fbpx
14.7 C
Бэлць
duminică, mai 19, 2024

/VIDEO/ „Dacă mai plouă, cireșe nu vor fi”. Agricultorii, îngrijorați de precipitațiile abundente din această lună

Citește și:

Umiditatea este bună, doar că în exces dăunează culturilor. Agricultorii din nordul țării sunt îngrijorați că din cauza excesului de ploi din ultima vreme, dar și a timpului rece, albinele nu polenizează florile copacilor.

Vasile Secara din satul Răuțel, raionul Fălești îngrijește o livadă de cireși. Acesta spune că ploile sunt foarte necesare, doar că copacii mai au nevoie și de soare.

VASILE SECARA, agricultor: „10 ani în urmă am pus livada asta de cireșe, un hectar jumătate, am depus tot sufletul de a o crește. Când ne bate grindina, când ne bate, ploaie că avem multă primăvara asta este bun și pentru noi și pentru ceilalți agricultori, polenizarea oleacă merge mai slab, pe timp ploios albina nu umblă și nici dăunătorii, gândacul cel pufos nu umblă.”

Agricultorul spun că dacă ploile vor mai continua multe zile, roada va fi afectată.

VASILE SECARA, agricultor: „Pierderi cum să vă spun, cireașă poate să nu fie, dacă ține o săptămână și nu-i soare, nu-i polenizare, o să fie puțină, cireașă o să fie, dar o să fie mai puțină. Riscurile sunt mari că depui tot sufletul în livada asta, și o îngrijești, și o prășești, noi acum nu am avut posibilitatea să dăm cu moto sapa, cu cultivatorul că ploile.”

Specialiștii avertizează că aceste ploi de lungă durată afectează mult culturile deja semănate.

BORIS BOINCEAN, director interimar la Institutul de Cercetări „Selecția”: „Ploile îndelungate din ultimul timp ne face să ne îngrijorăm din cauza că de rând cu excesul de umiditate, este și să avem temperaturi joase procesul microbiologic din sol sunt stopate. La grâul de toamnă se observă îngălbenirea plantelor, lipsă de azot în plante, de fapt în această perioadă de timp ele au necesitate de un consum de azot mai mare.”

Precipitațiile de lungă durată mai pot cauza și apariția buruienilor, deoarece ele sunt mai adaptate la aceste condiții.

BORIS BOINCEAN, director interimar la institutul de cercetări „Selecția”: „În așa condiții buruienile sunt mai bine, ele sunt mai adaptate la condițiile din mediul ambiant, de aceea ne putem aștepta acuma, mai ales culturile care au fost semănate mai din timp, pot fi infestate cu buruieni, de aceea trebuie să ne așteptăm la așa un val de buruieni.”

Precizăm că acum Republica Moldova se află cub Cod Galben de ploi puternice. Și pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunță ploi.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Activități educative, creative și interactive. Cum a fost sărbătorită Ziua Europei la Bălți

În orășelul European din Bălți, vizitatorii au descoperit tradițiile și cultura Statelor Membre ale UE  https://youtu.be/MXe0GlD5xyA?t=1 „Mi se pare foarte super,...

O poloneză de 13 ani a născut în toaletă în timpul unei excursii

Tânăra mamă și nou-născutul au fost duși la spital, a declarat un purtător de cuvânt al poliției din Oświęcim,...
  sursa: cursbnm.md