fbpx
31.6 C
Бэлць
sâmbătă, iulie 20, 2024

/VIDEO/ Cinci școli din raionul Sîngerei au fost închise. Ministerul va cumpăra 5 microbuze pentru copii

Citește și:

Trei gimnazii și două școli-grădinițe din raionul Sîngerei au fost închise. Consilierii raionali au votat pentru lichidarea acestor instituții de învățământ reieșind din numărul mic de elevi și profesori, dar și din condițiile care lasă de dorit.

 CRISTIAN CAINARIAN, președintele raionului Sîngerei: „Necesitatea închiderii nu este din cauza altor condiții, decât din cauza numărului mic de copii. Este foarte urât și josnic, colegii din opoziție care prin populisme în continuare au vrut să țină prizonieri acești copii în școlile acestea mici unde este un deficit acut de cadre, unde un profesor predă la mai multe discipline, unde baza tehnico-materială este foarte slab dotată.”

IGOR CURCA, Șef adjunct OT Cancelaria de Stat Bălți: „Guvernul susține și motivează această decizie a consiliului raional prin a oferi cinci unități de transport noi, moderne, pentru deplasarea acestor copii în siguranță. O altă decizie importantă care urmează a fi aprobată și luată de Guvernul Republicii Moldova în susținerea părinților și a acestor copii, va fi oferită lunar o sumă de aproximativ 1000 de lei pentru fiecare părinte, pentru alimentarea copilului.”

Fracțiunea PSRM nu a susținut acest proiect de decizie.

CAROLINA CUZNEȚOVA, consilier raional: „Știți cum, se închide școala în sat, moare satul, în primul rând. În al doilea rând, înțeleg că acuma  fost menționat că nu sunt condiții, că nu sunt copii, știți că sunt alte țări unde pentru un copil lucrează școala și vin toți profesorii predau la copil. Haideți azi închidem 5 școli, nu este exclus că peste un an se vor închide altele 5 și tot așa noi o să dispărem ca țară.”

Printre instituțiile lichidate se numără școala din satul Petrovca, din comuna Alexăndreni, comuna Grigorăuca, satul Bobletici și din satul Alexeuca.

„Sunt puțini copii, dar nu pot să vă spun, tare greu va fi cu transportul. Noi nu avem cu ce ne duce la raion, nu avem cu nimic. Lucra, tare bine era, este curat, este reparată, dar ce să facem, așa e.”

„Școala trebuie să lucreze, să funcționeze, cum așa, dar trebuie de uitat câți copii, sunt tare puțini copii, școala poate să se închidă.”

Colectivul  gimnaziului „ Mihai Dolgan” din satul Petrovca susține că instituția a fost capital reparată, iar închiderea acestuia nu este motivată.

NATALIA CHIFIRIUC, directoare Gimnaziul ”Mihai Dolgan”, s. Petrovca: „Dacă de la început, câțiva ani în urmă, unicul motiv era că nu aveam infrastructura necesară unei instituții de învățământ, s-au efectuat reparații capitale a acoperișului, a fațadei instituției, a sălii de sport, cazangerie nouă s-a construit, sistem de apă și de canalizare, veceu în interior. Problema cea mai mare este numărul de copii. La moment gimnaziul are 40 de copii, care vin din patru sate: Petrovca, Antonovca, Evghenevca și Vladimerovca.”

ELENA GÂNCU, profesoară de clasele primare: „Nu-i chiar plăcut. Este o informație neplăcută pentru noi. De la 1 septembrie, dumneavoastră ce veți face? – Acasă voi sta. Stau acasă. Eu am ieșit la pensie și îmi pare rău că cu închiderea, lichidarea, de aici spun optimizare, dar se exprimă lichidare, profesorii care mai au până la pensie cumva îi compensează, dar de noi s-au folosit cât nu au avut specialiști și la închiderea școlilor nu ni se dă nimic.”

Potrivit unui proiect de lege Ministerul Educației va oferi 1000 de lei per elev părinților care vor accepta să își dea copiii la școli mai mari.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Republica Moldova își menține poziția în Clasamentul FIFA. Pe ce loc ne aflăm

Republica Moldova își menține poziția în Clasamentul FIFA. Țara noastră rămâne pe locul 152, la fel ca și în luna...

Fost rector ASEM – în cursa pentru funcția de președinte. De ce partid e susținut

Partidul Social Democrat European (PSDE) îl înaintează și-l va susține în cursa pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie, pe...
  sursa: cursbnm.md