fbpx
9.7 C
Бэлць
joi, februarie 22, 2024

/VIDEO/ Cămin cald și consiliere duhovnicească. La Mănăstirea Zăbriceni a fost amenajat un Centru de Plasament nou

Citește și:

Cei care vor să-și lecuiască rănile trupești sau sufletești o pot face la Centrul de Plasament pentru persoane vulnerabile, amenajat la Mănăstirea Zăbriceni. Aici oamenii au acces la condiții bune de trai, la servicii medicale, dar și la consiliere duhovnicească. Lucrările de reparație, amenajare și dotare, au început în primăvara anului trecut și s-au terminat pe 31 ianuarie.  

Arhimandritul Damian Burlacu, Starețul Mănăstirii Zăbriceni: „Vom avea locuri de plasament atât pentru oamenii care sunt și au nevoie de un plasament, de o cazare gratuită, cu masă de trei ori în zi,  atât și pentru refugiații din Ucraina sau din alte părți care vor avea nevoie de o susținere și morală, duhovnicească, dar totodată și o îngrijire medicală. Pentru etajul care s-a reparat avem 55 de locuri, care au strictul necesar, și un grup sanitar.”

Familia Țopa este originară din orașul Harcov, Ucraina și locuiește la Mănăstirea Zăbriceni deja de doi ani. Șoții sunt recunoscători pentru ajutorul pe care îl primesc aici.

GALINA ȚĂPA, refugiată din Ucraina: „Nouă ne place foarte mult aici, toți au o atitudine foarte bună, eu aveam o atitudine nu prea bună față de biserică, acolo la noi în Harcov, dar aici e altceva. Mă refer la atitudinea lor. Mănăstirea este despre suflet și este important ca atunci când cineva nimerește într-o situație dificilă, să aibă susținere duhovnicească, ca el să vadă altfel lucrurile.”

Centrul a fost amenajat cu ajutorul primit din partea ambasadelor Cehiei, Poloniei, Slovaciei și a Ungariei.

STANISLAV KAZETCKY, ambasadorul Cehiei în R. Moldova: „Am fost impresionat de lucrările care au fost făcute aici într-un an. Se vede că a fost lucrarea foarte bună. Ma impresionat calitatea de lucru. Au sprijinit  Mănăstirea Zăbriceni, care este un partener de mult timp a Ambasadei Republicii Cehe și sunt foarte bucuros.”

TOMASZ KOBZDEJ, Ambasadorul Poloniei în R. Moldova: „Sunt impresionat de muncă făcută de mănăstire. Am simțit multă depunere de sine în acest proiect. Sunt cu adevărat impresionat și fericit că guvernul nostru a susținut.”

Proiectul a fost gândit și elaborat de către Asociația Obștească „Homecare” și a avut patru obiective, pe care a reușit să le îndeplinească în totalitate.

TAMARA ADAȘAN, director A.O. Homecare: „Proiectul este de scurtă durată, s-a lucrat aici foarte ușor. Acolo unde este binecuvântarea lui Dumnezeu se lucrează ușor. S-a primit un lucru frumos, o colaborare frumoasă și noi suntem foarte recunoscători ambasadorilor care au acceptat.”

VALENTIN FIODOROV, manager de proiect: „Am avut în total patru obiective, pe toate le-am realizat cu succes, 100%. Cel mai complicat a fost reparația, amenajarea centrului de plasament în căminul vechi al mânăstirii a fost efectuată o reparație, a fost procurată tehnică de uz casnic, alte obiecte de igienă sanitară. Al doilea și al treilea obiectiv au ținut mai mult de îngrijirea socială și medicală. A fost procurat un autoturism pentru transportarea persoanelor care au necesitatea de a fi transportați la diferite instituții de stat.”

ALIONA PISTRUGA, șefa Centrului de Sănătate Edineț: „Este un lucru foarte binevenit, este un lucru foarte frumos pentru că aici la Edineț nu este un alt centru de plasament pentru persoane care au titlu de refugiat mai bun decât cel care este aici la mănăstire.”

Costul acestui proiect se cifrează la 100 de mii de euro.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cum puteți beneficia de alocații suplimentare la implementarea măsurilor de eficiență energetică

Centrul Național pentru Energie Durabilă îndeamnă proprietarii de locuințe care intenționează să aplice pentru finanțare la Programul Fondului pentru...

/VIDEO/ Educația sexuală în școală. Ce spun părinții: pro sau contra

Tot mai mulți părinți din nordul țării susțin ferm introducerea educației sexuale în curriculumul educațional. Ei argumentează că acest...
  sursa: cursbnm.md