fbpx
18.9 C
Бэлць
duminică, mai 19, 2024

/VIDEO/ Casele Moldovei. Cum se construiau și cu ce sunt speciale casele de pe vremuri

Citește și:

Se adunau la clacă și se ajutau fără bani sau altă răsplata. Așa au construit pe vremuri moldovenii casele. Ferestre luminoase, pereți călduroși, poduri înalte și neapărat uși larg deschise pentru neamuri și prieteni. Oamenii foloseau materiale naturale și făceau totul cu mâinile lor.  

Casele se construiau din lut

VERA PRIPA, locuitoare s. Pelinia: „Clacă, după clacă se uscau chirpici, după care trebuia aduși acasă și clădiți. După care trebuia de muruit casa. Multă umblătură era. Muruiam cu baligă, muruiam cu pleavă, se usca, era casa cum se cuvine, dar nu ca acum, repede se tencuiește și gata. Podurile, se puneau nuiele, urcam cu macaraua lut și muruiam și se usca și pe urmă iar cu baligă și tare bine mai era, la mine totul este din lut. Era lumea mai duioasă, dar acum gata e fudul că are casă cu două-trei etaje, iar pe tine te dă în…Petrea Marinescu.”

Totul se făcea manual

„Lumea era mai unită. Se ajutau, nu ca acum, se uită unul la altul și invidiază. Au fost vremuri, făceau clacă, porneau temelia, săreau toți la ajutor. Cu caii calcau lutul, uscau o vară întreagă, ploua, se desfăcea și iar, muncea multă lume, facă de acum, în 2 săptămâni clădesc și casă și sarai. Trebuie să păstră, consider că a fost frumos. Casele sunt mai călduroase, pur și simplu este mult de lucru. Trebuia văruit, femeile aveau mult mai mult de lucru, acum totul este mai simplu.”

„Ce-i cherpic e cherpic, lampac cum se mai numește. Până când nu-l dărâm, dacă or vrea băieșii, lasă să-l dărâme, dar eu…Adu lut, adu paie, caută transport, apă….Plus una, lume la claca ceea.”

Părinții își ajutau copiii și îi îndestulau cu zestre pentru casă

LIDIA SECRIERU, locuitoare s. Pelinia: „Am avut noroc de părinți. Părinții au avut grijă de noi și ne-au mai pus câte ceva de zestre. Spre exemplu mie mi-au dat piatra pentru talpa de casă. Am fost zece copii la părinți. În 6 ani de zile, o clacă am făcut pentru chirpici. Pe talpa ceea de casă a pus toți chirpicii într-o zi, într-o zi, așa noi suntem. Și am început a clădi casa, în trei zile a fost clădită. Și apoi am lipit-o, claca asta a fost deja a părinților mei. Eii, acum dacă nu ai bani, nu mai ai ce porni, doar cei acre merg în țări străine.”

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Activități educative, creative și interactive. Cum a fost sărbătorită Ziua Europei la Bălți

În orășelul European din Bălți, vizitatorii au descoperit tradițiile și cultura Statelor Membre ale UE  https://youtu.be/MXe0GlD5xyA?t=1 „Mi se pare foarte super,...

O poloneză de 13 ani a născut în toaletă în timpul unei excursii

Tânăra mamă și nou-născutul au fost duși la spital, a declarat un purtător de cuvânt al poliției din Oświęcim,...
  sursa: cursbnm.md