fbpx
31.6 C
Бэлць
sâmbătă, iulie 20, 2024

/VIDEO/ Cât costă să pui nouă pomeni pe un mormânt de Paștele Blajinilor? În magazine prețurile sunt mai mici ca la piață

Citește și:

Pentru a pune 9 pomeni pe un mormânt de Paștele Blajinilor, un moldovean ar trebui să scoată din buzunar cel puțin 280 de lei. Asta dacă ar cumpăra cele mai ieftine căni, prosoape și farfurii. Pentru a completa pomana cu bomboane, păscuță, biscuiți și chibrituri, oamenii trebuie să mai scoată din buzunare încă 528 de lei.

3 căni 60 de lei

3 prosoape 150 de lei

3 farfurii 70 de lei

9 lumânări 18 lei

9 păscuțe 270 de lei

9 cutii cu chibrituri 10 lei

Bomboane 150 de lei

Prăjituri 80 de lei

Tradiţional, oamenii optează pentru articole textile şi veselă, însă, se plâng că nu le ajung bani pentru lucrurile pe care și-ar dori să le dea de sufletul răposaţilor. Şi comercianţii spun că vânzările sunt slabe chiar dacă preţurile s-au majorat nesemnificativ.

Oamenii spun că au cheltuit cel puţin câteva sute de lei pentru a cumpăra pomeni.

„Până la 500 de lei ne gândim, ceva frumușel, nu tare scump, dar frumușel, drăguț. – Dar ce anume? – Cănuțe, farfurele, păscuțe, șervețele, ceva așa frumos și nu tare scump.”

„Sunt scumpe, scump pentru salariul nostrum, pentru pensia noastră sunt foarte scumpe, dar luăm câte oleacă că trebuie. De Paștele Blajinilor, de paști gata, câte oleacă, câte puțin de ce este, am maid us la mașină câte ceva.”

„Pentru pomeni, colaci, totul ce trebuie, lumânări, chibrite, dar ce să facem. Câte puțin, pensia, cu pensia este foarte greu, 2000 pensia este foarte puțin.”

Raisa Vrabie din Elizaveta, spune că, în pofida prețurilor mari, răposații trebuie pomeniți măcar acum.

RAISA VRABIE, locuitoare a satului Elizaveta, mun.Bălți: „Ar fi de droit mai mult căci avem 10 morminte, câte o farfurică, dar nu prea ne permitem că în timpul de față pensile sunt prea mici și așa măcar la un mormânt o pomană și să-i pomenim cu atât.”

Comercianţii susțin că nu prea au cumpărători în acest an, chiar dacă preţurile au fost majorate nesemnificativ.

EVGHENIA  APOPE, vânzătoare: „Cumpără numai lumnărele, tămâie și cărbune și câte o candeluță, rar cine cumpără mai mult. Nu-s bani, nu au bani și măcar să-i pomenească. Se duc să pună o candeluță la cimitir, iar cu pomenele deja acasă. Dar lumânările așa, câte 10-5-20, nu cumpără așa ca înainte. Înainte cumpărau și câte 50, și câte 100 de lumânări, și cărbune, și tămâie, și câte 10 candeluțe, care și câte morminte avea. Erau și cu 30 de bănuți, acum sunt câte 50, cel mai ieftin preț este 50 de bănuți o lumânare. Dapoi totul este scump, lumina este scumpă, gazul este scump.”

ALA LOZAN, vânzătoare: „Vânzările merg încetișor, un pic mai bine decât anul trecut. Câte o bucată, câte 100 de grame, câte 200 de grame, unii cumpără câte un kilogram, biscuiții tot așa. Acum cred că oamenii nu au bani și de asta nu-și pot permite. Cumpără bomboane mai ieftine, după care iau la bucată și mai scumpe.”

De regulă marketurile oferă promoții de sărbători, iar Paștele Blajinilor nu este o excepție, din acest motiv prețurile în magazinele specializate sunt mai mici decât la tarabe.

ALINA GAȘIȚOI, administrator: „În preajma sărbătorilor de Paști sunt cele mai solicitate textilele și ceea ce ține de veselă. Avem diverse prețuri, evident la prosoape începem de la 9 lei, 14,90 și prețurile un pic mai sus. Prețurile la veselă iarăși încep de la prețuri mici, boluri la 49, boluri la 69 de lei. Set de 6 pahare la 174 de lei. Fluxul de oameni evident că este mai mare, decât în alte perioade, vânzările sunt destul de bune.”

În pieţe, un prosop costă între 15 și 300 de lei, iar prețul unei căni este, în medie, de 20 lei. Paştele Blajinilor se sărbătoreşte, în Moldova, peste o săptămână după Paşte.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Violențe extreme în Bangladesh. Peste 100 de persoane au murit

Trupe ale armatei au fost desfăşurate masiv pe străzile orașelor din Bangladesh sâmbătă, după o nouă zi de confruntări...

Republica Moldova își menține poziția în Clasamentul FIFA. Pe ce loc ne aflăm

Republica Moldova își menține poziția în Clasamentul FIFA. Țara noastră rămâne pe locul 152, la fel ca și în luna...
  sursa: cursbnm.md