutăcioasă. Trebuie să o sărbătorim, nu trebuie de spălat, se face mâncare, care și ce are.”

Dacă în această zi cad precipitații, înseamnă că va fi un an rodnic și bogat

„Este puțină zăpadă, se topește, plouă și se mai topește. Gata se știe că puțin a strâns baba sub guler. Dacă este mai mult, și azi, și mâine se spune că a scuturat bine cojocul. L-a umplut cu zăpadă.”

„Baba Dochia era înainte și spuneau: încă nu a venit primăvara, când va veni baba Dochia. Dar eu mă întrebat unde este baba ceea, de ce nu vine primăvara. Eu nu înțelegeam că pe stilul vechi 1 martie se sărbătorea de Baba Dochia. Atunci așteptam să vină mai repede. Iar când începea baba Dochia a desface cojoacele ei, mă gândeam de-ar fi mai repede să treacă baba Dochia cu tot anotimpul acesta.”

„Mama mea, când era Baba Dochia și dacă erau în casă copii mici, ne spunea să nu le dăm voie să doarmă până la amiază. O întrebat de ce. Eu eram cea mai mare, iar frații mei erau mărunței. Mama îmi spunea să nu le dau voie că apoi va veni Baba Dochia și o să-i sperie.”

Oamenii de la sate obișnuiesc astăzi să numere ouăle pe care le vor pune mai târziu sub cloșcă.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/DOC/ Scandal la Consiliul Raional Fălești. Cine totuși este președintele raionului

Scandal la Consiliul Raional Fălești. Potrivit unei decizii emisă astăzi de unii consilieri, actualul președinte Vadim Roșca din partea...

Zelenski, apel către Occident: „Încetaţi să mai toleraţi terorismul rusesc!”

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a lansat un apel ţărilor occidentale să aplice mai eficient sancţiunile instituite împotriva Rusiei pentru...
  sursa: cursbnm.md