fbpx
24.1 C
Бэлць
joi, iunie 20, 2024

/VIDEO/ Drumuri bune, rele sau „scumpe”?  Cât costă să construiești un km de drum anul acesta

Citește și:

Nu doar oamenii s-au săturat de starea unor drumuri din Republica Moldova, dar și autoritățile locale, care spun că din puținii bani pe care îi au încearcă să repare cât mai multe străzi. Chiar dacă, potrivit unei decizii a autorităților centrale, în acest an  taxa pentru folosirea drumurilor este transferată în totalitate în bugete locale, iar sumele disponibile sunt mai mari decât în ceilalți ani, costurile pentru lucrări au crescut atât de mult încât, autoritățile nu fac față necesităților.

Consiliul raional Glodeni are în gestiune puțin peste 100 de km de drumuri. Banii alocați în acest an nu ajung pentru asfaltarea a nici trei km de drum.

ION COJOCARI, președintele raionului Glodeni: „80% din aceste drumuri necesită reparație capitală, o parte chiar necesită construcție, deoarece sunt în variantă albă. În anul 2022, pentru reparația și reconstrucția drumurilor au fost alocete 12 mln 200 de mii de lei, ceea ce este foarte puțin, dacă este să raportăm la necesitățile noastre. Mai ales că în mediu s-a stabilit că construcția unui drum de la 0 costă 4,5 mln de lei, asta doar pentru un km”.

Oamenii spun că unele drumuri sunt atât de stricate încât este imposibil să circuli cu automobilul.

„Foarte rea. Imposibil de circulat peste tot. Fac, dar nimic, trebuie de la zero construit”.

„E complicat, ce nu se vede. E stricat drumul. Eu cred că nici nu trebuie de întrebat, se vede cum este acest drum. Fiecare vede”.

„În Moldova asta e normal. Mă rog, lasă de dorit”. 

„Foarte rea. Ce nu se vede, numai se repară și iar sunt stricate”.

Unii șoferi recunosc că drumurile nu sunt cele mai bune, dar înțeleg că autoritățile nu au resurse suficiente pentru reparație.

„Au mai reparat puțin și e mai binișor față de anii precedenți. Bunișor drumul. Se poate de circulat”.

„Bună. Vrem asfalt, dar este bună. Desigur că s-ar putea și mai bine, dar după cum era înainte, fac băieții treabă. Se descurcă”.

Anul acesta în raionul Glodeni se vor repara drumurile de acces către satele Ciuciulea și Sturzovca. Pe lângă asta, se efectuează lucrări de plombare și întreținere în majoritatea localităților din raion.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Construită din dragoste, Biserica „Sfânta Treime” din Cuhureștii de Sus este o perlă a neamului. Ce secrete a lăsat familia Bogdanilor

„Vă întâmpin cu gânduri bune, dragii mei, fiindcă, bine ați venit la această perlă a noastră, care ne adună,...

Traficanți de droguri din capitală, reținuți de ofițerii INI

Ofițerii Direcției investigații Centru și cei ai Direcției urmărire penală a INI, sub conducerea PCCOCS, au destructurat activitatea infracțională...
  sursa: cursbnm.md