fbpx
17.7 C
Бэлць
vineri, iunie 14, 2024

/VIDEO/ Doar agheasmă și anaforă. Creștinii ortodocși au intrat în Săptămâna Mare. Preot: „Ne curățim de rugina păcatului”

Citește și:

Fără carne, lactate, ouă și pește. Creștinii ortodocşi au intrat în săptămâna mare din  Postul Paştelui, cel mai mare, dar şi cel mai strict. Potrivit fețelor bisericești, în post, enoriașii nu respectă doar un simplu regim alimentar, dar cel mai mult se pocăiesc și se roagă pentru iertarea păcatelor.

Emilia Borș este din satul Sofia, raionul Drochia. Mai mult de 20 de ani la rând, femeia ține cu strictețe toate posturile. În prima săptămână, femeia spune că ține post aspru, doar cu un pic de agheasmă și anaforă.

EMILIA BORȘ, locuitoare s. Sofia: „Primele zile, lunea, marțea și miercurea, eu țin post aspru. Doar puțină agheasmă și o bucățică de anaforă spre seară și atât. Și deja celelalte zile fac mâncare, dar fără uleiuri. Bostan copt, cartofi copți, fasolele nu se mănâncă în prima săptămână”.

Femeia povestește că este foarte important să avem grijă nu doar de trup, dar și de suflet.

EMILIA BORȘ, locuitoare s. Sofia: „Ne stăruim să nu avem ură, să nu avem certuri, să păstrăm cu curățenie acest post, care este pentru sufletul omului. Curăță sufletul, dar curăță și organismul. Noi știm că sufletul este cel mai principal pentru om, pentru că el este nemuritor”.

Oamenii spun că respectarea unui regim alimentar strict nu este suficient. În această perioadă trebuie să avem grijă și de „sănătatea sufletului”.

„Pentru sănătatea sufletului și a trupului. Nimic rău nu facem și ar fi bine ca tare mulți să o facă. Postul nu constă doar în mâncăruri. Trebuie să fim și curați la suflet, să fim omenoși, ca să sărbătorim Sfintele Paști cu inima curată și cu dragoste”.

„Tare suntem păcătoși în fața Domnului, trebuie de postit. Dar întâi și întâi trebuie sufletește, ca să-l ierți pe omul cela care te-a jignit. Și trupește e important, că așa este de când lumea și pământul”.

„Când eram noi la părinții noștri, noi, tot postul mare nu mâncăm nimic de frupt. Cu toate că era mai multă carne și nu erau atâtea chimicate cum sunt acuma și erau toate de casă”.

Parohul Bisericii „Sfânta Treime” din satul Sofia spune în post creștinii trebuie să se țină departe de gânduri și fapte rele, pofte și patimi.

VALERIU RADU-TĂTARU, paroh biserică s. Sofia: „Înfrânare de la mâncăruri, băutură, gânduri. Sfântul Vasile Gură de Aur spune că este post trupesc și post sufletesc. Adică cel trupesc este atunci când noi ne depărtăm de la mâncare și băutură, iar cel sufletesc când noi ne depărtăm de gânduri pizmașe, de judecată. Ce folos că avem stomacul gol, dacă din gura noastră ieșe mânie, vrajbă. Dacă vedeți un sărac ajută-l. Iată noi ieri am avut duminica iertăciunii”.

În special în Postul Mare trebuie să avem grijă să ne mărturisim și împărtășim, spune parohul.

VALERIU RADU-TĂTARU, paroh biserică s. Sofia: „Postul mare este de 50 de zile și este cel mai însemnat și cel mai strict. Noi ne îngrijim, în Postul Mare, sufletul. Oamenii spun că mă duc să-mi spăl sufletul de rugina păcatului. Exact așa cum avem grijă de haina noastră, de trupul nostru. De asta există taina mărturisirii. Noi toții știm, pentru că cu toții avem păcate”.

În 2022, Paștele ortodox va fi pe 24 aprilie.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Premierul Dorin Recean și reprezentanții autorităților publice din Soroca au discutat despre dezvoltarea raionului

Prim-ministrul Dorin Recean s-a întâlnit cu reprezentanții autorităților publice și ai serviciilor desconcentrate din raionul Soroca. Au fost discutate...

/VIDEO/ „Acceptă-mă” – Bate un gol pentru viață

Au jucat fotbal pentru o cauză nobilă. În municipiul Bălți s-a desfășurat cea de-a doua ediție a „Cupei Companiilor:...
  sursa: cursbnm.md