fbpx
31.6 C
Бэлць
sâmbătă, iulie 20, 2024

/VIDEO/ Drochienii riscă să piardă un monument istoric de peste 230 de ani. Biserica de lemn din Măcăreuca, în stare deplorabilă

Citește și:

Mai bine de 20 de ani în biserica de lemn din satul Măcăreuca, raionul Drochia nu s-a mai ținut nicio slujbă. Totul din cauză că locașul sfânt este într-o stare deplorabilă. Acoperișul poate să cadă în orice moment, iar bârnele și temelia se macină.

Localnicii își amintesc cu nostalgie de timpurile în care biserica încă nu se dărâma, iar toate pomenirile se făceau în interiorul ei.

NINA CEBOTARI, localnică, „Bisericuța cum o vedeți la fon așa și a fost eu cum am văzut-o prima oară, în ea bine era aranjat, călduț, se făceau slujbe, se făceau pomeniri. Printre anii 80-90, în anii aceștia se trăgeau clopotele la bisericuța asta veche.”

NINA TOMASEIVICI, localnică, „Biserica era puțin mai în ordine să zic așa, acuma au trecut foarte mulți ani. Ne mândrim cu așa bisericuță în satul nostru care este un patrimoniu al Moldovei.”

Aliona Grițco spune că biserica de lemn a început să se dărâme după anii 90, când slujbele religioase deja se făceau în biserica nouă.

ALIONA GRIȚCO, localnică, „Bisericuța asta era ea în stare bună și veneam ca toți locuitorii în ea și deja în 1991 sa deschis asta mare, frumoasă era tot, sa gătit, dar când era vremea rece afară se făceau slujbe și aici, era foarte frumos, era bine. Dar până în ce an au fost slujbe în bisericuța asta mică? – Până îmi pare că până în 2000 undeva, poate încă și un an, doi mai încoace și iaca mulți ani stă așa într-o stare tare urâtă. Cred că sunt vreo 10 ani, poate nu-i vreo 10, undeva așa de când este în așa stare.”

Prima dată biserica a fost atestată documentar în 1793. Atunci acoperișul acesteia era din paie și stuf.  De-a lungul anilor, aceasta a fost renovată o singură dată.

PETRU FLOCOSU, Președintele alianței fermierilor din Drochia, „În anii 85-86 am fost organizatorul care am organizat reparația vasăzică, practic a doua reparație a acestei biserici, reparații capitale care la momentul dat vasăzică era mult mai deplorabilă ca acuma, era practic pe cale de dispariție și timp de doi ani de zile, practic un an și jumătate cam sa primit așa, noi am reabilitat-o și iată cum se spune am salvat-o până la momentul de față. Cu 3 ani în urmă noi am aplicat la un proiect transfrontalier, dar nu am fost acceptați, pentru că biserica se află vasăzică la evidența Mitropoliei Moldovei.”

În 2015 pentru reparația bisericii de lemn din Măcăreuca erau necesare 3 000 000 lei. O sumă prea mare pentru autoritățile locale, așa că angajații secție turism din cadrul Consiliului raional Drochia au decis să inițieze o campanie de colectare de fonduri pentru a aduna banii necesari.

CRISTINA ȚURCANU, șef secția turism Drochia, „Ani la rând s-au tras clopotele ca să fie restaurată această bijuterie, din păcate, din resurse insuficiente de finanțare a autorităților publice locale, nu s-a făcut nici un pas concret în soluționarea acestei probleme, care este una stringentă, pentru că noi drochienii riscăm să, într-un an de zile, să rămânem fără această bijuterie arhitecturală. Să deschidem un cont de strângere de fonduri și mizăm foarte mult pe oamenii simpli, poate să se implice cine vrea și să doneze măcar pentru conservarea acestei biserici, dacă nu de restaurat.”

În Republica Moldova sunt 35 de biserici din lemn, majoritatea în nordul Moldovei.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Republica Moldova își menține poziția în Clasamentul FIFA. Pe ce loc ne aflăm

Republica Moldova își menține poziția în Clasamentul FIFA. Țara noastră rămâne pe locul 152, la fel ca și în luna...

Fost rector ASEM – în cursa pentru funcția de președinte. De ce partid e susținut

Partidul Social Democrat European (PSDE) îl înaintează și-l va susține în cursa pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie, pe...
  sursa: cursbnm.md