fbpx
9.9 C
Бэлць
sâmbătă, mai 18, 2024

/VIDEO/ Cum decurg orele pentru bălțenii care s-au înscris la programul național de studiere a limbii române: „Mi-e rușine că nu pot vorbi”

Citește și:

„Sunteți gata? Da. Ce rechizite aveți pe masă? Eu am din rechizite două caiet. Două caiete. Două caiete, niște pixuri, niște foi de sarcină. Niște foi cu sarcinile indicate, bravo.”

5 000 de persoane din cele peste 12 000 care s-au înscris la Programul național de limba română au început deja cursurile

„Când plec peste hotare am nevoie de prieteni și valiza cu haine. Așa, cel mai important. Domnul Sergiu. Dacă ai mașină ai nevoie de bani pentru motorină. Într-adevăr.”

Cursurile se petrec în format fizic sau online, de trei ori pe săptămână

LUDMILA SAVCIUC, profesoară de l. și lit. Română: „Cursanții mei sunt din diferite domenii, acest lucru mă bucură foarte mult, dar le ușurează cred și lor posibilitatea de a comunica. Scopul primordial este să îi învăț pe cursanții mei să iubească această limbă, dar prin faptul că vin regulat și sunt foarte responsabili, această deja demonstrează că sunt motivați să învețe.”

Din cei peste 12 mii de doritori de a studia limba română, 682 sunt din Bălți

ALA GUMENIUC, director adjunct L.T „Dimitrie Cantemir”: „Acum toată actele sunt în limba de stat și eu ca director adjunct trebuie să știu această limbă, ca să fiu în curs cu toate noutățile din educație. Noi foarte mult comunică, discutăm după videouri, diferite situații, învățăm gramatica, citim și scriem.”

SERGHEI TETELIUC, profesor: ‘Eu am bază de cunoștințe în limba și literatura română, dar nu e perfect, mi-e foarte greu să comunic și de aceea am venit la aceste lecții pentru a îmbunătăți bagajul meu de cuvinte, lexicul, ca să mă exprim mai ușor.”

Aceștia spun că au decis să urmeze cursurile pentru a învăța și aprofunda cunoștințele limbii române

EVGHENII PANETOVSCHII, designer: „Eu învăț limba română pentru că este foarte necesară. Eu deja mai mult de 30 de ani locuiesc în Republica Moldova și mie în continuare îmi este rușine că vorbesc rău în limba română. Eu o înțeleg, dar să răspund nu pot.”

ECATERINA COMARNIȚCHI, angajat Penitenciarul Nr.11 Bălți: „Am venit pentru a-mi perfecta cunoștințele în limba română, pentru a depăși bariera atunci când vorbesc și pentru a cunoaște limba de stat.”

La sfârșitul programului, participanții vor obține un certificat cu indicarea nivelului de competență lingvistică de cunoaștere a limbii române

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Muzică, dans și chiar împușcături. Cum a fost sărbătorită Ziua Ușilor Deschise la USARB

La Universitatea din Bălți s-a organizat Ziua Ușilor Deschise. https://youtu.be/FlwlFFUWYBQ NATALIA GAȘIȚOI, rector USARB: „Ziua Ușilor Deschise o zi în care...

Mai mulţi copii palestinieni răniţi în Gaza vor fi trataţi în România

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, la Iaşi, că se fac pregătiri pentru primirea mai multor copii palestinieni...
  sursa: cursbnm.md