fbpx
8.2 C
Бэлць
luni, noiembrie 4, 2024

/VIDEO/ Cum au ajuns zeci de preoți din nordul țării în capcana lui Șor

Citește și:

Preoții reveniți din „pelerinajele din Rusia”, care ar fi fost organizate de către fugarul Ilan Șor s-au apucat de treabă. În satul Dumitreni din raionul Florești, parohul bisericii Serghei Gladuneac oferă bătrânilor din sat câte 300 kilograme de cărbuni, la prețul de un leu pentru un kilogram. Pentru asta trebuie să prezinte buletinul de identitate.

„Aici preotul dă cu un leu kilogramul de cărbune? Eu deja știu ce înseamnă aceasta, cunosc despre ce este vorba. – Despre ce este vorba? Aceasta este un fel de agitație cu alegerile. – De la cine, pentru cine, trebuie de susținut sau cum? Ei, mata dacă ești jurnalist trebuie să știi. Nu pot să răspund la așa întrebare, eu sunt lucrător la biserică.”

„Așa a spus preotul că o să ne dea cu 300 de lei, 300 de kilograme la pensionari, doar la pensionari. – Un leu kilogramul. Da, trebuie să dăm buletinul, așa a spus părintele, dar e drept, nu că e drept că eram și eu atunci la biserică atunci când a fost. Mă gândesc să dau „bani”, deodată am fost la îndoieli. – De ce ați fost la îndoieli? Pentru că, mai înainte când ni se dădea ajutoare, niciodată nu ne se cerea pașapoartele.”

„Am achitat câte 300 de lei și am dat și pașaportul, l-au pozat și atât. – De ce ați dat pașaportul? Au cerut pașaportul. – Mai devreme a fost așa ceva? Nu.”

Unii enoriași condamnă faptul că preotul din localitate s-a implicat în jocurile politicienilor.

„Tare ar fi bine ca biserica să nu se amestece în chestii de politică, politica este politică, dar credința este credință.”

„De 3 zile este această vorbă la noi și văd că părintele scrie acolo. Se înscrie pașaportul, numărul la pașaport. – De ce este necesar numărul la pașaport? Familia și numărul la pașaport, să le dea câte 300 de kilograme și câte un leu kilogramul. Când a venit părintele i-am spus: „Părinte, lucrul acesta nu-i bun”. – La ce vă referiți? Mă gândesc că dacă a fost încolo și gălăgie că a fost la Moscova. – Vă gândiți că cumva că ar fi politic aceasta? Da, parcă așa aș spune. Zicea într-un moment, dar zice: „Ce am eu cu Șor, eu vreau să fac bine pentru bătrâni”.”

Preotul Serghei Gladuneac neagă că acest gest ar avea conotație politică. Întrebat, însă, de ce a început să facă asta imediat ce a revenit de la Moscova, a întrerupt discuția.

Serghei Gladuneac, Parohul bisericii din satul Dumitreni, Florești:

(reporter) De unde aveți inițiativa de a da câte 300 de kilograme de cărbuni la bătrâni? 

(preot) De a face un bine, oare aceasta nu este bine.

(reporter) Oamenii din sat spun că este în perioada preelectorală. 

(preot) Și care e, eu am spus cuiva să voteze pe cineva, nu am spus la nimeni. 

(reporter) – Dar de ce este necesar pașaportul? 

(preot) De a indica că anume persoana dată este pensionar, acolo este scris numai data, luna și anul nașterii și gata, altceva nu este scris.

(reporter) Dar, dumneavoastră ați fost la Moscova, nu?

(preot) Mai multe nu vreau să vorbesc, vseo.

La sfârșitul lunii august, deschide.md a publicat o listă cu mai mulți preoți ai Mitropoliei Moldovei care urmau să ajungă în Rusia pentru a participa la pelerinaje. În spatele acestora s-ar fi aflat controversatul politician Ilan Șor. Potrivit informațiilor publicate, fețele bisericești urmau să primească carduri bancare, iar la întoarcerea în Republica Moldova să îndemne enoriașii să voteze împotriva referendumului din 20 octombrie sau să îl boicoteze.

După ce a fost făcut public scopul real al acestei călătorii mai mulți preoți s-au întors din drum. Printre cei care au făcut cale întoarsă este și Veaceslav Parasi, preot în satul Temeleuți, raionul Florești și Iurie Medvețchi, parohul Bisericii „Maica Domnului” din satul Alexeevca, raionul Florești.

Veaceslav Parasi, preotul Bisericii ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din satul Temeleuți, raionul FloreștI: „Știați unde mergeți? Numaidecât că știam. – Dar știați că este finanțat de Șor? Nu a fost finanțat de Șor. Dumneavoastră ce vi s-a spus? Cine finanțează toate acestea. Patriarhia. Rusă sau a Moldovei? Rusă. Eu m-am întors înapoi eu nu am fost. Am avut probleme de sănătate, și inima a început să mă doară, mi-au ponegrit și familia, mi-au inclus copiii, matușca.”

Iurie Medvețchi, parohul Bisericii Maica Domnului” din satul Alexeevca, raionul Florești: „Eu m-am întors de la aeroport, de la Chișinău înapoi. Dacă ați auzit că 6 preoți s-au întors înapoi, eu sunt unul din ei.”

Unii preoți care au ajuns totuși la Moscova au declarat că pelerinajele nu au avut tentă politcă.

VITALIE BIBICA, preot, Moara de Piatră, Drochia: „Absolut nimic, numai nu știu dacă are rost să spun, așa s-a umflat istoria asta că suntem dușmanii țării numărul 1. Doar profesorul Osipov, care este foarte vestit în Rusia, care a făcut niște conferințe interesante, ne-au dat niște cărți interesante. Atâta tot.”

Chiar dacă Patriarhia Rusă a precizat că „vizitele nu au avut scopuri electorale sau politice”, unele fețe bisericești de la noi fac campanie electorală pentru candidata susținută de Partidul Șor la funcția de președinte al Republicii Moldova, Victoria Furtună.

ÎPS Marchel, episcop de Bălți și Fălești: „O femeie firavă, o creștină, o mamă duioasă și o soție cinstită. Victoria Furtună totuși s-a ridicat împotriva acestora. Permiteți-mi în numele dumneavoastră să-i mulțumim, permiteți-mi în numele dumneavoastră să îi dorim la mai mult și la mai mare. Să îi dorim să ajungă și ea factor decizional în țară.”

Iar părintele Serghei Ciunciuc, preot la Biserica „Sf. Cuv. Parascheva” din Bălți, fiul secretarului Episcopiei de Bălți și Fălești a fost surprins la lansarea în campania electorală a candidatei Victoria Furtună.

Serghei Ciunciuc, preot la Biserica „Sf. Cuv. Parascheva” din Bălți: „Vreau să vă mulțumesc pentru intențiile bune pentru Moldova noastră. Dar, vreau să vă rog, atunci când veți fi președinte, să nu uitați de religia noastră ortodoxă, să o salvăm. Mulțumesc!”

Oamenii din nordul țării condamnă aceste acțiuni și susțin că astfel de comportamente politizează biserica și i îndepărtează pe credincioși de lăcașurile  de cult. Unii cer chiar sancționarea preoților implicați.

„Biserica nu are treabă cu politica, ea trebuie să își facă datoria față de enoriași, dacă până în anii 80 oamenii se duceau pe ascuns la biserică, după a venit o încredere cât de cât, acuma lumea începe a se ruga acasă, în păreții lui, pentru că nu are încredere în preot. Tare aș dori să fie sancționați conform legii, în general preoții nu au treabă cu politica.”

„Ei nu trebuie să se implice în politică. Absolut. Un milion de procente. Ce treabă el are. Acei care au… I-am văzut. Ce acela e credincios? Acela nu e credincios, e un șuler. Dacă fuge de presă, dacă ești om cinstit și crezi în Dumnezeu, răspunde la întrebări. El fuge, ca un hoț și un bandit.”

„Nu fac bine. Credința nu trebuie să fie amestecată cu prostiile acestea. Ei trebuie să atragă lumea la biserică, dar cu politica are cine se ocupa.”

Potrivit unui comunicat de presă al Mitropoliei Moldovei, preoții care s-au întors din Moscova au negat orice formă de ajutor financiar primit din partea celor care i-au găzduit. Totodată responsabilii din cadrul Mitropoliei au declarat că vor monitoriza atent activitatea parohiilor pentru a preveni implicarea clericilor în activități cu tentă politică sau electorală.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/FOTO/ O femeie din Ucraina, depistată cu pastile psihotrope la vama din Otaci

În bagajul unei femei de 39 de ani din Ucraina, au fost depistate pastile psihotrope. Cazul s-a înregistrat la...

/VIDEO/ Bălțenii s-au așteptat la rezultatul alegerilor prezidențiale: „Pe Moldova o așteaptă Uniunea Europeană”

„Ar trebui să ghideze țara și să ducă țara spre bine, atât.” Bălțenii spun că s-au așteptat la un asemenea...
  sursa: cursbnm.md