„Balanța dintre talent și muncă este una destul de echitabilă, adică este un raport simetric. Bineînțeles că am fost înzestrat prin ereditate cu un potențial creator și intelectual pe care l-am valorificat continu. Este în primul rând meritul bunicii mele, care este pedagog, a fost decan la Universitatea Pedagogică Ion Creangă, de stat. Bunica mea a știut cum să cultive în mine dragostea față de carte, față de actul cunoașterii. Mi-a cumpărat cărți de mic copil. A încercat să-mi demonstreze necesitatea studiului prin metode interactive.”
Prin muncă, omul e slăvit. Sergiu Levința, absolventul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Bălți, cu trei de 10 din oficiu la BAC, vrea să-și continue studiile în România. Tânărul vrea să devină jurist și să pună umărul la reformarea sistemului din țara noastră.
SERGIU LEVINȚA, absolvent: „De mic copil am avut o deosebită tangență cu disciplinele umaniste, în special cu limba română și cu istoria românilor și universală. M-a atras foarte mult metoda de predare la clasă a profesoarei de limba română, doamna Cecan Lilia. Mă vedeam din start olimpic la această disciplină și cu nota zece la examenul de bacalaureat. Acesta a fost un obiectiv pe plan lung, spre care eu am mers, am reușit să învăț să trec peste remușcări, să fiu consecvent, să sacrific din timpul personal și din unele satisfacții inerente vârstei. Istoria românilor și universală, pe de altă parte, m-a atras prin corectitudinea abordării științifice acestei discipline la noi în școală. Profesorul meu, doamna Cincilei Valentina a știut întotdeauna să redea evenimentele istorice prin prisma adevărului. Noi nu am făcut politică la lecții.”
Așa cum limba și literatura română este unul dintre cele mai îndrăgite discipline școlare, Sergiu are și o lucrare în care se regăsește.
„Unul dintre textele care este foarte aproape de mine este „Cel mai iubit dintre pământeni”, este un roman de Marin Preda. Tipologia personajului este cea a intelectualului lucid, determinat să nu cadă în fața flagelului. Simt unele similitudini cu propria personalitate.”
„Generația actuală suferă mult din cauza lipsei de responsabilitate și a simțului onestității și dreptății. Ei sunt preocupați de anumite satisfacții personale, niciodată nu se gândesc că o anumită activitate, un concurs, o olimpiadă școlară ar putea avea realizări durabile sau pe plan lung. Ei condamnă diferențele de viziune, sunt foarte înguști în percepția lor de a analiza.”
Acum când munca a început să dea roade, iar visele lui Sergiu devin realitate, absolventul continuă să muncească pentru a obține cel de-al patrulea 40, la examenul de matematică.
„Ajuns la etapa actuală, mă simt foarte bine, mă simt împlinit, știu că nopțile nedormite și sacrificiile asumate firesc, deoarece ele sunt inerente parcursului olimpic nu au fost în zadar. Ele au dat roade , unele dintre ele au fost instanțe, altele din potrivă cu efect întârziat. Dar orice efort se prețuiește și sunt mândru că am reușit să-mi materializez visurile. Inițial consideram să devin medic ca părinții. Totuși, deoarece simt o atracție deosebită sau imposibil de apreciat prin cuvinte față de domeniul sau aria curricular umanistă, mă văd în viitor un bun specialist în drept. Voi urma universitatea, cel mai probabil, în România, dar nu neg posibilitatea reîntoarcerii acasă pentru a aduce o schimbare în sistemul juridic din țară.”
Examenul național de bacalaureat, sesiunea 2024 se desfășoară în perioada 04 iunie – 21 iunie.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino e canalul nostru de Telegram și Instagram.