fbpx
19.5 C
Бэлць
joi, aprilie 25, 2024

/VIDEO/ Drone, senzori și monitorizare online. Soluții digitale pentru agricultorii din Republica Moldova

Citește și:

De la senzori care transmit date exacte despre starea culturilor, până la drone ce survolează terenurile agricole sau tehnologii ce permit creșterea randamentului. Toate acestea au putut fi văzute la Târgul de Inovații destinat agricultorilor, care s-a desfășurat la Bălți.

Agricultorii din nordul țării spun că noile tehnologii le vor fi de mare ajutor în viitor.

ION CAZACU, agricultor: „Digitalizarea, dronele, asta este ceva nou și permite chiar și să semănăm siderate în culturi când solurile sunt goale, când sunt supuse evaporării extensive, vorbește mulți factori. Deci se deschid niște posibilități enorme.

ALEXANDRU CONAC, agricultor: „Digitalizarea este foarte importantă pentru optimizarea cheltuielilor, pentru vizualizarea tuturor proceselor care se petrec în câmp și a tehnologiilor care trebuie să fie implementate. Dronele și sistemele IT, e ceva pentru viitor.

La eveniment au participat peste 20 de companii, care le-au prezentat agricultorilor portofoliile de produse și servicii.

GHENADIE CEINAC, expert în agricultură: „Prima instalație este o stație meteo. Penetrometrul, cu ajutorul căruia aflăm densitatea solului, adică măsurăm compacitatea lui și determinăm ce lucrări avem de făcut. Sunt novații toate, dar deja de câțiva ani pe piața Republicii Moldova.”

SERGIU MELNIC, agent economic: „Este o aplicație integrată care la moment oferă, dacă nu toate, cea mai mare parte din soluțiile de digitalizare și atât în termeni de software cât și hardware pentru agricultură, adică sensoristică, stații meteo și softul care este foarte important, care colectează datele acestea, le algoritmizează și ajută agricultorul în luarea deciziilor.

Târgul de Inovații este organizat de Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA), în parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului (FTA), finanțat de USAID și Suedia, în cadrul Inno Agrifood Academy.

MAXIM POPOV, director executiv ADMA: „Ne propunem să și pe viitor să lansăm și alte module tematice de genul acesta, training-uri, instruiri, schimburi de experiență pentru fermierii din Republica Moldova, pentru a aduce acel now how în sectorul agricol și pentru a iracorda oarecum cu necesitățile businessului regional și mondial.

ION BODRUG, președintele ACETI: „Tehnologizarea agriculturii și digitalizarea acestora este foarte importantă pentru țara noastră, mai mult ca atât, tehnologiile noi aduc o valoare adăugată și un rezultat mult mai bun decât îl facem anual, cum suntem noi deprinși cu prășitul și semănatul cu sapa.

Potrivit datelor Băncii Mondiale, indicele de digitalizare a agriculturii din Republica Moldova este 66,8 din 100, țara noastră clasându-se pe ultima poziție comparativ cu țările europene din vecinătate. Respectiv, suntem în proces de recuperare a decalajelor existente în materie de modernizare a sectorului agro-alimentar pentru sporirea eficienței, productivității și a competitivității acestuia pe piața locală, dar și cea internațională.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Rusia acuză Statele Unite că „sunt direct implicate” în războiul din Ucraina. Ce a stârnit furia Kremlinului

Kremlinul susţine că livrarea de rachete americane ATACMS Ucrainei nu va schimba nimic în desfășurarea războiului, după ce Washingtonul...

Ministerul Muncii și Protecției Sociale: 10 mai va fi zi lucrătoare

Ministerul Muncii și Protecției Sociale vine cu precizări legate de regimul de muncă în ziua de 10 mai, în...
  sursa: cursbnm.md