Aderarea la comunitatea europeană a statelor membre a adus schimbări în economie și sfera socială ale acestor țări. După primii ani de la aderare România, Bulgaria și Croația au înregistrat o creștere economică, având acces la piețe noi de desfacere, dar și o îmbunătățire a serviciilor în toate sferele vieții sociale. Aceste state sunt ultimele țări care au aderat la UE, organizând referendumuri de preaderare.
GABRIELA MOCANU, jurnalist TV Nord: „România a organizat referendumul de preaderare la UE pe 29-30 mai 2004. Prezența la vot a fost de 51,14%, iar 90,58% dintre cei care au votat au optat pentru aderare. Succesul referendumului a fost rezultatul unei campanii intense de informare și mobilizare a cetățenilor, susținute de majoritatea partidelor politice. Bulgaria a urmat exemplul României, organizând referendumul de preaderare pe 25-26 iunie 2005. Prezența la vot a fost de 81,68%, iar 56,9% dintre cei care au votat au optat pentru aderare. Rezultatul a fost mai strâns decât în România, dar totuși majoritar în favoarea integrării europene. Croația a organizat referendumul de preaderare la UE pe 23 ianuarie 2012. Prezența la vot a fost de 44,2%, iar 66,25% dintre cei care au votat au optat pentru aderare. Rezultatul a fost influențat de criza economică globală, care a determinat o oarecare reticență în rândul populației.”
RATA DE PARTICIPARE LA REFERENDUM
România 51,14% au participat
90,58% au votat pentru aderare la UE
Bulgaria 81,68% au participat
56,9% au votat pentru aderare la UE
Croația 44,2%, au participat
66,25% au votat pentru aderare la UE
Potrivit ambasadorului Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, organizarea referendumului este o decizie asumată, iar acest exercițiu ar putea accelera procedura de aderare la UE.
JANIS MAZEIKS, ambasadorului Uniunii Europene în Republica Moldova: „Din ce am văzut în ultimii ani, Republica Moldova a accelerat mult, așa cum a existat o identitate de păreri între președinte și Parlament și Guvern, ca să fie realizate acele reforme de care a fost nevoie pentru a reforma justiția, a scăpa de corupție, pentru fortificarea tuturor instituțiilor RM, această mișcare a fost una rapidă. Dacă vom avea susținere la Referendum, eu cred că acesta va fi un indice că aceasta este dorința poporului Moldovei de a continua.”
Referendumul pentru aderare la Uniunea Europeană va fi organizat pe 20 octombrie 2024, în ziua alegerilor prezidențiale.
ANGELICA CARAMAN, Președinte al Comisiei Electorale Centrale: „Alegătorul vine la secția de votare, va primi două buletine de vot, unul pentru alegerea președintelui Republicii Moldova și altul pentru opțiunea DA sau NU, la textul întrebării care va fi în buletinul de vot pentru referendum. Inițial vorbim despre textul de modificare a Constituției și deja întrebarea dacă susțin modificarea Constituției în sensul aderării Republicii Moldova la UE.”
Uniunea Europeană este principalul partener de dezvoltare al Republicii Moldova. Din octombrie 2021, până în prezent, UE a acordat țării noastre un sprijin de peste 1,09 miliarde de euro, sub formă de granturi și împrumuturi.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.