fbpx
21.2 C
Бэлць
duminică, mai 19, 2024

/VIDEO/ Cel mai mare parc fotovoltaic din nordul țării vinde energie electrică statului. Maia Sandu a vizitat parcul    

Citește și:

De un an și trei luni, cel mai mare parc fotovoltaic din nordul țării, vinde energie electrică statului. Familia Tofan din satul Bilicenii Vechi, raionul Sîngerei, a reușit să amenajeze un parc cu 2.716 de panouri fotovoltaice. Capacitatea de acumularea a energiei variază de la o lună la alta, în dependență de condițiile atmosferice.  

GHERASIM TOFAN, administratorul parcului fotovoltaic: „Parcul așa să luăm, iată pe luna trecută a produs 211 mii de kilowați, asta e o probabilitatea nu rea, e bună, aproape cu tot cu TVA, 490 și ceva de mii de lei. Da vin lunile de toamnă, iarnă, când atunci producem o 100, 110, 120 de mii.”

Deși în ultima perioadă se vorbește tot mai des despre energia regenerabilă, administratorul parcului susține că legislația noastră încă mai are multe carențe la acest capitol.

GHERASIM TOFAN, administratorul parcului fotovoltaic: „Neajunsurile în legislație ne opresc, noi când am încheiat contractul cu ANRE-ul nu a fost luat în calcul echilibrarea, acum ne bagă pe gât echilibrarea, care din aceste 15 luni aproximativ un milion de lei sunt reținuți pentru ceva și încă nu se știe calcularea aceasta la echilibrarea pozitivă și la echilibrarea negativă. Ne încurcă pentru că un milion de lei este plata poți să spui pe trei luni a creditului luat.”

Aflată într-o vizită de lucru în raionul Sîngerei, Maia Sandu a vizitat parcul fotovoltaic. Aceasta a discutat cu antreprenorul despre problemele cu care se confruntă.

„ Stabilitatea ratei bancare ar ajuta foarte mult, noi am pornit de la 4% pe an valută în euro. – Da știu. – Și acum plătim 8% și asta e mare. Dacă, nu spunem 3%. – Ar trebui să se stabilizeze pentru că mă rog, lucrurile s-au îmbunătățit.”

VEACESLAV TOFAN, fondatorul parcului fotovoltaic: „Avem o capacitate instalată de 1 megawatt și am produs deja energie electrică destulă din surse regenerabile ca să evităm poluarea mediului cu 860 de tone de CO2. Este o investiție interesantă din punct de vedere tehnic, din punct de vedere tehnologic, este foarte interesantă din punct de vedere al securității energetice.”

Pentru un singur panou fotovoltaic, familia Tofan a plătit aproximativ 400 de euro.

Vezi și

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Prima autostradă care va uni malurile Prutului. Va fi o premieră pentru ambele țări

Irinel Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor, a anunțat că în luna iunie a acestui an...

Rusia a lovit din nou Ucraina cu atacuri masive cu drone. A fost vizat inclusiv Kievul

Rusia a lovit din nou Ucraina sâmbătă seara cu atacuri masive cu drone, transmite dpa, citată de Agerpres. Deocamdată...
  sursa: cursbnm.md