fbpx
31.6 C
Бэлць
sâmbătă, iulie 20, 2024

/VIDEO/ La Soroca s-a desfășurat un festival medieval. La eveniment au participat sute de oameni

Citește și:

Sute de oameni au participat la Festivalul Cultural Medieval „Soroca Porți Deschise”. Participanții din România, cât și din Republica Moldova au purtat costume de luptă, s-au bătut cu săbiile în turniruri și au tras cu arcul. Totul a început cu o paradă a costumelor medievale.

„De la Vaslui, reprezint un boier mare. Îmi place foarte mult istoria, am vrut să văd mai multe, m-am și implicat la muzeu și am venit aici îmbrăcat așa.”

„Mă simt acum o persoană foarte importantă sincer, niciodată nu m-am îmbrăcat așa, nu știu cum să-i zic, elegant. Este o modalitate de a învăța mai multe despre istoria noastră, cea a României cât și despre Republica Moldova.”

„După scenariu, eu sunt un Han tătar care va ataca cetatea Soroca, care e apărată de luptătorii moldoveni.”

Oamenii spun că au așteptat festivalul cu nerăbdare.

„Am așteptat acest festival, cu o deosebită plăcere, aici putem vedea costumație, putem vedea, altă lume paralelă, lumea medievală, îmi pare bine că am putut să ajung aici.”

„Așteptam, de ieri tot aștepta, e frumos. Plăcut pentru copii, chiar și pentru maturi, e foarte bine. Avem cetatea noastră, Cetatea Sorocii și cred că este inimi pentru un așa fel de festival, alt loc mai potrivit cred că nu mai găsim în țară.”

„Mi-a plăcut costumele, portul cum era la strămoși. Este important fiindcă tineretul să învețe câte ceva din istorie, din istoria neamului.”

Festivalul face parte dintr-o serie de activități culturale din cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova.   

IGOR ȚARĂLUNGĂ, manager de proiect: „E un proiect hard, care are loc și activități culturale cum vedeți astăzi, „Porți deschise”, am avut și un eveniment la Vaslui, costumele medievale la Vaslui, am avut tot un festival frumos, în cadrul proiectului avem activitatea de restaurare la Cetatea Soroca.”

VEACESLAV RUSNAC, Președintele Raionului Soroca: „Acest eveniment de amploare, ne readuce în epoca lui Ștefan cel Mare, are drept scop promovarea cetății Soroca, cunoașterea trecutului, cunoașterea meșteșugului tradițional, cunoașterea vestimentarului, a muzicii, a dansului și a teatrului medieval.”

Festivalul s-a organizat în cadrul Proiectului „Ștefan cel Mare, istorie comună, patrimoniu comun Soroca-Vaslui”, implementat de Consiliul Raional Soroca, în parteneriat cu Consiliul Județean Vaslui și Muzeul Județean Ștefan cel Mare Vaslui, finanțat de Uniunea Europeană în Programul Operațional Comun România – Republica Moldova.  

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

2 COMENTARII

  1. La Soroca s-a desfășurat un festival medieval. La eveniment au participat sute de oameni - Ultimele ştiri din Moldova

    […] Participanții din România, cât și din Republica Moldova au purtat costume de luptă, s-au bătut cu săbiile în turniruri și au tras cu arcul. Totul a început cu o paradă a costumelor medievale, transmite Ultimelestiri.md cu referire la tvn.md. […]

  2. VIDEO Festival medieval la Soroca. Participanții s-au luptat cu săbiile și au tras cu arcul - INFO1

    […] Sute de oameni au participat la Festivalul Cultural Medieval „Soroca Porți Deschise”. Participanții din România, cât și din Republica Moldova au purtat costume de luptă, s-au bătut cu săbiile în turniruri și au tras cu arcul. Totul a început cu o paradă a costumelor medievale, scrie TV NORD. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Republica Moldova își menține poziția în Clasamentul FIFA. Pe ce loc ne aflăm

Republica Moldova își menține poziția în Clasamentul FIFA. Țara noastră rămâne pe locul 152, la fel ca și în luna...

Fost rector ASEM – în cursa pentru funcția de președinte. De ce partid e susținut

Partidul Social Democrat European (PSDE) îl înaintează și-l va susține în cursa pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie, pe...
  sursa: cursbnm.md