fbpx
35.2 C
Бэлць
sâmbătă, iulie 13, 2024

/VIDEO/ Comori de peste 100 de ani, expuse la Bălți. Cum arată o cămașă cu adevărat tradițională

Citește și:

„Poalele ne arată vârsta cămășii, pentru că treptat, sub influența modei urbane, cămașa a fost scurtată și aceste poale au fost detașate, înlocuite cu poale mai simple.”

Șapte cămăși tradiționale de o valoare incontestabilă au fost expuse la Teatrul Național „V.Alecsandri” din Bălți

„Este istoria noastră, este tradiția noastră, care merită să fie păstrată și transmisă copiilor noștri.”

„Aceste cămăși sunt de la străbunica mea, pe care o chema Floarea. Eu când eram clasa a doua noi am făcut șezătoare și eu am fost îmbrăcată în hainele acestea. 00:29 musca 00:38 Ele au peste o sută de ani.”

INA ILASCIUC – UNGUREANU, director general Teatrul Național „V. Alecsandri”: „Am găsit acele două ii care au peste 120 de ani. Este vorba despre o cămașă cu poale, o cămașă de casă, care are păstrată o altiță, o altiță mini, dar totuși există și vorbim despre o cămașă cu altiță care are foarte multe semne distinctive, anume pentru gospodina care a cusut-o. În ornamentele de bază sunt unele culori intruse, dacă este vorba de culoarea verde, atunci numaidecât este un element cu negru.Cealaltă, a treia cămașă, pe care am găsit-o din tezaurul teatrului este cusută de doamna Cicicalov, fostul pictor de costume din teatru, TAIE, este cusută pentru Zinaida Rusu, o actriță, costumul nu a fost terminat, pentru că Zinaida Rusu a decedat.”

Cămășile expuse au fost confecționate la începutul și sfârșitul secolului XX

STELA DRAGUȚAN, meșter popular, muzeograf: „Avem cu ce să ne mândrim. Sunt cămăși mai noi și cămăși mai vechi, dar care au o vârstă impunătoare, pentru că ele au fost confecționate în prima jumătate a secolului XX și în a doua jumătate a sec. XX. O cămașă cu altiță separată, cămașa dreaptă și avem cămăși cu platcă, care unele din ele au fost confecționate mai nou, se simte un pic intervenția și umbra modei urbane. Vreau să vă zic că apreciez acele femei care au știut să păstreze această frumoasă cămașă, să păstreze costumul nostru tradițional.”

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cod Roșu de caniculă. Recomandările Ministerului Sănătății

În contextul Codului Roșu de caniculă în Republica Moldova anunțat de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, Ministerul Sănătății vine cu...

/VIDEO/ Statul oferă milioane de lei pentru dezvoltarea localităților. Ce trebuie să facă primarii

APL-urile de nivelurile I și II pot obține finanțare de la stat pentru dezvoltarea localităților. Apelul competitiv de selectare...
  sursa: cursbnm.md