fbpx
15.8 C
Бэлць
sâmbătă, mai 25, 2024

/VIDEO/ E timpul de mers la biserică. Creștinii și-au pregătit coșul cu bucatele pe care le vor sfinți

Citește și:

Ultimele pregătiri pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului sunt pe sfârșite. După ce au pregătit totul pentru masa de sărbătoare, gospodinele își fac coșul cu bucatele pentru sfințit și merg la biserică. Acolo unde stau toată noaptea la slujbă, iar dimineața preotul le sfințește.

 

OLGA CIOBANU, locuitoarea satului Plop, raionul Dondușeni: „Păscuța este făcută cu brânză și ouă, cărnuri, brânză, mai ales că acum după cel mai mare post, când nu s-a mâncat atâta vreme, acestea sunt cele mai bune produse și nu în ultimul rând punem și ouăle, le pun în farfurie ca mai ușor să fie și când le stropește preotul cu agheazmă, mai ușor le luăm.”

Pentru Olga Ciobanu din satul Plop, noaptea Învierii are o semnificație aparte. De mic copil, împreună cu rudele Olga mergea la sfințit într-o altă localitate, așa cum biserica din satul de baștină era închisă.

OLGA CIOBANU, locuitoarea s. Plop, raionul Dondușeni: „De când mă țin minte mă duceam cu pasca la sfințit la Lipnic, mama avea acolo o soră și acolo mai era biserica, iar la noi în sat nu. Ne duceam la biserică și stam până dimineața și ajungeam acasă pe la amiază. Trebuia mult să mai așteptăm până mâncau sfințit părinții, că așa era.”

În coş neapărat trebuie să fie prezente simbolurile sărbătorii. Pasca, cozonacul, oul și mielul.

OLGA CIOBANU, locuitoarea s. Plop, raionul Dondușeni: „O bucată de carne de miel, că aceasta este o tradiție și este foarte bine ca să fie mielul, dar pe parcurs, mă uit că oamenii care și cu ce poate și ce are. Principalul este să ținem post, dar postul ce este? Nu e doar aceea că nu va mânca omul nimic, adică brânză, lapte, carne, dulce. Omul trebuie să fie bun la suflet, să dăruiești lucruri bune, să faci lucruri bune. Asta înseamnă postul.”

Odată sfințite, produsele nu se aruncă. Ele trebuie mâncate sau împărţite nevoiaşilor. În coșul pentru sfințit nu se pun produse alcoolice, cuțite sau arme.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Festivalul Bășcuțelor a adunat sute de vizitatori la Țîra: Bucatele tradiționale și de artizanat nu au fost lipsite

Satul Țîra din raionul Florești a fost în weekend gazda celei de-a patra ediții a Festivalului Bășcuțelor Evenimentul a reunit...

Lupte intense pe frontul din Ucraina. Rușii au anunțat că au cucerit încă un sat

Armata rusă a revendicat sâmbătă cucerirea unui alt sat din estul Ucrainei, situat în apropierea localităţii Ocheretîne, unde a...
  sursa: cursbnm.md