Condamnarea la doi ani de închisoare a medicului urolog Serghei Cozub, din cadrul IMSP Spitalul Clinic Bălți, a adus în atenția publică o lacună în sistemului medical din Republica Moldova: lipsa unei legi a malpraxis-ului. Sentința pronunțată de Curtea de Apel Bălți, acum două zile, a stârnit reacții în comunitatea medicală, dar și printre pacienții doctorului, care condamnă încătușarea acestuia în sala de judecată și privarea acestuia de libertate pentru doi ani.
RODICA GRAMMA, conferențiar universitar USMF „Nicolae Testemițanu”: ”Nu este normal ca medicii să fie pus în instanță în rândul infractorilor, criminalilor și celor care încalcă legea sau fac crime intenționat. Activitatea medicală este foarte complexă și depinde de foarte multe circumstanțe. De aceea în lume, activitatea medicală este caracterizată printr-o noțiune care se numește malpraxis. Și adică eroarea medicală care este o normă în activitatea medicală și asta nu este un moft, asta este o condiție obligatorie deja care au recunoscut-o toate sistemele de sănătate internaționale. În Republica Moldova despre malpraxis se vorbește din 2018, din păcate pe masa Ministerului Sănătății este ignorată legea care stă.”
ALA NEMERENCO, Ministra Sănătății: „Decizia instanței pe cazul medicului Cozub Serghei e executorie, dar finală va fi cea a Curții Supreme. Solicităm tratarea acestui caz sensibil cu maximă atenție și oferirea dreptului medicului de a prezenta toate probele și expertizele necesare, inclusiv internaționale, nerefuzându-i-se dreptul la o justiție corectă. În caz contrar, vom mai înregistra un caz pierdut la CtEDO” a declarat Ala Nemerenco, Ministra Sănătății.
EMIL CEBAN, Președintele Societății Urologilor din Republica Moldova: „Este tot mai evidentă nevoia de a crea o organizație care să apere drepturile medicilor și să aplice o legislație echitabilă și specifică profesiei medicale. O astfel de legislație ar contribui la protejarea atât a pacienților, cât și a profesioniștilor din sănătate și ar asigura o evaluare obiectivă a cazurilor de malpraxis”, a anunțat Președintele Societății Urologilor din Republica Moldova, Emil Ceban.
În fața Spitalului Clinic Bălți s-au adunat angajați ai instituției și pacienți ai medicului Serghei Cozub, cerând grațierea acestuia.
DANA COZUB, soția lui Serghei Cozub: „Cunoașteți câte a jertfit pentru a salva oamenii? Vă zic eu acum, copiii mei au crescut fără tată. El nu era niciodată acasă. Nici nu vorbesc despre mine, pentru că eu am îndeplinit funcția și de bărbat și de femeie în casă.”
„Din 2020 până în 2024 era unul singur în secție. Era unicul care opera, ținea pieptul acestui spital. Și zi și noapte era între acești pereți.”
„Nimeni dintre noi, din lucrătorii medicali, în situația de astăzi, de la noi din țară, în Republica Moldova, nu suntem apărați. De aceea eu cred că trebuie să ne adresăm Ministerului Sănătății, ca să fie instituit în sfârșit Colegiul Medical în Republica Moldova. Al doilea punct, către Parlamentul Republici Moldova în sfârșit să primească legea de malpraxis.”
Procesul de judecată în care este acuzat medicul a durat cinci ani, bărbatul fiind acuzat de neglijență medicală care ar fi dus la decesul fostului șef al Secției de Urmărire Penală din cadrul Inspectoratului de Poliție Bălți, Vitalie Spătari.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.