fbpx
29.2 C
Бэлць
joi, iulie 18, 2024

/VIDEO/ Edineț – tot mai aproape să devină Smart City. „S-au schimbat multe lucruri”

Citește și:

„Noi avem mai multe rute, deci este o rută care merge pe șoseaua Bucovinei în formă tradițională, este a doua care merge în formă inversă în sectorul rezidențial și la liceul Eminescu, este cel mai mare liceu din zonă, asta îmi pare că este ruta aceea care merge încolo, este o rută care merge în satul Alexăndreni.”

Municipiul Edineț tot mai aproape de a deveni un oraș SMART.

„Multe s-au schimbat, parcări au fost făcute în unele curți au apărut terenuri de joacă pentru copii. Stații de transport au apărut, unde erau mai înainte acum au fost schimbate altfel, diferire cafenele s-au deschis.”

„Iată semafoare au pus, drumurile au fost reparate, așa le-au mai reabilitat, ce încă apa a fost trasă. Totul se aranjează, totul se înverzește.”

„Semafoare, autobuse, drumuri. Eu aș dori să se facă ceva pentru copii, cinematograf sau altceva unde se poate de îi dus.”

Recent în oraș a fost lansat sistemul inteligent de facturare a apei, iar o grădiniță s-a ales cu un ecosistem Smart Lab.

RUSLAN GHEORGIȚĂ, inginer: „Avem un acces direct la utilajul instalat, la contoarele care sunt instalate la intrarea în zonă, la subsolurile de la blocurile locative și nemijlocit la consumatori, la toate contoarele avem un acces direct, suntem informați despre toate consumurile care sunt în zonă și putem foarte ușor să determinăm unde este problema de pierderi de apă.”

IRINA EVDOCHIMENCO, directoarea grădiniței creșă nr. 3 „Soarele’’, Edienț: „Într-adevăr am devenit un pic smart, am devenit…, am făcut câțiva pași înainte pentru că am depus o muncă enormă. Am devenit un pas mai smart prin acele microscoape vorbitoare, am făcut încă un pas înainte prin acea imprimantă 3D special pentru copii cu ajutorul căruia pot confecționa diferite lucruri.”

Totul datorită implementării proiectului „Edineț – oraș cu perspectivă de viitor”, finanțat de Uniunea Europeană.

CONSTANTIN COJOCARU, primarul municipiului Edineț: „Este una din a doua măsură de prezentare a serviciilor publice de aici de la Edineț, „Edineț – oraș sustenabil și inteligent”, este vorba de a doua parte a proiectului „Edineț – oraș cu perspectivă de viitor”, un proiect de patru milioane trei sute de mii de euro, asta cam ar fi peste 60 și ceva de milioane de lei și care cinci procente este contribuția locală. În proiectul respectiv ne este partener Primăria din Alba Iulia, România. S-au schimbat multe lucruri, deja cu acest lucru în primul rând s-a schimbat aspectul conceptual și viziunea cetățenilor, mai multă implicare a cetățenilor mai ales prin bugetarea participativă.”

Municipiul Edineț face parte și din Programul Național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere în Republica Moldova 2021-2027.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Explozii şi alerte aeriene la Kiev

Cel puţin două explozii şi alerte aeriene au răsunat miercuri seara la Kiev, la zece zile după atacuri ruseşti...

/METEO/ Ploi și cer noros. Cum va fi ziua de astăzi, 18 iulie 2024

Temperaturi ridicate, dar și ploi pe întreg teritoriu al țării. Meteorologii prognozează pentru ziua de astăzi,18 iulie, maxime de...
  sursa: cursbnm.md