fbpx
27.6 C
Бэлць
miercuri, iulie 17, 2024

/VIDEO/ Cursul de îngrijitor la domiciliu oferit de CASMED. Vezi cum poți obține o nouă meserie și unde poți să te angajezi după absolvirea cursului

Citește și:

Deja al doilea an, CASMED oferă posibilitatea de a învăța o nouă profesie. Este vorba despre cursul acreditat „Îngrijitor la domiciliu”, care pregătește specialiști calificați pentru oferirea serviciilor sociale și medicale la domiciliu, în conformitate cu nevoile persoanelor în vârstă și cerințele pieței muncii.

CRISTINA BORDIAN, absolventa cursului: „Am învățat foarte multe metode, cum oferim primul ajutor, cum procedăm în caz de boli, la diferite cazuri urgente, la pansamente, tensiune, etc. Mult m-a impresionat piciorul diabetic, sunt lucruri care nu le-am știut. Să fi știut asta anterior poate tatăl meu nu rămânea fără picior. Aceasta este benefic pentru mine, pentru că pe viitor voi ști.”

VERA POSTOLACHI, absolventa cursului: „Acest curs a fost foarte binevenit pentru noi, am acumulat foarte multe cunoștințe care sper că în viitor ne vor aduce rezultate bune, vom îmbunătăți și mai mult serviciile noastre.”

Dorina Dubinschi face parte din prima promoție de îngrijitori la domiciliu. Femeia spune că lucrurile pe care le-a învățat o ajută să-și facă treaba mult mai bine.

DORINA DUBINSCHI, îngrijitoare la domiciliu: „Am învățat cum să ajutăm beneficiarii cu diferite boli, ca de exemplu pe cei cu diabet zaharat, tensiune arterială. Când vin la beneficiar eu întreb starea sănătății, măsurăm tensiunea și în dependență de tensiune noi facem diferite exerciții, frecții ușoare, îi ajut la cumpărături, la administrarea medicamentelor, prin gospodărie, să facă menajul în casă.”

Munca pe care o fac îngrijitorii la domiciliu este înalt apreciată de oamenii din comunitate. Beneficiarii recunosc că fără acest serviciu abia de se descurcă.

MARIA CAMERZAN, beneficiară îngrijiri la domiciliu, s.Camenca, Glodeni: „Îmi măsoară tensiunea, apoi îmi face masaj, frecție, mă ajută, feciorul mi-a curățat pomii și aici erau toate crengile și eu nu puteam din cauza picioarelor, dar ea mi-a ajutat să le adun, o trimit când îmi trebuie de la magazin, la punctul medical după medicamente, mă ajută și sunt foarte mulțumită.”

GALINA GHERMAN, beneficiară îngrijiri la domiciliu s.Camenca, Glodeni: „Eu aici sunt sănătoasă, nu am stat și niciodată nu am fost bolnavă, în spital nu am stat și injecții nu am primit. De atunci eu sufăr cu picioarele și greu mă mișc. Sunt binevenite și îți dă o mână de ajutor, de exemplu eu nu mă pot duce să cumpăr medicamente, pentru că la noi punctul medical este tocmai la marginea satului.”

Potrivit reprezentanților CASMED, instruind îngrijitori calificați, organizația vine în sprijinul persoanelor vârstnice care au nevoie de asistență individualizată la domiciliu, numărul cărora adaptată nevoilor lor este în creștere.

LIVIA GOLOVATÎI, șefa Departamentului de Instruire și Formare Continuă CASMED: „Pentru ai ajuta în procesul de îmbătrânire demnă, CASMED a dezvoltat și prestează cursul de formare profesională de îngrijitor la domiciliu. Primul grup de 16 îngrijitori la domiciliu s-au format anul trecut, ei deja activează în localitățile lor, iar din luna aprilie și până la mijlocul lunii iunie formăm și instruim un al doilea grup, la Edineț, format din persoane care doresc să-și facă o profesie și să devină îngrijitor la domiciliu.”

Cursul de formare profesională continuă „Îngrijitor la domiciliu” este livrat de către AO „CASMED” prin intermediul SRL PROMEDLINK, în parteneriat cu AFAD, cu suportul donatorilor Helvetas Moldova, HEKS/EPER Moldova, Guvernul Elveției și HIAS Moldova.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Medvedev amenință cu un război mondial dacă Ucraina va adera la NATO

Fostul preşedinte al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a menționat că aderarea Ucrainei la forțele NATO ar însemna o declaraţie...

/VIDEO/ Seacă fântânile, lacurile și izvoarele din nordul țării. Cum se descurcă gospodarii și cum își apără culturile la Șofrîncani, Edineț

GABRIELA MOCANU, jurnalist TV Nord: „Temperaturile caniculare de +40 de grade, înregistrate în ultima perioadă, au provocat seceta. Oamenii...
  sursa: cursbnm.md