fbpx
12.8 C
Бэлць
sâmbătă, mai 4, 2024

/VIDEO/ Cu pași mici spre un vis mare. O familie de fermieri din Glodeni a amenajat o linie automată de muls capre

Citește și:

MIHAIL ISTRATI, fermier: „Trebuia ceva de făcut, decât umblatul după graniță și lucrat la cineva, ne-am gândit să procurăm, să facem și să stăm acasă…”

Se cunosc încă din copilărie, iar ultimii 10 ani din viață i-au dedicat unui vis, care a început să prindă culoare. Mihail și Iraida Istrati, ambii de baștină din satul Dușmani, raionul Glodeni, au pus pe picioare de la zero o gospodărie țărănească cu aproape 700 de capre și oi. După mulți ani petrecuți în străinătate, cuplul a decis că vrea să revină acasă.

MIHAIL ISTRATI, fermier: „De la părinți, de la bunei, în sat toți țineau oi, capre, câte oleacă. Încetișor am pornit treaba. Am luat credit, am cumpărat, am mai mers în pierderi, am luat din nou și tot așa înainte. Trebuie să fie sigur, dacă va fi sigur, va face. Trebuie să aibă încredere omul și un scop în viață, dacă nu ai scopuri, nu faci.”

La început de drum s-au ciocnit cu greutăți, au luat credit, au cumpărat peste 240 de capre, ca la scurt timp să rămână cu doar 70. Acum au aproape 700 de capete și o linie performantă de muls. Cu propriile forțe, au amenajat un grajd călduros pentru capre, iar alături și-au construit casa. Familia este recunoscătoare tuturor oamenilor buni care le-a ieșit în cale și i-a ajutat fie cu un sfat, fie cu suport financiar.

MIHAIL ISTRATI, fermier: „Aici este o sală de muls oi și capre, cred că este de ultimă generație. Este totul automat, 36 de capete deodată la muls. Arată cât lapte are oaia sau capra, se spală automat, automat se retrage. Tot, tot, tot, mâncarea tot automat se dă, totul este automat. Adică, undeva 700 de capete la o oră o pro jumătate și doar doi oameni. Se ușurează munca, adică nu mai trebuie atâția lucrători sau capete ne mulse nu la timp.”

Acum familia produce pentru vânzare doar brânză. În viitor își dorește să amenajeze o linie de pasteurizare și să cumpere un generator de energie electrică și un filtru pentru apă.

IRAIDA ISTRATI, fermier: „Când vine căprița, apăsăm butonul. Căprița vine aici, îi punem, ea de acolo mănâncă, laptele vine și merge la locul lui.”

În toată această perioadă, familia Istrati este susținută și de primarul din localitate.

PETRU RUSU, primarul s.Dușmani: „Eu întotdeauna am apreciat aceste lucruri. În general ce s-a făcut aici, eu cred că nu mai este în Moldova așa linie de muls caprele. Poate sunt câte șase aparate de muls, dar câte 36 de aparate, să mulgi odată 36 de capre. Pur și simplu la muls se pierde timpul, 600 de capre trebuie  mulse de vreo cinci ciobani, vreo trei ore, dar aici într-o oră mulgi 600 de capete.”

Un kilogram de brânză din lapte de capră costă 120 de lei.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Astăzi este ajunul Învierii Domnului

Paștele este o sărbătoare celebrată pe tot globul. Și, în timp ce unii oameni o sărbătoresc într-un mod familiar,...

/METEO/ Soare și cer senin. Cum va fi vremea astăzi, 4 mai

Vreme caldă și cer însorit prognozează pentru astăzi, 4 mai, Serviciul Hidrometeorologic de Stat. Ploi nu se prevăd. Minima...
  sursa: cursbnm.md