fbpx
17.4 C
Бэлць
sâmbătă, aprilie 13, 2024

/VIDEO/ Cu suportul UE, Edineț urmează să devină cel mai SMART oraș din nordul țării. Vezi prin ce schimbări trece

Citește și:

Transport public confortabil cu acces la WIFI, stații de așteptare moderne, sistem de iluminat inteligent, servicii locale digitalizate și zone de agrement amenajate cu piste pentru bicicliști. De toate aceste lucruri vor beneficia în curând locuitorii și vizitatorii municipiului Edineț. Datorită suportului financiar acordat de Uniunea Europeană orașul va deveni cea mai SMART oraș din nordul țării.

De doi ani în localitate se implementează proiectul „Edineț- oraș cu perspectivă de viitor”, care presupune dezvoltarea urbană pe mai multe componente, cum ar fi, guvernarea locală, e-servicii, transport public confortabil, iluminat stradal inteligent, supraveghere video a locurilor publice, servicii publice digitalizate și educație SMART.

Până pe 5 iunie, în municipiu urmează să ajungă autobuzele din Turcia, destinate transportului public. Pe lângă acest lucru au fost construite stațiile de așteptare. Acestea urmează să fie dotate cu panouri inteligente.

ANGELA CAȘCAVAL, managerul proiectului: „Vom crea un serviciu nou de transport public, dotat cu toate necesare pentru ca să fie un serviciu inteligent. Ceea ce presupune, autobuse noi, dotate cu echipamente IT de informare și gestionare, dotate cu cele necesare pentru persoanele cu dizabilități. Cu acces la internet, deci pentru o transportare confortabilă a pasagerilor.”

Sistemul de iluminat stradal va fi extins în toate zonele și va fi dotat suplimentar cu un sistem fotovoltaic.

ANGELA CAȘCAVAL, managerul proiectului: „Acest sistem de iluminat public va fi dotat adăugător cu un sistem de producere a energiei regenerabile, fotovoltaic, care va fi capabil să acopere costurile legate de iluminatul public.”

Totodată, autoritățile au reușit să realizeze Planul Urbanistic General în format digital, Planul de Mobilitate și pe cel de Mediu. Adițional, întreprinderea municipală din oraș a fost dotată cu echipamente moderne pentru gestionarea mai eficientă a zonelor verzi din oraș.

SNC CONSTANTIN COJOCARU, primar mun. Edineț: „Până la moment am elaborat toate tipurile de documentație. Acte pentru achiziții, Planul urbanistic 3D, vom fi printre primii din țară. Urmează doar să treacă aprobarea consiliului local și îl punem în lucru. Am achiziționat până la moment unități de transport și câteva mecanisme ce țin de domeniul Spații Verzi. Un tractor pentru Gospodăria Comunală, un tocător de crengi, aspirator de frunze și altele mai mici. Am plasat deja stațiile de transport și ne rămâne doar să facem amenajarea în jurul lor.”

Pentru implementarea a acestor servicii Uniunea Europeană a acordat 9 milioane de euro, împărțite între municipiile Edineț și Chișinău. Pe lângă acest proiect, UE oferă sistematic suport primăriilor care își doresc să îmbunătățească calitatea vieții oamenilor prin implementarea proiectelor de infrastructură.

AURICA BUTNARI, reprezentantul delegației Uniunii Europene: „Noi avem lansate câteva inițiative, care tind să ajute primarii să dezvolte economic localitățile și să creeze mai multe oportunități la nivel local. Asemenea apeluri avem lansate sistematic. Anul acesta am avut lansat unul în ianuarie, practic în fiecare an relansăm apelurile pentru autoritățile publice locale. Din acest apel ai beneficiat de suport primăriile municipiului Chișinău și Edineț.”

Locuitorii orașului abia așteaptă finalizarea tuturor etapelor pentru a se bucura de toate inovațiile care urmează să fie implementate.

„Mai aproape de europeni. Sigur, eu mă bucur, nu știu alții, eu mă bucur foarte mult. Centrul, judecătoria, parcul s-au schimbat mult, mai amenajat. E curățel, e bine.”

„Simțim efortul care se pune zi de zi, de către autorități. Și cred că în măsura posibilităților fiecare vrea să facă pentru generațiile următoare un trai mai decent pentru ca să trăim și să nu mai aspirăm în a pleca.”

De asemenea, experții locali lucrează asupra elaborării a noi curriculum-uri pentru educația SMART a copiilor în parteneriat cu instituțiile de învățământ din municipiu. Proiectul „Edineț- oraș cu perspectivă de viitor”, se ca implementa pe parcursul a 4 ani.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/FOTO/ Noi așezări de tip cenușar din epoca bronzului, descoperite în raionul Soroca

Noi așezări de tip cenușar au fost descoperite la doi kilometri de localitatea Căinarii Vechi din raionul Soroca. Potrivit...

O femeie a încercat să scoată din țară 26.000 de euro, fără să-i declare

O femeie a încercat să scoată din țară 26.000 de euro, fără să îi declare. Incidentul a fost înregistrat...
  sursa: cursbnm.md