Într-o lume din ce în ce mai dinamică și în continuă schimbare, stabilirea unor obiective pe termen lung devine o necesitate pentru succesul personal și profesional. Cum elaborăm o strategie bine pusă la punct care ne va ajuta să prevenim multe situații dificile aflăm din acest material.
Fondul de rezervă: o plasă de siguranță în fața neprevăzutului
Vicepreședintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Andrian Gheorghiță, subliniază importanța unor pași concreți pentru o disciplină financiară sănătoasă și sustenabilă.
ANDRIAN GHEORGHIȚĂ, vicepreședinte, Comisia Națională a Pieței Financiare: „Prima mea recomandare ține ca mereu să avem un fond de rezervă. Urmează ca mereu ca din acele venituri pe care le încasăm, mereu să reușim să punem un ban deoparte. Pentru că noi putem să avem niște situații neprevăzute, o boală, anume cheltuieli legate de anumite accidente, fie la muncă, fie nemijlocit cu bunurile noastre, un accident, să avem careva bani puși deoparte pentru acoperirea acestor cheltuieli.”
Obiectivele pe termen lung: cheia unei planificări consecvente
Planificarea financiară nu înseamnă doar gestionarea crizelor, ci și atingerea visurilor. Fie că este vorba de educația copiilor, achiziția unui automobil sau mutarea într-o locuință nouă, stabilirea unor scopuri clare este esențială.
ANDRIAN GHEORGHIȚĂ, vicepreședinte, Comisia Națională a Pieței Financiare: „Urmează să ne gândim care sunt obiectivele noastre pe termen lung. Desigur, dacă avem un salariu relativ static și avem careva obiective să asigurăm o școală bună copiilor, să cumpărăm un automobil, să ne mutăm la altă casă sau să avem alte investiții. Urmează să fim destul de consecvenți în acțiuni și să ne punem anumiți bani deoparte.”
Pentru a reduce riscurile legate de pierderile financiare, soluțiile existente pe piață sunt o resursă valoroasă. De la asigurări pentru bunuri până la depozite bancare, educația financiară modernă oferă multiple opțiuni.
ANDRIAN GHEORGHIȚĂ, vicepreședinte, Comisia Națională a Pieței Financiare: „Aceste elemente care sunt baza educației financiare, dacă sunt asociate cu anumite produse financiare care există, eventual, de un risc de incendiu a locuinței, ne putem asigura printr-o primă de asigurare de bunuri. Contra unei prime de asigurare, care este mult mai mică, ne asigurăm de acele pierderi care pot fi asociate. Evident, dacă avem acel surplus financiar, ne gândim cum păstrăm acești bani, știm că este populară metoda la saltea, dar noi recomandăm de a fi păstrați banii în instituții financiare. Avem cea mai sigură metodă de investi și a fructifica cât de cât banii.”
Riscurile evitării planificării financiare
Evitarea planificării financiare te lasă expus riscurilor și reduce capacitatea de a-ți gestiona eficient resursele. Potrivit experților, o abordare pro activă, prin economii regulate și stabilirea de obiective clare, nu doar că oferă siguranță, dar deschide și calea către un viitor mai stabil și mai prosper.
Lipsa unui fond de urgență în situații critice – acest lucru poate duce la acumularea de datorii și dificultăți în acoperirea cheltuielilor zilnice.
Datorii necontrolate – aceasta poate crește riscul de supra îndatorare, în special în condiții de dobânzi ridicate.
Pierderea oportunităților financiare – lipsa investițiilor în produse financiare poate reduce potențialul de creștere a economiilor.Incapacitatea de a-ți atinge obiectivele pe termen lung – fără planificare, visurile mari – cum ar fi finanțarea educației copiilor, pensionarea confortabilă sau achiziții semnificative – devin dificil de realizat. În schimb, prioritățile zilnice tind să acapareze toate resursele financiare.
Vulnerabilitate în fața schimbărilor economice – fără economii sau investiții diversificate, veniturile pot deveni insuficiente pentru acoperirea necesităților de bază.
„Acest material este posibil datorită sprijinului generos al poporului american prin intermediul Programului Reforme Instituționale și Structurale în Moldova al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Conținutul este responsabilitatea AO „Nord Press Club” (TV Nord) și nu reflectă în mod necesar punctul de vedere al USAID sau al Guvernului Statelor Unite.”
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.