fbpx
23.3 C
Бэлць
joi, iulie 18, 2024

/VIDEO/ Bălțiul a găzduit cea de-a patra ediție a Festivalului „Ia românească în fiecare casă”

Citește și:

Sute de participanți dornici să celebreze frumusețea și diversitatea portului popular românesc și-au dat întâlnire la Bălți

Pe lângă programul artistic bogat, vizitatorii au putut admira o expoziție de ii vechi și cusute manual.

„Este o întâlnire a costumului popular, o acțiune care are menirea de a arăta rolul românilor, comunității românești de aici, are niște piese vestimentare specifice românilor, care se regăsesc de-a dreapta și de-a stânga Prutului.”

„Când îmbraci portul popular, îți aduci aminte de istoria, din bătrâni, când purtau buneii noștri aceste haine naționale. Erau mai vechișoare, poate designul nu chiar așa, în schimb noi le-am mai perfecționat, acum se confecționează și le purtăm cu mare plăcere.”

„Mie îmi pare foarte bine că am ajuns aici astăzi la Bălți, dar portul popular, asta este tradiția noastră din bătrâni, care ne-a lăsat-o nouă, care părinții noștri au purtat-o și noi o purtăm și o ducem mai departe, și cântecul popular, și ia, totul împreună”.

Evenimentul a fost organizat de Societatea Femeilor Ortodoxe din cadrul Episcopiei de Bălți a Mitropoliei Basarabiei și susținut de DRRM.

PS ANTONIE, Episcop de Bălţi, Mitropolia Basarabiei: „Prin acest festival, noi dorim să promovăm portul nostru românesc, autentic, ia românească și dacă, urmare a acestei activități câțiva confrați de ai noștri vor descoperi frumusețea portului național românesc și vor îmbrăca mai des ia românească noi, ne-am atins scopul.”

VALENTIN RĂDUCANU, director de programe DRRM: „Încurajez pe toți să promoveze cultura, tradițiile de aici, ale noastre, care sunt comune și să pună în proiecte, să facă cât mai multe activități de acest gen. Noi îi susținem și vrem să fie o tradiție susținerea și prezența noastră la Bălți.”

 „Ia românească în fiecare casă” este la cea dea patra ediție.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Medvedev amenință cu un război mondial dacă Ucraina va adera la NATO

Fostul preşedinte al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a menționat că aderarea Ucrainei la forțele NATO ar însemna o declaraţie...

/VIDEO/ Seacă fântânile, lacurile și izvoarele din nordul țării. Cum se descurcă gospodarii și cum își apără culturile la Șofrîncani, Edineț

GABRIELA MOCANU, jurnalist TV Nord: „Temperaturile caniculare de +40 de grade, înregistrate în ultima perioadă, au provocat seceta. Oamenii...
  sursa: cursbnm.md