fbpx
38.9 C
Бэлць
miercuri, iulie 17, 2024

/VIDEO/ Cu varză, verdeață, brânză sau vișine. Festivalul plăcintelor a trecut cu brio la Hăsnășenii Mari

Citește și:

Festivalul plăcintelor a adunat multă lume în acest weekend la Hăsnășenii Mari.

„Ca să păstrăm tradițiile și valorile naționale, să nu le uităm, fiindcă este foarte important pentru cultura noastră. Noi ne bucurăm de acest lucru. Toți cu deosebită plăcere sunt receptivi, aduc de toate bunătățile.” 

„Ne mai încurajăm, viața merge mai repede, mai ușor, uităm de sărăcie, uităm de toate. – Dar tradițiile noastre cum sunt? – Foarte bune, trebuie să le prelungim, să le păstrăm și să le dăm la nepoți, la copii.”

Gospodinele au venit cu copturi dulci alese și cu plăcinte de tot felul.

VALENTINA BEJENARU, primarul s. Moara de Piatră: „Gospodinele Moara de Piatră au pregătit în primul și în primul rând plăcinte. Diverse tipuri de plăcinte cu brânză, cu varză, cu brânză cu verdeață, pentru că suntem în sezon, cu vișine, cu bostan, cele tradiționale pe care gospodinele le pregătesc. De asemenea este și baba de la nord prezență, baba neagră, pregătită de gospodinele noastre, sarmale, nu în ultimul rând.”

TATIANA BOLOGA, secretare consiliului local, Hăsnășenii Mari: „La noi la Hăsnășenii Mari avem niște femei foarte gospodine, foarte harnice. Ce mese avem noi împodobite cu fel de fel de bucate, mai ale în aluat. Desigur că plăcintele, la Duminica Mare plăcinta este simbolul acestei sărbători”.

De la sărbătoare nu a lipsit nici tradiționala friptură cu mămăligă și supa de pește.

PETRU MAZURCHEVICI, vânător: Prima este pusă carnea de cocoș. Sunt doi Cocoși și o găină și face zeama bună. Și pe urmă se pun aceste mirodenii, iar la urmă se pune peștele și după pește se pun mirodeniile, pătrunjelul, mărarul, leușteanul, iar la urmă se mănâncă.”

DUMITRU BARADIN, fermier: „Berbecuț cu purcel s-a fiert cu diferite legume, adică toate legumele posibil să le punem, sare, piper șoc și atât. În timp de jumătate de oră cred că o să fie gata. Deja are trei ore de când fierbe. Timp de trei ore, trei ore și jumătate, friptura este gata. ”

La festival au venit și oaspeți de la Chișinău.

Gheorghe COJOC, deputat PAS: „Satul, sătenii își prețuiesc trecutul, nu-l uită, pun preț pe valorile care au promovat această comunitate, au scos-o în lume și cu aceste valori sătenii mei merg mai departe.”

MARINA MOROZOVA, deputată PAS: „Haideți să nu uităm de unde am pornit. Haideți să ne unim cu toții să păstrăm ceea ce e frumos, pentru că avem foarte frumoase tradiții.”

ALA PILIPEȚCAIA, deputată PSRM: „Mă bucură faptul că la sărbătoare participă și tineretul, iar noi, de fapt, avem cui transmite cultura noastră tradițională. Aici la festivalul plăcintelor sunt prezentate multe bucate gustoase și interesante.”

Anul acesta a fost organizată cea de-a V-a ediție a festivalului.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Un bărbat din raionul Dondușeni s-a înecat în bazinul din propria gospodărie

Un bărbat de 36 de ani și-a pierdut viața, după ce s-a înecat în bazinul din propria ogradă. Tragedia...

A obținut poze intime ale unui cuplu și i-a șantajat cu răspândirea lor

Procuratura raionului Ialoveni anunță trimiterea în judecată a unei cauze penale de învinuire a unui deținut de 27 de...
  sursa: cursbnm.md