fbpx
17.4 C
Бэлць
sâmbătă, aprilie 13, 2024

/VIDEO/ Cu sprijinul UE, o școală profesională din Bălți va pregăti specialiști în instalarea și deservirea panourilor fotovoltaice

Citește și:

Pe măsură ce sursele de energie regenerabilă capătă o tot mai mare răspândire, piața cere și profesioniști în mentenanța noilor echipamente. Începând cu anul de învățământ 2022-2023, școala Profesională nr.4 din Bălți a lansat instruirea într-o nouă specializare – instalator sisteme fotovoltaice. Cursurile le sunt disponibile elevilor din anul 3 ai instituției, dar și oricărui electrician sau electromontor cu diplomă de studii în domeniu. Instituția este prima din nordul țării care va forma specialiști în instalarea și deservirea panourilor fotovoltaice.

VITALIE TRINCA, profesor: „Vedem în ultimul timp care este situația economică în țară. Cred că este absolut necesar, anume instruirea elevilor în acest domeniu. Cred că viitorul aparține sistemului fotovoltaic, ca să ieșim din această criză pe care o avem noi în țară”.

Ideea lansării noii  specializări a apărut după ce chiar instituția de învățământ a fost recent dotată cu panouri fotovoltaice. Implementarea noilor tehnologii a făcut ca în scurt timp sumele din facturile pentru mentenanță să scadă considerabil.

VITALIE TRINCA, profesor: „În colaborare cu proiectul Led Liechtenstein, noi am avut un concept, am avut o donație și ne-au propus ca să instalăm un kit de 15 kw. Avem 60 de panouri fotovoltaice. După cum vedeți, aici avem invectorul acestui kit. Le-am montat cu scopul de a micșora consumul”.

Elevii care vor urma cursurile sunt siguri că noua specializare îi va face niște profesioniști foarte solicitați în noile condiții de pe piață.

CRISTIAN LOCOMAC, elev: „Aș dori să fac cursurile de instalator fotovoltaic. Acum cum e cu criza energetică din Republica Moldova, oamenii din nord apelează mai mult la specialiști din Chișinău. Noi am dori să facem aceste cursuri ca să fim noi instalatori și să prestăm servicii în nordul țării”.

VASILE PÎNTEA, elev: „Aștept cu nerăbdare ca să trec acest curs, din cauză că mulți oameni își instalează panouri și este nevoie de oameni. Este un serviciu solicitat și de alte țări și cred că este vine ca și la noi să fie, ca să nu depindem de alții”.

„Eu cred că asta este foarte important și cred că asta este baza. Dacă se întâmplă ceva la un om trebuie să știi ce să faci și cum să montezi. Eu aș vrea să studiez această specialitate, să am cunoștințe în plus, să mai profit de o profesie”.

În ianuarie 2022 școala profesională a obținut un grant, care i-a permis amenajarea și dotarea laboratorului pentru orele practice.

MARIANA PĂDUREAC, directoare interimară Școala Profesională nr.4: „Ne propunem în cadrul acestui proiect ca să formăm un curs de formare pentru adulți – instalator pentru sisteme fotovoltaice solare. Suntem la etapa inițială. Am investit parțial și am făcut reparații, dar grație acestui proiect, am primit deja echipamentul în valoare de 177 316 lei. Urmează deja procedura de autorizație a acestui program”.

Instruirea pentru specialitatea instalator sisteme fotovoltaice le va fi disponibilă însă și profesioniștilor practicanți în domenii conexe.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/FOTO/ Noi așezări de tip cenușar din epoca bronzului, descoperite în raionul Soroca

Noi așezări de tip cenușar au fost descoperite la doi kilometri de localitatea Căinarii Vechi din raionul Soroca. Potrivit...

O femeie a încercat să scoată din țară 26.000 de euro, fără să-i declare

O femeie a încercat să scoată din țară 26.000 de euro, fără să îi declare. Incidentul a fost înregistrat...
  sursa: cursbnm.md