fbpx
17.7 C
Бэлць
vineri, iunie 14, 2024

/VIDEO/ Crucea din altarul viitoarei catedralei din Bălți a mitropoliei Basarabiei a fost sfințită. Au fost prezenți peste 50 de preoți de pe ambele maluri ale Prutului

Citește și:

La centenarul aniversar de la reînființarea Mitropoliei Basarabiei, la Bălți a fost oficiată o liturghie, la care au participat preoții de pe albele maluri ale Prutului. Sute de creștini au venit cu smerenie pentru a asculta pildele bisericești, iar la finalul evenimentului au primit sfânta împărtășanie. Soborul de preoți a sfințit crucea din altarului viitoarei catedrale, care va fi construită în următorii ani.

Potrivit enoriașilor catedrală, care urmează a fi construită va fi încă un motiv de a ne reuni ca neam.

„Venim din România, din Piatra Neamț. Știm că este un eveniment foarte important, istoric am putea spune, pentru că se împlinesc 100 de ani de la întemeierea Episcopiei de Bălți, fostă a Hotinului. N-am simțit că am venit într-o țară străină, Prutul e mai mic decât multe alte râuri de la noi din țară.”

„Suntem frați, este o țară împărțită în două și de aia am venit cu mare plăcere și în portul național, ca să cinstesc aceste locuri și sărbătoarea de astăzi.”

„Sperăm ca bunul Dumnezeu să ne ajute, să construiască ușurel și noi să avem unde veni și să împărtășim toate bucuriile, scârbele.”

Terenul pe care va fi construită catedrala a fost procurat în 2021 cu suportul Guvernului României.

PS ANTONIE, Episcop de Bălți al Episcopiei Basarabiei: „Astăzi a fost un moment special pentru Episcopia de Bălți, pentru că am oficializat Sfânta și Dumnezeiasca liturghie pe terenul care l-am achiziționat cu ajutorul Guvernului României, pentru viitoarea catedrală, centru mai bine spus cultural românesc de aici din Bălți, am dorit să facem acest lucru, fiind prezenți și ierarhi de peste Prut și am avut înalta prea bine cuvântare să fie prezent Înaltul Preasfințitul Părinte Teofan de la Iași, Înalt Preasfințitul Părinte Petru de la Chișinău și soborul de preoți impresionant pe care l-ați văzut”

ÎPS PETRU, Mitropolitul Basarabiei: „Sunt credincioși care doresc să asculte slujba în limba sa română, în limba noastră. Se va construi această catedrală nu într-un an, poate în doi, vedem cum va fi timpul. Dac ucrainenii de vor păzi cu dronele ca să nu mai arunce rușii, să ne atace așa cum fac.”

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Premierul Dorin Recean și reprezentanții autorităților publice din Soroca au discutat despre dezvoltarea raionului

Prim-ministrul Dorin Recean s-a întâlnit cu reprezentanții autorităților publice și ai serviciilor desconcentrate din raionul Soroca. Au fost discutate...

/VIDEO/ „Acceptă-mă” – Bate un gol pentru viață

Au jucat fotbal pentru o cauză nobilă. În municipiul Bălți s-a desfășurat cea de-a doua ediție a „Cupei Companiilor:...
  sursa: cursbnm.md