16.4 C
Бэлць
sâmbătă, iunie 21, 2025

/VIDEO/ Corupția electorală în Ocnița: mituri versus realitate într-o dezbatere publică organizată de Asociația Promo-LEX

Citește și:

La inițiativa Asociației Promo-LEX, zeci de cetățeni, alături de reprezentanți ai autorităților locale, ai societății civile și ai organelor electorale, s-au reunit la Ocnița pentru a vorbi deschis despre un subiect delicat, dar extrem de actual: corupția electorală. Dezbaterea, cu titlul sugestiv „Corupția electorală în Republica Moldova – provocări și soluții”, a oferit un spațiu pentru schimb de opinii, experiențe și soluții.

IGOR LUCAȘIUC, locuitor al raionului Ocnița: „Foarte greu de lucrat cu oamenii, pentru că într-adevăr sunt partide care fac coruperea alegătorilor și coruperea o fac prin diferite metode, prin facilități, prin acordarea serviciilor, prin ajutoare materiale. Dacă omul nu ar primi acest ajutor, dar ar vota după inimă și după cine este personalitatea, dar în majoritatea cazurilor la noi cu aceasta este foarte slab și se aleg aceea ce avem acum. Omul de rând să înțeleagă că nu se poate de luat ajutorul sau acei bani de la personale care doresc să le corupă.”

Discuțiile s-au axat pe identificarea formelor pe care le îmbracă corupția electorală, demontarea miturilor legate de acest fenomen, analiza responsabilității alegătorilor față de cea a candidaților, precum și pe evaluarea riscurilor și consecințelor acestor practici.

- Advertisement -

IRINA SANDULEAC, locuitoarea orașului Ocnița: „Aceste activități după părerea mea sunt foarte importante, pentru că și numai pentru noi funcționarii care o să participe, dar și pentru toată lumea, toți trebuie să fie informați, și alegătorii, și funcționarii, pentru că se face ce se face, care nu o să fie informat știm ce se petrece.”

VICTOR ARTAMANIUC, primarul orașului Ocnița: „Fetele s-au făcut datoria, au făcut-o pe nota 10, fiind-că au adus la cunoștință unele nuanțe la alte persoane care nu sunt cunoscute. Omul să se ducă din inimă, din suflet să arate în ce constă alegerile locale, prezidențiale, parlamentare cu atât mai mult, de aceea rolul principal a coruperii electorale este un rol primordial în această viață pe care o numim noi, electorală.”

Discuția a scos la iveală riscurile și consecințele grave ale corupției electorale, dincolo de actul în sine al oferirii sau primirii unor foloase materiale.

VICTOR ROTARU, analist juridic în cadrul Asociației Promo-LEX: „Rolul acestor activități este pentru a informa societatea, pentru a informa cât mai mulți cetățeni despre riscurile coruperii electorale bineînțeles, pentru că vorbim de coruperea electorală atât pasivă cât și activă, am văzut în octombrie 2024 o sumedenie de persoane care și până acuma poliția îi documentează pe aceste fapte de corupere electorală și noi venim să le explicăm oamenilor, care sunt riscurile, care sunt consecințele acestor acțiuni și bineînțeles ca să nu se repete asemenea activități ilegale în alegerile ulterioare, inclusiv acestea din septembrie 2025.”

După ce au analizat problemele, participanții au discutat posibile soluții pentru a reduce corupția electorală.

DANA MUNTEANU, secretară CEC: „În partea ce ține de introducerea subiectului corupției electorale este unul foarte actual, am văzut care este experiența în anul trecut, în care au fost sesizate cazuri de corupere masivă a alegătorilor, noi la Comisia Electorală Centrală considerăm că democrația contează, iar democrația înseamnă că fiecare alegător, atunci când se apropie de secția de votare, face un vot conștient și liber, neinfluențat din afară, respectiv puterea cetățenilor, alegătorilor din Republica Moldova este în vot.”

Conform datelor prezentate în cadrul dezbaterii, la nivel național peste 10.000 de cetățeni au fost documentați în urma alegerilor prezidențiale și referendumul din toamna anului 2024 pentru corupere electorală, iar dintre aceștia mai mult de 300 de persoane sunt din raionul Ocnița. Aceste cifre subliniază amploarea problemei și necesitatea de a continua eforturile de prevenire și combatere.

Acest produs a fost realizat în cadrul Campaniei „Votează liber și raportează corupția electorală!”, implementate de Asociația Promo-LEX. Materialul a fost realizat cu susținerea proiectului „Consolidarea rezilienței democratice în Moldova”, implementat de PNUD Moldova și finanțat de Norvegia, Canada, Suedia și Danemarca. Conținutul acestui material aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Promo-LEX, ONU, inclusiv a PNUD, a statelor membre ale ONU sau a donatorilor

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/METEO/ Ploi și cer noros. Câte grade vor fi astăzi

Potrivit meteorologilor, astăzi, 21 iunie 2025, temperaturile vor ajunge până la +23 de grade în timpul zilei, iar noaptea...

/VIDEO/ Ruinele frumuseții de altădată. Parcul din Țaul, între patrimoniu istoric și lipsa de fonduri

Parcul dendrologic din Țaul, unul dintre cele mai vestite și valoroase spații verzi din nordul Republicii Moldova, se degradează...
  sursa: cursbnm.md