fbpx
8.5 C
Бэлць
duminică, mai 19, 2024

/VIDEO/Bugetare participativă: „Comunitatea noastră – deciziile noastre”

Citește și:

Într-un efort de a aduce deciziile importante în mâinile comunității, în multe localități din țară au adoptat și implementat cu succes „Bugetare Participativă”. Această inițiativă reprezintă o schimbare în modul în care resursele financiare sunt alocate și proiectele sunt selectate pentru implementare în cadrul comunității.

Bugetarea participativă este o metodă democratică de luare a deciziilor în ceea ce privește utilizarea fondurilor publice. În loc să fie luată de autorități de sus în jos, această abordare implică direct comunitatea în procesul de a decide cum să fie cheltuite resursele financiare locale. Este un proces care promovează transparența, responsabilitatea și implicarea civică.

„ Eu sunt Andrei și vreau să contribui la dezvoltarea localității noastre. Cred că împreună cu oamenii din comunitate putem identifica problemele curente și soluțiile viabile, astfel încât să îmbunătățim nivelul nostru de trai. Te întrebi cum anume? Prin implicare activă și prin procesul de bugetare participativă!

Îți prezint câțiva pași pe care îi vom parcurge pentru a ne atinge scopul.

În primul rând, vom crea un grup de inițiativă care va reprezenta vocea tuturor localnicilor

Vom identifica o problemă importantă, o vom analiza și vom găsi soluția acesteia. De exemplu: avem un drum avariat, copiii nu au un spațiu de joacă amenajat, lipsa mobilierului comod în grădiniță ori facturile pentru consumul de electricitate indică sume enorme.

În situația când ne decidem să amenajăm un parc de distracții pentru copii, vom scrie un proiect bine desfășurat și structurat, unde vom descrie problema, soluția și bugetul necesar pentru a-l implementa. Odată scris, îl vom înainta autorităților locale spre discuție și aprobare.În următoarea etapă, proiectul nostru, alături de alte inițiative locale, va fi expus votului public. Cetățenii vor vota on-line sau off-line în cadrul unei activități publice, iar inițiativa care va aduna cele mai multe voturi, va fi implementată în localitate. Bugetul necesar pentru implementarea acesteia, oferit de către autoritățile locale – primărie sau consiliul local – poate fi insuficient pentru a acoperi în totalitate necesitățile și cheltuielile. În acest caz, echipa de inițiativă poate colecta fonduri din comunitate; unii membri ai comunității s-ar putea implica cu brațe de muncă pentru lucrările de amenajare a parcului pentru copii, în cazul dat, iar alții ar putea pregăti niște gustări pentru muncitori.Responsabilitatea noastră nu se încheie în momentul în care terenul de joacă pentru copii este gata. Împreună vom monitoriza starea spațiului respectiv pentru ca acesta să nu fie vandalizat ori lăsat de izbeliște.

Asta e ceea ce vom facem de acum încolo! Îmi pasă de localitatea noastră și vreau să contribui pentru dezvoltarea ei prin procesul de bugetare participativă. Dar tu?

Proiectul „EU4Accountability”- Societatea civilă împuternicită pentru o mai mare responsabilitate socială în Moldova, se desfășoară în perioada 2022-2024, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de European Association for Local Democracy, European Partnership for Democracy și People in Need Moldova.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Premierul slovac Robert Fico este în stare stabilă, dar gravă

Starea prim-ministrului slovac Robert Fico s-a stabilizat, dar rămâne gravă, a declarat sâmbătă ministrul Sănătăţii din ţară, în urma...

Accident GRAV la intrare în orașul Ialoveni. Un tânăr a avut nevoie de îngrijiri medicale

Un tânăr a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce a fost implicat într-un accident grav, produs la intrare...
  sursa: cursbnm.md