fbpx
17 C
Бэлць
luni, mai 27, 2024

/VIDEO/ Bani publici în buzunarul soției. Primarul de la Ghindești, aflat în conflict de interese 

Citește și:

Primarul comunei Ghindești a intrat în vizorul Autorității Naționale de Integritate, pentru că nu a declarat și, respectiv, nu a soluționat un conflict de interes. Este vorba despre bani publici, pe care edilul i-a folosit pentru procurarea materialelor de construcții de la magazinul soției sale, care se află în spatele meu. Mai multe detalii, vă spunem în ancheta ce urmează.

Hîrtop este un sat din componența comunei Ghindești, din raionul Florești. În localitate activează câteva magazine, unul dintre ele fiind afacerea soției primarului. Magazinul poate fi observat de cum vii în sat și se află pe terenul unei foste întreprinderi. 

„- Ce a fost aici?  Fabrică de conserve, filială la fabrica de conserve din Florești. – Sucuri, ce mai făcea? Se fabrica sucuri, compoturi, carne se punea în borcane. – Demult nu mai activează? Are o bucată de vreme. – Acum vedem că este un magazin de construcții. Da. – Știți al cui este? Al doamnei Angela. – Soția primarului? Da.”

Acum, aici se vând materiale de construcții, fiind singurul magazin de acest gen din localitate. Printre cumpărători sunt și instituțiile publice, inclusiv primăria condusă de Gheorghe Falcă, tot el – soțul Angelei Păvălescu, proprietara și administratoarea Cezi-Grup SRL, firmă care deține, în acte, magazinul. Am vrut să discutăm cu doamna Păvălescu, însă de cum am fost observați în preajmă, magazinul, și-a sistat activitatea. În timp ce realizam filmările, l-am surprins pe primar și pe soția acestuia plecând cu această mașină de marca Dacia Logan.

Fapta primarului nu a rămas neobservată de inspectorii de integritate care, în data de 14 februarie 2024, au constatat că acesta nu a declarat și nu a soluționat conflictul de interese, atunci când a făcut achiziții pe bani publici, de la firma soției sale. Respectiv, în perioada 2021-2022, primăria a emis trei facturi fiscale pe numele firmei Cezi-Grup SRL, în sumă totală de 19.885 de lei.

OLGA DIACONU, expert în achiziții publice: „Analizând informațiile care se regăsesc în actul de constatare al Autorității Naționale de Integritate, observăm mai mulți indicatori de risc în legătură cu achizițiile de valoare mică realizate de Primăria Comunii Ghindești din Raionul Florești. De multe ori vedem această situație în care unele autorități contractante, atunci când nu au reușit să planifice eficient procedurile de achiziții publice, nu au dus diligența necesară și prudența necesară pentru a asigura aprovizionarea cât mai bună a necesităților autorității, de fapt ei fac lucrările la urgență, care nu este justificată, nu este documentată și acest lucru nu este corect.”

Am mers la primărie pentru a afla despre ce achiziții este, mai exact, vorba  și ce are de spus la acest subiect primarul. 

GHENADIE FALCĂ, primarul comunei Ghindești, raionul Florești: „Deci, eu pot să lămuresc, funcția pe care eu o ocup, nouă ne cere operativitate. Fiecare locuitor din sat, când se întâmplă ceva, cere urgent să-i dai ceea, să-i faci ceea, dar nu spun de locuitori aparte, eu spun de instituțiile publice. Soția mea are un magazin de materiale de construcție, nu de astăzi. Dumneaei este comerciant, să spunem, de când sunt născut. Și ea are un magazin de materiale de construcție în satul Hîrtop. Noi acolo avem instituțiile publice. De fiecare dată când se întâmpla ceva, conducătorii instituțiilor mergeau acolo și luau niște materiale. Este vorba că s-au luat robinete, furtunuri, când se rupea la grădinița apa, becuri la iluminare stradală, adică când nu ajungea mergea electrictricianul, sau conducătorul. Niște var s-au luat, niște ciment.”

Facturile pentru materialele de construcție au fost emise de contabila instituției, Maria Țugui, care nu și-a pus problema că ar fi un conflict de interese la mijloc.

MARIA ȚUGUI, contabila primăriei comunei Ghindești, raionul Florești: „- Cunoașteți că este magazinul soției? Da, toți știu de aici, știm. – Nu v-ați gândit că este un conflict de interes? Știți, atunci la moment nu m-am gândit, s-a semnat, s-a luat marfa, atunci era la urgență și trebuiau materiale.”

De materialele de construcție de la magazinul soției primarului a beneficiat și grădinița satului Hîrtop,lucru confirmat de directoarea instituției.

ALA ROȘCA, directoarea grădiniței din satul Hîrtop, Raionul Florești: „Diferite lucrări am avut, chiar și interioare și exterioare. Paznicul, ca atare mai mult a îndeplinit aceste lucrări. Și  într-adevăr, a fost pe loc, ne-a fost convenabil, ne-a fost ușor. În timpul reparației, mai mult noi am ajuns la astfel de necesități, sau materiale. Florești este departe și chiar și transportul ne costă și nu e atât de ușor, dar aici ne-au oferit, ne-au oferit totul ce am avut nevoie.”

Totuși, inspectorii de integritate au constatat încălcarea legii, iar primarul și-a recunoscut vina, fiind pedepsit cu o amendă.

GHEORGHE FALCĂ, primarul comunei Ghindești, raionul Florești: „A fost perioada aceasta când am avut necesitate, dar cred că mai mult nu o să încerc, să mă descurc fără ca să intru în conflict de interese. Am fost amendat pe două articole, acolo s-a primit suma de 9.000 lei.” 

Falcă este primar al comunei Ghindești de aproape 17 ani, mai exact, din 2007, atunci când a fost ales prima dată având susținerea Partidului Democrat din Moldova. De-a lungul anilor și-a schimbat culorile politice, iar la alegerile locale din toamna anului 2023, a devenit primar pentru a cincea oară, fiind susținut de această dată de Partidului Politic Mișcarea Respect Moldova, al cărui președinte este ex-deputatul PDM, Eugeniu Nichiforciuc. 

GHEORGHE FALCĂ, primarul comunei Ghindești, raionul Florești: „Dumnealui este din raionul Florești, când am activat ca primar și eram adept sau membru, nici nu știu cum să spun, fiindcă nu am mai fost așa membru de onoare, dar mă rog, eram membru al Partidului Democrat, deci conlucram cu dumnealui și foarte multe întrebări, chiar și grădinița aceasta datorită lui am pornit-o, fiindcă a fost alocat de la Guvern un milion de lei, pe timpurile acelea, în 2019.”

Pe lângă afacerea soției, Gheorghe Falcă a indicat în ultima sa declarație de avere că deține două apartamente de 42 și, respectiv, 30 metri pătrați, cinci terenuri agricole cu o suprafață totală de aproximativ 4 hectare și două extravilane de 87 de ari. Anul trecut, familia edilului a mai cumpărat patru imobile cu o suprafață totală de 1.373 de metri pătrați. Este vorba despre încăperile fostei fabrici de conserve, unde este amenajat și magazinul soției sale. 

GHEORGHE FALCĂ, primarul comunei Ghindești, raionul Florești: „Când ați depus în declarație de avere, nu ați indicat cu ce preț ați cumpărat imobilul? Și cât ar valora? Este 0. Dacă-mi permiteți, eu o să vă arăt. Păi, tranzacția de cumpărare a imobilului a fost făcută în septembrie 23. Și noi acum o să declarăm, eu o să declar acum, în 24 o să declar cu cât a fost procurată. – Dar ceea ce ține de apartamente la fel este 0. Dar le-ați obținut mai demult. Apartament? – Două apartamente am văzut. Apartamentul este al soției, soția a avut apartament, acesta nu este apartamentul meu. – Da, al doilea? Și al doilea este o căsuță pe… nu e apartament, dar e o casă pe pământ micuță.”

Se va ține sau nu de cuvânt primarul, vom afla peste un an, atunci când funcționarul își va depune o nouă declarație de avere. 

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Starea de sănătate a premierului slovac împușcat „se îmbunătățește”

Starea sănătăţii premierului slovac, Robert Fico, după tentativa de asasinat împotriva sa din 15 mai, se îmbunătăţeşte, au anunţat...

/VIDEO/ Polițiștii de Frontieră din Costești le-au spus mulțumesc mentorilor care i-au îndrumat să-și aleagă profesia

„Am astăzi o onoare deosebită să fiu la acest eveniment. O zi pentru mentori la frontieră.” La Sectorul Poliției de...
  sursa: cursbnm.md