fbpx
4.1 C
Бэлць
miercuri, noiembrie 13, 2024

/VIDEO/ Cât costă un stup pentru albine. Povestea unui apicultor din nordul țării care și-a deschis o prisacă de dragul copiilor

Citește și:

Pentru a obține o miere bună, nu e neapărat să vii dintr-o generație de apicultori. A demonstrat acest lucru Vladislav Lecari din nordul țării care și-au deschis o prisacă, începând cu un singur stup. Cum nimeni din familia lui nu a făcut apicultură, Vladislav spune că i-a fost foarte greu de la început, împreună cu soția, au învățat toate secretele din domeniu.

VLADISLAV LECARI, apicultor, „În familia mea, eu sunt prima generație care am început cu albinăritul. La început, aveam frică de ele, dar mi-am luat curajul și am depășit frica aceasta și am început de la un stup cu albini. Am început activitatea de apicultură și pe parcurs în fiecare an încetișor creștem, deci chiar dacă ne aflăm la nord, nu pot să dezvolt repede albinele, deoarece la noi sunt multe livezi, deseori se stropesc livezile.”

Au decis să își cumpere prima familie de albini atunci când în familia lor a apărut și primul copil, deoarece mierea are multiple beneficii pentru imunitate.

VLADISLAV LECARI, apicultor, „Îmi place foarte mult, deoarece de la albini poți multe să înveți, în primul rând ele lucrează pentru colectiv. Fiecare albină își are lucrarea ei, începând anume de la regină și terminând cu trântorii. Dacă ar dispărea albina de pe pământ, atunci și viața omului s-ar termina.”

Chiar dacă este o afacere profitabilă, întreținerea unei stupine este foarte costisitoare, povestește apicultorul.

VLADISLAV LECARI, apicultor, „Cheltuieli sunt, deci începând de la stupi, mai ales cum s-a scumpit lemnul. Un stup ajunge aproape la 1000 lei. Ceara trebuie de cumpărat, sârma trebuie de cumpărat, deci nu mai vorbim de echipament.”

Acum, scopul familiei Lecari este să ajungă la 100 de stupi pentru a putea primi subvenții din partea guvernului.

VLADISLAV LECARI, apicultor, „Guvernul cât de cât se străduie, ca să ne ajute pe noi apicultorii, granturi sunt subvenții. Din partea statului nu am ajutor, deoarece nu am 100 de stupi, dar acesta e scopul meu, să ajung la 100 de stupi.”

Fiindcă sunt o familie mare, Vladislav nu este nevoit să mai angajeze persoane să îl ajute. Face toate lucrările împreună cu copiii și soția.

„Începând sezonul de miere, plecăm împreună cu tata, luăm centrifuga, încărcăm, descărcăm stupii.”

„Îl ajut pe tata când trebuie să duc ramele cu miere.”

„Tot îmi place mierea, doresc când voi crește mare să mă duc pe urmele tatălui meu.”

„Îl ajut pe tatăl meu la scos mierea, pentru-că se merită, nu pot spune că îmi plac albinele, dar trebuie de lucrat.”

Familia Lecari din satul Larga, raionul Briceni produce anual peste 400 de kg de miere.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Două majorări într-o zi. Bălțenii vor achita mai mult și pentru călătoriile cu troleibuzul

Bălțenii vor achita mai mult pentru o călătorie cu troleibuzul. Conform proiectului aprobat astăzi de consilieri, o călătorie cu...

Încă o dronă a fost depistată pe teritoriul RM. Poliția documentează cazul

Poliția Națională informează că, acum o oră, polițiștii din Criuleni au fost alertați despre depistarea unei drone în extravilanul...
  sursa: cursbnm.md