fbpx
7.6 C
Бэлць
sâmbătă, noiembrie 9, 2024

/VIDEO/ Cu bugete modeste au realizat inițiative mărețe. Tinerii din cinci localități din Drochia au învățat ce este voluntariatul

Citește și:

Cu resurse financiare modeste, dar cu intenții tari, curaj și perseverență, tinerii din 5 localități din raionul Drochia au reușit să aducă plus valoare comunităților în care locuiesc. Tinerii din Zgurița, Baroncea, Maramonovca, Pervomaiscoe și Miciurin au învățat cum e să fii un voluntar, cât de mult trebuie să te implici pentru a obține rezultate și cum să identifici nevoile comunității. În rezultat, după aproape o lună de instruiri și muncă, tinerii și-au văzut proiectele realizate.

NONNA MIHALCEAN, director executiv AO CIDP Anima: „Am oferit un curs practic de activism civic pentru acești tineri, câte patru sesiuni în care au învățat despre voluntariat, am identificat nevoile lor, am cartografiat partenerii din localitate. Am planificat câte o inițiativă comunitară de voluntariat cu ei. În ziua a cincea, în fiecare sat am reușit să implementăm câte un proiect frumos.”

Elevii din Zgurița au reușit să cumpere șase bănci noi pentru instituția lor de învățământ, care vor fi amplasate în sală în care vor avea loc ședințele consiliului școlar.

„Proiectul nostru a durat o lună și am rămas cu emoții foarte bune, pentru că, chiar și la proiect au venit voluntari din alte sate și mi-am găsit mulți prieteni noi, cu care ne scriem chiar și acum.”

„Am înțeles că este foarte interesant și e bine de făcut voluntariat și cred că voi participa mai des la așa proiecte. Noi am procurat aceste bănci, pe care le folosim.”

ULIANA RUSU, profesoară de limba engleză: „Elevii au învățat niște pași pentru a deveni voluntari ai societății. O experiență pentru ei frumoasă și pentru instituția noastră respectiv. De aici ne-am ales și cu un mic inventar în instituție.”

Tinerii din Baroncea au optat pentru o parcare de biciclete, instalată în curtea gimnaziului și un joc intelectual Ce? Unde? Cand? organizat în instituția de învățământ

BEJAN IURII, directorul Gimnaziului Baroncea: „Elevii, împreună cu tinerii din satul nostru sau cercetat cele mai importante aspecte a ceea ce vor ei în comunitatea noastră. În calitate de o prioritate au ales să amenajeze o parcare pentru biciclete la gimnaziul nostru. Chiar dacă satul nu este mare, dar bicicleta îi ajută să se deplaseze.”

„Eu veneam la școală, unde erau mai diferite activități, ele erau interesante și distractive. Asta ne dezvoltă abilitatea de a comunica, chiar și modul nostru de a gândi. Este foarte plăcut că noi ma reușit să contribuim la dezvoltarea școlii noastre, am reușit să ajutăm.”

Elevii Gimnaziului Maramonovca și-au dorit un spațiu amenajat special pentru tineri. Iar datorită proiectului și cu susținerea administrației publice locale au instalat o bancă pe cel mai înalt vârf din sat. În plus, au fost cumpărate și instalate patru urne pentru gunoi.

ADELINA FURNUNA, directoarea Gimnaziului Maramonovca: „Cu plăcere tinerii au participat, după părerea mea au făcut un lucru important. Ei au dobândit o experiență minunată, experiență care le va permite să creeze relații cu APL-ul, experiența de voluntariat și bineînțeles, când văd rezultatul final, apare și dorința de a mai acționa.”

„Ne-a venit această idee, așa cum în satul nostru sunt multe perechi tinere, și aceste perechi preferă romantic să stea undeva, iată noi am gândit acest loc, așa cum de acolo este o priveliște frumoasă înspre sat și satul chiar este frumos.”

„A ieșit foarte frumos, de acolo este o priveliște foarte frumoasă spre sat, noi putem să ne plimbăm serile și să vedem în ce sat frumos trăim. Cu ideile noastre noi am motivat și conducerea locală ca să ne susțină în realizarea acestui proiect.”

„De la început, la primele întâlniri, am discutat despre ce au nevoie tinerii din sat. Noi n-am gândit inițial la un foișor, au fost mai multe variante, dar la final am decis să instalăm o bancă, într-un loc frumos.”

La Pervomaiscoe, tinerii au reușit să dea o viață nouă stației de așteptare a transportului public. Au instalat o bancă, o urnă pentru gunoi și au desenat o pictură murală.

RAISA VACARI, primara c.Pervomaiscoe: „O plăcere, o conlucrare, este o metodă de a atrage tinerii și de a munci. Orice-și dorește să primească omul în viață, obține doar prin muncă. De aceea, pentru tineretul nostru din sat a fost poate că prima încercare de a obține ceva cu propriile intenții, cu propriile dorințe.”

Datorită implicării în acest proiect, tinerii din Miciurin și-au amenajat terenul de sport din localitate.

„Noi am decis să facem acest stadion mai bun. Mulți copii vor să joace, dar din cauza stării porților, mulți nu se jucau. Din această cauză am decis sa le facem. Le-am vopsit, am pus plasă, am pus marcaj pe teren”.

„ Foarte interesant a fost ce am făcut pentru sat. Majoritatea băieților joacă fotbal și pentru noi ar fi interesant să fie făcute porțile și plasa.”

ALA CHIRIOGLA, directoarea Casei de Cultură Miciurin: „Participarea în diverse proiecte este foarte importantă pentru sat, pentru că bugetul nu este tare mare, noi avem multe probleme, dar nu mereu reușim să le rezolvăm cu finanțele noastre. Acest proiect este necesar, ca și altele. În primul rând tineretul se implică, ei sunt viitorul nostru și ei trebuie să cunoască cum se fac proiectele. Tinerii, cum am înțeles, au rămas încântați, s-au simțit încrezuți în forțele proprii, cu sunt importanți și că pot face ceva.”

Proiectul „Cursul practic în activism civic pentru tinerii din Drochia” a fost implementat de către AO Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală Anima, cu suportul financiar al USAID Moldova în perioada mai-septembrie 2024.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

CEC a declarat valabile rezultatele alegerilor prezidențiale: urmează decizia Curții Constituționale

Comisia Electorală Centrală a declarat valabile alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024 și a...

/FOTO/ Articole vestimentare, în cantități comerciale și motoare pentru bărci. Ce au depistat astăzi vameșii în urma controlului vamal

Articole vestimentare, în cantități comerciale, dar și motoare pentru barcă, depistate tăinuite în cadrul controlului vamal. Ambele cauri au...
  sursa: cursbnm.md