fbpx
27 C
Бэлць
vineri, mai 24, 2024

/VIDEO/ Doar 83 de persoane din peste 1000 pot beneficia de asistenți personali în Bălți

Citește și:

Din 2013, persoanele cu dizabilități severe care nu își pot purta singure de grijă, pot beneficia de serviciul de asistență personală. Totuși statul nu poate pune la dispoziție un asistent tuturor celor care au nevoie. În Bălți doar 83 de persoane din cele peste o mie incluse în listă pot beneficia de acest serviciu.

 De cinci ani Cristina Ungureanu are grijă de fiica sa, Nicoleta care a fost diagnosticată cu paralizie cerebrală. Fetiței i se dă cu mare greu orice mișcare și are nevoie ca cineva să-i fie mereu în preajmă.

CRISTINA UNGUREANU, mamă a unui copil cu dizabilitate: „Viața s-a întors cu totul, acum eu stau acasă, toată ziua numai cu ea, eu nici acum nu vreau să percep, eu aștept momentul ca într-o zi să merg la lucru, să mă angajez.”

De curând a aflat că poate beneficia de un asistent personal pentru fetița ei, așa că a mers la Primăria Bălți. Cristina a avut noroc, se eliberase un loc așa că i s-a propus să fie ea angajată ca și asistent personal pentru fetița ei, doar că până la sfârșitul lunii august.

CRISTINA UNGUREANU, mamă a unui copil cu dizabilitate: „Mi s-a spus că după aceea, dacă o să apară alt loc liber, o să mergeți iar pe contract, iar dacă nu, o să închidem și o să vă punem în lista la rând și o să vă telefonăm când o să fie loc liber.”

Femeia recunoaște că le va fi greu, deoarece din luna septembrie vor trăi doar din salariul soțului și din pensia de invaliditate a Nicoletei, care abia ajunge pentru scutece. Totuși Cristina speră că va găsit o soluție astfel încât să poată merge la muncă.

CRISTINA UNGUREANU, mamă a unui copil cu dizabilitate: „De ce vrem să ne angajăm ca asistent personal, pentru că TAIE merge stagiul de muncă, pentru că, bine 5 ani am stat, nu m-am angajat nicăieri, dar poate peste ani, Doamne, a fi mai bine, să mă angajez în altă parte, vor spune că dumneavoastră de atâția ani nu v-ați angajat, ce ați făcut până acum? Pierdem salariul și rămânem doar cu pensia fetei, doar atât și salariul soțului, atât, eu deja sunt neangajată.”

Sunt însă și persoane care așteaptă ani la rând să beneficieze de serviciile de asistență personală, o recunosc chiar angajații Direcției Asistență Socială și Sănătate din cadrul Primăriei Bălți, care ne-au confirmat că la cele peste 1000 de cereri au angajați doar 83 de asistenți.

ELEVA ZVARIȘ, șef adjunct, Direcția Asistență Socială și Sănătate, Protecția familiei: „Sunt 83 de beneficiari de serviciul asistență personală, sunt angajați 83 de asistenți personali, dintre care 40 sunt din bugetul municipal, 15 cu ajutorul organizației UNICEF și 28 de asistenți personali din bugetul de stat, care, cu părere de rău nu sunt finanțați și nu sunt achitați salarial. Cei din bugetul municipal sunt achitați, ei primesc salariul și beneficiază de adaosul de 1 300 de lei. ”

În Republica Moldova sunt circa 7 mii de asistenți personali, numărul de solicitări depășește de câteva ori acest număr.  Salariul unui asistent personal ajunge până la 6000 de lei, cu tot cu adaosul de 1 300 de lei din partea Guvernului.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Eleganță, grație și măiestrie la primul campionat de gimnastică estetică, organizat la Bălți

Zeci de sportive talentate din toată țara, dornice să demonstreze eleganță, grație și măiestrie au participat la „Campionatului Național...

Mihaela Samoil a cucerit medalia de bronz la Campionatul European de lupte de la Baku

Luptătoarea Mihaela Samoil a cucerit medalia de bronz la Campionatul European de lupte, rezervat sportivelor sub vârsta de 23...
  sursa: cursbnm.md