fbpx
24.1 C
Бэлць
joi, iunie 20, 2024

/VIDEO/ Cereri multe, lemne puține. Cum Întreprinderea Silvică Bălți face față solicitărilor de lemn

Citește și:

Din cauza scumpirii gazelor naturale, lemnele de foc sunt la mare căutare. În acest an, autoritățile centrale au interzis vânzarea lemnelor către întreprinzătorii privați dar au redus prețul pentru populația de rând. La Bălți, s-au solicitat peste 7000 de metri steri, însă Întreprinderea Silvică nu dispune decât de 440 de metri steri.

 

„Eu de două luni aștept și nici un răspuns nu am primit. Spun că nu au lemne”.

„Eu am discutat cu primarul, în primul rând primesc invalizii și persoanele la pat, iar restul, a spus că până la primăvară vom primi toți”.

„Am venit să plătim dar e greu că transport nu găsim, iaca ce e greu. Nici nu am găsit, am găsit o căruță, e greu de găsit, toți sunt la semănat și nu găsesc transport”.

La începutul lunii octombrie, România a aprobat un memorandum privind acordarea Republicii Moldova a 200.000 de metri steri de lemne pentru încălzire. Datorită acestui ajutor, va fi posibilă acoperirea tuturor solicitărilor.

ION RUSU, director Agenția Moldsilva Bălți: „Noi nu avem posibilitatea de a acoperi cantitatea solicitanților. Cu ajutorul României, da, o să fie posibilitatea de a acoperi toate solicitările cetățenilor”.

Până acum în Municipiul Bălți s-au eliberat în jur de 180-200 metri steri.

ION FEDIUC, pădurar: „Noi tăiem ce este planificat, dar nici oameni nu prea sunt. Avem câțiva oameni cu care ne străduim să ne isprăvim, dar lumea cere, însă noi nu reușim. Noi intrăm în termeni tot normal, pur și simplu oamenii vor toți odată să ia”.

TATIANA VÎSOȚCHI, secretara Moldsilva: „Noi primim listele de la primărie, ele se înnoiesc în fiecare zi, noi le adăugăm, avem tabel unde ducem evidența. În cazul când avem la dispoziție un volum de lemne, sunt împărțiți începând de la primii oameni, atunci vin, este iscălită de director, în contabilitate achită și le spune din care pădure pot să ridice lemnul”.

Pentru a evita asemenea situații pe viitor, autoritățile din țara noastră au început să împădurească mai multe terenuri, care nu pot fi folosite în agricultură. În scurt timp, pe 50 de hectare de teren din satul Cubolta, raionul Sîngerei urmează să fie plantați mai mulți copaci.

VITALIE FRUNZĂ, Inginer Șef în silvicultură Bălți: „Avem de pregătit aici 50 ha de teren degradat, care va fi în totalitate pregătit anul acesta și plantat. Aici o să fie plantat specia salcâm, ulm, frasin, asta la moment”.

Un metru ster de lemn de foc tare, cumpărat direct de la „Moldsilva” costă 756 de lei, în timp ce lemnul moale poate fi cumpărat cu 378 de lei metrul ster. Iar speciile confiere se comercializează la un preț de 486 de lei metru ster.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Mai mulți români sunt acuzați că au folosit diplome de Bacalaureat false pentru a obține certificate de manager de transport marfă

10 români sunt cercetați de polițiști, după ce ar fi folosit diplome de Bacalaureat false, pentru a obține certificate...

/VIDEO/ Construită din dragoste, Biserica „Sfânta Treime” din Cuhureștii de Sus este o perlă a neamului. Ce secrete a lăsat familia Bogdanilor

„Vă întâmpin cu gânduri bune, dragii mei, fiindcă, bine ați venit la această perlă a noastră, care ne adună,...
  sursa: cursbnm.md