Tinerii din raionul Edineț și-au dat întâlnire la Festivalul Tineretului din acest an. Evenimentul a oferit tinerilor oportunitatea de a se exprima creativ și de a participa în activități interactive, participând la un panel de discuție despre valorile europene și oportunitățile care le oferă UE tinerilor, alături de membrii administrației locale.
GANGAN VLADISLAVA, participantă: „Eu consider că tineretul poate avea un impact esențial, dacă i s-ar acorda acces, posibilitate sau resurse, pentru că nu fiecare are putere, timp și în raport cu studiile, pot fi mari presiuni. Vrei să faci ceva, dar, pur și simplu, nu mai poți. Noi sigur vom reuși, pentru că tineretul este viitorul și toți au posibilitatea de a se lua în mâini, de nu a sta acasă.”
JENTIMIR BIANCA, participantă: „Tineretul trebuie să fie baza elementului civic și al activismului civic, deoarece deja noi ne modernizăm și tindem spre varianta mai bună a societății noastre și cred că anume tineretul deține aceste idei esențiale care pot sta la baza unei societăți moderne europene. Deci cred că cel mai ușor ar fi ca tinerii să bată la ușa administrației publice locale, cumva să se adune în grupușoare și să își expună punctul de vedere.”
MELNIC MAXIM, participant: „Eu consider că implicarea tineretului este foarte importanta, întrucât aceștia reprezintă o mare parte din populația țării noastre.”
Evenimentul a fost organizat de centrul de tineret STUDEM în parteneriat cu USAID.
CONSTANTIN COJOCARU, primarul municipiului Edineț: „Am ținut să fiu alături de ei, pentru că contează implicarea tinerilor în toate procesele comunitare. Încă îi văd puțin activi și ceea ce am făcut astăzi, nu am făcut altceva decât să transmit mesajul să vină, să fie activi, să participe în procesele comunitare, să vină cu anumite aspecte la Comisia Consultativă, să vină la audierile publice, să vină cu proiecte clare. Nu am ținut decât să vin cu exemple proprii, să vin cu modele, să vin cu bune practici, dar și să vin cu anumite formule de a-i ambiționa în drumul lor, întru mersul înainte”.
SERGIU GURIN, secretar de stat la Ministerul Educației și Cercetării: „Din puținele întrebări care au parvenit a fost clar că tinerii au niște inițiative la nivel local. Ca să vorbesc despre toată Republica Moldova, tinerii noștri în ultima perioadă de timp, în ultimii ani au mult mai multe inițiative, sunt interesați de a contribui la domeniul, de fapt la sectorul de tineret, ca acest sector să contribuie la politicile și la dezvoltarea politicii statului.”
CIOMSCHI IOAN-GIULIANO, coordonator al Centrului de Tineret STUDEM din Bălți: „Prin evenimentul dat, am vrut să marcăm ziua tineretului nu doar la Chișinău, sau la capitala tineretului cum se face de obicei în fiecare an. Am vrut anul acesta să cuprindem o mai mare parte din Republica Moldova, astfel Caravana Tineretului a ajuns, astăzi, la Edineț, unde încercăm să implicăm tinerii, să discutăm cu decidenți atât locali, cât și naționali, să vedem ce oportunități au ei la moment, ce putem face noi, sectorul asociativ pentru ei, dar și ce viziuni ar avea ei și ce cerințe ar avea ei de la autoritățile publice locale și cele naționale.”
Festivalul Tineretului va fi organizat și la Fălești și Bălți.
Acest eveniment este organizat de Asociația Obștească STUDEM cu sprijinul financiar din partea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în cadrul Inițiativei de Reziliență a Moldovei (MRI).
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.