Cunoașterea formelor de corupție este esențială pentru a înțelege impactul acestora asupra societății, deoarece au mecanisme și consecințe diferite. Distingerea între aceste forme ne ajută să recunoaștem comportamentele degradante și să promovăm o cultură a integrității și transparenței, spun experții.
Deseori, se confundă aceste tipuri de infracțiuni. Așadar, corupția activă este atunci când cineva oferă mită unui funcționar public pentru a obține un avantaj. Coruperea pasivă se referă la acceptarea acestei mite. Iar, traficul de influență este atunci când cineva promite să folosească relațiile sale pentru a influența deciziile unui funcționar, fără a implica neapărat o mită directă.
VITALIE UNGUREANU, director tehnic la ÎM „Direcția Regie Apă-canal Bălți”: „Cel mai frecvent se întâmplă ca cetățenii să vină la administrația publică sau nu numai la administrație, la funcționarii publici și vor repede să-și rezolve problemele. Așa sunt obișnuiți moldovenii, repejor să vii cu ceva în mână, în plic, să dea și te roagă repede să rezolvi problema. Corupția nu contează asupra cui, ea tot timpul este corupție și se reflectă foarte negativ asupra societății, pentru că prin corupție se fac nelegiuirile, care pe urmă cineva suferă de aceasta. Da suferim cine?! Noi cetățenii.”
Avocatul, Igor Ciuru spune că unul din cele mai afectate domenii de fenomenul corupției rămâne cel de drept, lucru care îi face pe cetățeni să nu se simtă în siguranță.
IGOR CIURU, avocat: „Bineînțeles că afectează și sistemul judecătoresc, ori încrederea cetățenilor în buna funcționare a justiției este importantă, mai ales că unele din deciziile luate în cadrul sistemului judecătoresc influențează direct bunăstarea cetățenilor, dar și economia acestei țări.”
Reprezentanții Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova spun că cei care recurg la scheme de corupție, cu trecerea timpului, devin tot mai ingenioși.
CORNELIA COZONAC, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova: „Tot ce ține de banii publici, achizițiile publice, ele sunt așa ca o momeală pentru cei care vor să fure din banii publici. La achizițiile publice la fel am lucrat de ani buni și am depistat scheme, unele dispar, altele apar în loc, pentru că cei care fură banii publici sunt foarte inventivi și trebuie mereu să urmărești, pentru că schemele se schimbă foarte repede.”
Potrivit jurnaliștilor de investigație multe scheme de corupție sunt descoperite în mare parte datorită faptului ca unii funcționari încearcă prin orice metodă să ascundă informația de interes public.
CORNELIA COZONAC, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova: „Atunci când solicităm o informație și e legată de corupție, de anumiți demnitari, funcționarii imediat se sperie și încearcă să dea înapoi sau cumva să ascundă informația. De multe ori eu le explic că asta, de fapt, îi face pe jurnaliști și mai curioși. Și dacă oficialitățile nu îți dau o anumită informație, jurnaliștii o să o găsească din altă parte, dar din alte surse, va fi în detrimentul instituției respective. Cel mai important este să ne ofere informația solicitată, pentru că noi nu lucrăm împotriva statului respectiv, noi tocmai că dorim să contribuim la eliminarea cazurilor de corupție, la combaterea corupției, la deconspirarea schemelor.”
Conform Codului penal al Republicii Moldova, pedeapsa pentru coruperea pasivă poate fi o amendă de la 50.000 până la 1 milion de lei și închisoare pe o durată de până la 15 ani. În cazul coruperii active, amenda minimă este de 25.000 de lei, iar pedeapsa maximă poate fi de până la 12 ani de închisoare. Iar pentru traficul de influență, amenda variază între 50.000 și 300.000 de lei, iar pedeapsa maximă este de până la 8 ani de închisoare.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.
[…] Deseori, se confundă aceste tipuri de infracțiuni. Așadar, corupția activă este atunci când cineva oferă mită unui funcționar public pentru a obține un avantaj, transmite Ultimelestiri.md cu referire la tvn.md. […]